La injustícia espanyola segueix endavant amb l’expedient a Santiago Vidal
El CGPJ rebutja suspendre cautelarment mentre l’expedient segueix endavant. Ha adoptat la decisió per quatre vots a tres després d'una hora i mitja de reunió
Madrid (ACN).- La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebutjat aquest dilluns per quatre vots a tres suspendre cautelarment el jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal per haver participat en les tasques de redacció d'una hipotètica constitució catalana. Han adoptat la decisió perquè encara no s'ha tancat l'expedient disciplinari que li va obrir el promotor de la causa. Vidal podrà continuar exercint d'aquesta manera com a mínim en els sis mesos que durarà l'expedient. La decisió ha estat adoptada amb els vots dels tres magistrats adscrits al sector progressista i un de conservador, mentre que el president i dos més, tots nomenats pel PP, es decantaven per la suspensió.
La injustícia espanyola no pot formar part del nostre país
El CGPJ ha rebutjat la proposta del promotor de l'acció disciplinària contra Santiago Vidal, Antonio Jesús Fonseca, que dijous va decidir obrir-li expedient i va demanar-ne la suspensió per una falta "molt greu" per "ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d'observació del règim d'incompatibilitats".
És un escàndol judicial obrir aquest expedient al Jutja Vidal
Els vocals consideren que no pertoca suspendre cautelarment el jutge Vidal mentre continua obert l'expedient disciplinari, que previsiblement no es tancarà fins d'aquí a sis mesos. Entenen que el fet que la possible falta no repercuteixi sobre la tasca diària del jutge Vidal a l'Audiència de Barcelona fa que no es pugui justificar una mesura cautelar.
Quatre vots a tres, una justícia polititzada
Han votat en contra de la propostra els tres vocals progressistes i un de conservador. Són les dues vocals nomenades a proposta del PSOE, Maria Victoria Cinto i Roser Bach, i el del PNB Enrique Lucas, així com el proposat pel PP Vicente Guilarte. S'han decantat per la suspensió el president de la pròpia Comissió Disciplinària i magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem Wenceslao Olea (que ha anunciat un vot particular), i les magistrades Ángeles Carmona i Carmen Llombart, tots proposats pel PP.
La Fiscalia donava suport a la suspensió
Abans de prendre la decisió, els jutges també han estudiat les al·legacions de la Fiscalia, que el passat dijous va enviar al CGPJ un ofici denunciant els fets i on apuntava que no s'oposava a la suspensió que demanava el promotor. Al seu escrit, el fiscal considerava que els ciutadans difícilment poden confiar en la imparcialitat en l'aplicació del dret de qui "notòria i públicament qüestiona la legalitat vigent i el mandat constitucional". També recordava que la Constitució, al seu article 117, imposa als jutges una estricta subjecció a la legalitat i a la imparcialitat".
Vidal defensava la seva "llibertat d'expressió"
El jutge Vidal, en canvi, s'havia oposat a la suspensió mitjançant un escrit d'al·legacions on deia que la seva actuació s'emmarca en el simple exercici del dret fonamental a la llibertat d'opinió i d'expressió que com a jutge, jurista i ciutadà li reconeix la Constitució.
Un escàndol: Sis mesos de termini per resoldre l'expedient
Ara el promotor de l'acció disciplinària disposa d'un termini de sis mesos per tramitar l'expedient disciplinari, que acabarà amb una proposta de sanció o d'arxiu. La decisió de la Comissió Disciplinària encara pot ser objecte de recurs per part de la Fiscalia davant el ple del CGPJ.
Al document que han estudiat els set membres de la Comissió Disciplinària, el promotor de la causa, Fonseca-Herrero, considerava que Vidal ha concorregut en una falta "d'ingnorància inexcusable en el compliment dels deures judicials per vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l'ordenament jurídic" que apareix tipificada com a molt greu a l'article 417,14 de la Llei Organica del Poder Judicial (LOPJ).
La justícia espanyola té por a la democràcia
El CGPJ va decidir sotmetre Vidal a una informació prèvia després que aquest va manifestar públicament que està redactant l'esborrany d'una carta magna catalana juntament amb deu jutges més i altres representants de la societat civil com diputats de partits polítics i entitats sobiranistes. Amb tot, va apuntar que ho feia en el seu temps lliure i que tan ell com la resta de jutges i professionals que fa aquestes tasques estan treballant per iniciativa pròpia, no per encàrrec oficial de ningú.
Vidal també és un dels 33 magistrats que van signar un manifest a favor de la consulta on manifestaven la seva constitucionalitat, fet que va provocar també una denúncia del sindicat Manos Limpias i l'obertura d'una altra investigació per part del Consell General del Poder Judicial.
Notícies relacionades
- Santiago Vidal planta cara a la injustícia espanyola 10.10.2014.
- El Tribunal Suprem admet la querella presentada per UPyD contra el president Mas 10.10.2014.
- La “injustícia” espanyola vol expulsar el Jutge Santiago Vidal 09.10.2014.
- El TC suspèn la convocatòria del 9N i la llei de consultes #EstemConvocats9N #Demà19hAjuntaments 29.09.2014.