directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 04:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El món ja espera una Catalunya independent

La premsa internacional "ha encès el focus" a Catalunya amb un "allau' d'articles sobre el 9-N.La BBC, 'Le Figaro', Al Jazeera o 'The Guardian' informen de la participació al procés català amb enviats especials

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 21 vots )
carregant Carregant

Londres (ACN).- "Allau" d'articles i reportatges sobre Catalunya i el procés participatiu del 9-N. Així valora el Col·lectiu Emma, l'associació que segueix la cobertura internacional sobre Catalunya, el ressò del 9-N al món. Tots els grans mitjans internacionals publiquen a les seves edicions digitals informacions sobre el 9-N, la majoria amb enviats especials a Catalunya, i ja inclouen a les seves pàgines web vídeos o reportatges sobre la jornada, així com també les darreres xifres de participació. "Qualsevol país democràtic ha encès el focus perquè ha notat que hi havia alguna cosa que no funcionava", explica a l'ACN Mario Giralucci, del Col·lectiu Emma.



Comparteix
   


Etiquetes
La democràcia dels catalans és escoltada
 
Per Giralucci, la cobertura internacional és àmplia perquè a Catalunya "hi ha notícia". "Un govern que es definia com a democràtic però no plural no deixava votar i milions de persones han anat a votar igualment amb alegria, tranquil·litat, pau i democràcia, i això és notícia", destaca.

Catalunya serà un nou estat d’Europa

Aquest expert en la cobertura internacional sobre Catalunya assenyala que en els darrers temps s'ha notat un canvi en el tractament de les informacions a Catalunya, i per exemple mitjans italians, que fins ara "no feien cas" al procés, ara s'hi ha bolcat. En concret, cita 'La Reppublica' o 'Corriere della Sera', dos grans diaris que han vist que parlar de Catalunya "és imprescindible". Giraluci també destaca la gran cobertura anglosaxona, o el "gir de 180 graus" del 'Financial Times', un rotatiu que destaca que "ara entén perfectament" el que passa a Catalunya.
 
El ressò digital
 
De fet, amb els col·legis electorals tancats, ja surten les primeres informacions digitals sobre la jornada. La BBC publica aquest diumenge al vespre un article amb diversos vídeos. El seu enviat especial, Patrick Jackson, explica que la majoria de votants amb qui ha parlat optaven pel 'sí' però que també n'ha trobat que "optaven pel no, exercint el seu dret a votar en un desafiament al que consideren la intransigència de Madrid".
 
Jackson destaca que tot i el simbolisme del 9-N "els enginys legals espanyols no han pogut aturar als catalans perquè anessin a votar". L'enviat especial de la televisió britànica assenyala que als col·legis electorals hi havia "gent de totes les edats, colze a colze, sense por a la pluja". El britànic diu que tots feien "cua pacientment" i que els voluntaris "supervisaven contents" que tot el procés es fes correctament.
 
El diari 'The Guardian' també publica on-line una peça de la seva enviada especial, Ashifa Kassam, que explica la reacció del president espanyol, Mariano Rajoy, que ha demanat als votants que tornessin al "seny". L'article parla d'una votació "simbòlica" en un clar "desafiament al govern central de Madrid i al Tribunal Constitucional", i destaca que també es recollien firmes per portar el cas català a les instàncies europees.
 
El francès 'Le Figaro' també informa de la participació al 9-N, que indica que ha estat de "prop de dos milions" a les sis de la tarda. El rotatiu parla d'una consulta "simbòlica", "sense valor legal" i "prohibida per Madrid".
 
La televisió Al Jazeera destaca que amb una participació de dos milions, els catalans "han donat pes a un vot simbòlic disputat pel govern central a Madrid". Aquest mitjà internacional remarca que votants "de totes les edats" han participat en el 9-N "desafiant la forta oposició del govern central, que considera la consulta anticonstitucional". Al Jazeera cita un analista polític que considera que es necessitaven dos milions de vots per "fer pressió al govern central perquè acordi un referèndum oficial".
 
El gruix de la cobertura internacional, però, serà a partir de demà i en les edicions de paper, preveuen des del Col·lectiu Emma, que destaquen que la premsa internacional se centrarà en analitzar que faran després del 9-N el president Artur Mas i el govern espanyol.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
10 de novembre de 2014, 17.53 h

Comunicado de la Resistencia :

En el día de ayer, 9 de Noviembre de 2014, día sin duda alguna histórico, hemos asistido al desarrollo de la Consulta Catalana para decidir sobre el futuro político de Catalunya y sus ciudadanos.
Esta ejemplar jornada democrática y de expresión de la voluntad popular ha podido realizarse a pesar de todas las incertidumbres que se cernían sobre ella por las continuas amenazas lanzadas tanto desde las instancias gubernamentales españolas, como desde los med... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
LAPAO (para abreviar) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes;si, los nazionalistas tambien)
10 de novembre de 2014, 16.35 h

Obama,Merkel y Chuck Norris se preguntan porque MaSS reclama tanto que los catalanes puedan votar y sin embargo NO convoca las elecciones autonomicas para que el pueblo catalan pueda votar de forma plena y legal. ¿A QUE TIENE MIEDO? ¿Sera que saben que MaSS es un cadaver politico y que CIU perderia, DE NUEVO, 12 diputados y MaSS perderia la Presidencia para que la gran trama convergente pueda continuar en el poder, administrando el victimismo y ocultando la corrupcion de CDC y Pujol?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ai Senyor! fletxa Barcelona
10 de novembre de 2014, 12.59 h

I-inde-inpendència-JA !!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa barna
10 de novembre de 2014, 11.00 h

Miereu tenim un desig comú amb el MÓN. VISCA CATALUNYA LLIURE!


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vic9Nç Ram9Neda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
9 de novembre de 2014, 22.29 h

El mur de la dictadura ha estat enderrocat! Marxem cap la llibertat i ser un estat!

Visca Catalunya lliure!


Valora aquest comentari:   votar positiu 45   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
serra fletxa cat
9 de novembre de 2014, 22.01 h

Catalunya país d´acollida, país democràtic per excel.lència, país d´oportunitats, país tolerant. Catalunya independent un país normal amb desig de millorar al màxim. Treball, oportunitats, tolerància i democràcia, quatre valors molt buscats. La independència ens farà millorar en tot, i ara la busquem. Visca la independència catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 42   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
9 de novembre de 2014, 21.53 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 34   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.