directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 01:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Estem fent una passa endavant

La jungla del procés a dues setmanes del dia D. Alguns personatges d’aquests set dies: Carles Boix, Manuel Cuyàs, Joan Ignasi Elena, David Fernández, Josep Fontana i Carme Forcadell.

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Enmig de la batalla és fàcil perdre el món de vista. Ja som en el debat definitiu. Reforma de l’Estatut, Pacte Fiscal, Consulta... i eleccions plebiscitàries per obtenir el mandat definitiu per declarar la independència. Aquest era l’itinerari complet i ja l’hem fet gairebé sencer. A negociar el com ho farem i, si estem d’acord en el camí, llistes de país (la moderada i l’anticapitalista) i si hi ha estratègies diferents,  a confrontar-les davant dels ciutadans en unes eleccions. I, tot seguit, a fer la feina al ritme i amb les característiques que decideixin els ciutadans. Aquests són alguns dels personatges clau de la setmana.


Comparteix
   


Etiquetes

Boix, Carles(professor de ciències polítiques i afers públics a Princeton).
Marcant el camí.
Alguns han recordat aquests dies que el professor Boix fa dos anys, a “Singulars”, el mític programa ja desaparegut d’en Jaume Barberà, va marcar perfectament quin era l’itinerari fins a la construcció de l’Estat català independent (el que fins ara hem dit eufemísticament estat propi). Aquesta setmana a les pàgines de l’Ara, ha publicat una interessant actualització. Segurament, el més adequat seria deixar-nos de debats estèrils i repassar l’excel·lent tasca duta a terme pel Consell Assessor per a la Transició Nacional (de la qual Boix n’és membre), a través del Llibre Blanc, per conèixer quins són els passos més adequats per culminar el procés.
 
Cuyàs, Manuel(periodista i escriptor).
Fe cega.
L’astut biògraf de l’ex-honorable Jori Pujol ha llançat aquests dies una crítica frontal a l’actitud exigent de Carme Forcadell (per cert, verbalitzada en nom de l’Assemblea Nacional Catalana després d’uns quants dies de debat intern). És el parer de molts opinadors i d’alguns alts càrrecs convergents que han expressat en veu alta la seva disconformitat pel fet que s’imposin als president condicionants per exercir les seves funcions. Francament, qui així pensa, no és conscient de fins a quin punt la gent del carrer està fins al capdamunt de la incompetència de la classe política. D’ara en endavant i cada cop més la gent voldrà fets, no traspassar sistemàticament la pilota dels de dalt a les mobilitzacions. S’ha acabat el bròquil.
 
Elena, Joan Ignasi(advocat i cofundador d’Avancem).
Llista unitària de l’esquerra.
Hi ha qui pensa que una llista àmpliament unitària és imprescindible per culminar el procés d’independència. Hi ha qui no. Perquè, una llista de país, sumaria vots de gent que no recolzaria per separat altres llistes independentistes articulades al voltant de CDC, ERC o la CUP? També, encara que sovint no ho sembla, és legítim defensar que hi haurà més diputats independentistes fent tres grans llistes que comparteixin la marca “Ara és l’hora” i facin un gran acte conjunt (per entendre’ns, un Camp Nou). Avalar aquest punt de vista (o el contrari, el de la conveniència de la unitat tant sí com no), ho sento, no és fer partidisme: és sospesar de quina manera hi haurà més veus al nou Parlament disposades a construir el nou estat.
 
Fernández, David(diputat de la CUP).
Agent d’unitat.
Gran paper; la percepció és àmpliament compartida. Després d’unes quantes atzagaiades en moments importants del procés (sí crítics i abstencions difícils d’explicar), aquesta setmana el rostre públic de la CUP ha donat una lliçó de nova política que, sense dubte, tindrà premi en el prestigi de la formació. D’una banda, confirmant la seva voluntat de complir amb el compromís personal d’estar només una legislatura al Parlament. De l’altra, removent cel i terra per aconseguir cosir, a través de les seves onze mesures per reforçar el 9-N, la unitat entre els partits que donaven originalment el seu suport a la Consulta. Finalment, iniciant la campanya pel 9-N sense captar l’atenció dels mitjans.
 
Fontana, Josep (historiador).
Sumant voluntats.
Dilluns es presentava la Crida Constituent, una plataforma que aspira a fer convergir en una llista àmplia l’esquerra anticapitalistai a la qual ha donat suport el màxim referent de la historiografia catalana actual. És, sense dubte, una molt bona notícia. Davant l’actitud d’ICV-EUiA, definitivament despenjada del procés (tard o d’hora havia de succeir), aquesta iniciativa està cridada a aplegar una part del món independentista fins ara adscrit als ecosocialistes, així com a fer de mur de contenció d’una possible fuita de vot sobiranista cap a Podemos, que emergeix amb força. No ens enganyem: molts sobiranistes mai no donaran suport a les posicions socialdemòcrates d’Esquerra i, encara menys, a una llista de país encapçalada pel Gran Timoner, per molts independents independentistes que hi posem.
 
Forcadell, Carme(presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana).
Guanya amb el temps.
Tot i que a estat objecte de crítiques dolgudes, el discurs de la presidenta de l’ANC a la plaça de Catalunya de Barcelona de diumenge passat, que vaig tenir la fortuna de viure de prop, em va semblar senzillament impecable. Exactament al punt mig, amb l’objectiu d’intentar blindar la unitat: d’una banda, sense impostura, reconeixent que aquest no era el compromís que teníem, amb reconvenció a Esquerra perquè posi el coll (com, finalment, ha fet) en l’organització del 9-N; de l’altra, per acabar amb les sospites que CiU intenta guanyar temps en perspectiva partidista, exigència d’eleccions amb o sense llista única. Senzillament magnífica.
 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
BEJOTA fletxa bcn
27 d'octubre de 2014, 14.55 h

Barclays adverteix de la fugida de CaixaBank i Sabadell en cas de secessió de Catalunya

Un informe de Barclays dóna per fet que Catalunya quedaria fora de la UE en cas d'independència i de les dificultats que això suposaria per al seu finançament, tant en l'àmbit privat com en el públic. Unes dificultats que també arrossegarien a la resta d'Espanya i a la UE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Andreu fletxa El Prat de Llobregat
25 d'octubre de 2014, 21.58 h

Objectiu: INDEPENDÈNCIA I LLIBERTAT !!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
tonto fletxa tonto
25 d'octubre de 2014, 18.49 h

#12 endevant es clar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
BEJOTA fletxa bcn
25 d'octubre de 2014, 17.08 h

368 empresarios (el 50% del PIB de Cataluña) se pronuncian contra el independentismo de Artur Mas.
Apoyan el estudio elaborado por el ?think-tank? Europa Liberal que explica los perjuicios de la separación con España.


ENDEVANT ON ENRERA ,SRA .?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Catalonia - V For Voting (Part One) fletxa ...................................
25 d'octubre de 2014, 14.37 h

https://www.youtube.com/watch?v=9RXr_07mlvw

La difusió i internacional és determinant en el Procés Català. Si volem guanyar la independència hem d´internacionalitzar la nostra lluita i explicar-nos al món. Guanyem-nos els suport de la opinió pública internacional i guanyem la independència. Sí i Sí.

Tenim la possibilitat històrica de crear un nou estat. Un estat del benestar. Junts construim un nou país, u... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
25 d'octubre de 2014, 14.06 h

No van hacer ninguna consulta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
25 d'octubre de 2014, 13.52 h

Comunicado de la Resistencia :


En recientes fechas, en el fin de semana del 12 de octubre, fiesta de los españolistas, hemos asistido a un nuevo giro en torno al camino emprendido por las autoridades catalanas para la realización de una Consulta en la que el Pueblo Catalán debía expresar su voluntad política.

Este cambio de rumbo, ha supuesto un auténtico golpe de timón que amenaza con llevar a pique a la nave en la que todos los que quieren la realización de la consulta se habían e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
BEJOTA fletxa bcn
25 d'octubre de 2014, 13.30 h

Bernat García .


Una declaración unilateral expulsaría a Cataluña de la UE y el BCE; con deslocalizaciones, subida del déficit y bloqueo financiero. Pero las dudas ya se están plasmando: la inversión cae y las agencias e inversores recelan.

n.b. la passa l'ha fet el matriarcat catalá.ha deixat ben clar qui mana a catalunya .res més (veure el quebec amb la marxa de les 40 empreses més importants).


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
En el Siglo VII antes de Cristo, Cataluña ya existia (Victor Cucurull dixit) . . . antes Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO) seguid 500 años más haciendo el imbécil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente incluidos en todos los españoles estamos todos los catalanes)
25 d'octubre de 2014, 12.58 h

#4

NO jORDI, NO ENTENS QUE NO ES UN TEMA DE LES LLEIS ESPANYOLES O TIBETANAS.


ES MOLT MES FACIL, D´ENTENDRE. SI EL MASS CONVOCA ELECCIONES ABANS DE 2016 , SIGUIN QUINES SIGUIN, CIU DESAPAREIX DEL MAPA POLITIC I ELL DESAPAREIX SENSE NECESSITAT D´AFUSELLAMENT O EMPRESSONAMENT.

AIXO ES L´UNICA COSA QUE EL PREOCUPA, NO PAS ALLO QUE PENSEU VOSALTRES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
25 d'octubre de 2014, 11.45 h

Jo dono tot el meu suport al nostre President Mas, que está liderant i fen una tasca molt difísil i crec que está treballant per que arribem on volem i no es pugui perjudicar (devant les amenasas del govern español a funcionaris i altres.

Crec que la seva labor es molt difícil i per la meva part te tota la comprensió i li dono les gracies i li desitjo per ell i tots els catalans que aconseguim alló que volem LA INDEPENDENCIA !

Encara que la tasca es molt dificil, jo crec em la bona... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.