El món ja espera una Catalunya independent
La premsa internacional "ha encès el focus" a Catalunya amb un "allau' d'articles sobre el 9-N.La BBC, 'Le Figaro', Al Jazeera o 'The Guardian' informen de la participació al procés català amb enviats especials
Londres (ACN).- "Allau" d'articles i reportatges sobre Catalunya i el procés participatiu del 9-N. Així valora el Col·lectiu Emma, l'associació que segueix la cobertura internacional sobre Catalunya, el ressò del 9-N al món. Tots els grans mitjans internacionals publiquen a les seves edicions digitals informacions sobre el 9-N, la majoria amb enviats especials a Catalunya, i ja inclouen a les seves pàgines web vídeos o reportatges sobre la jornada, així com també les darreres xifres de participació. "Qualsevol país democràtic ha encès el focus perquè ha notat que hi havia alguna cosa que no funcionava", explica a l'ACN Mario Giralucci, del Col·lectiu Emma.
La democràcia dels catalans és escoltadaPer Giralucci, la cobertura internacional és àmplia perquè a Catalunya "hi ha notícia". "Un govern que es definia com a democràtic però no plural no deixava votar i milions de persones han anat a votar igualment amb alegria, tranquil·litat, pau i democràcia, i això és notícia", destaca.
Catalunya serà un nou estat d’Europa
Aquest expert en la cobertura internacional sobre Catalunya assenyala que en els darrers temps s'ha notat un canvi en el tractament de les informacions a Catalunya, i per exemple mitjans italians, que fins ara "no feien cas" al procés, ara s'hi ha bolcat. En concret, cita 'La Reppublica' o 'Corriere della Sera', dos grans diaris que han vist que parlar de Catalunya "és imprescindible". Giraluci també destaca la gran cobertura anglosaxona, o el "gir de 180 graus" del 'Financial Times', un rotatiu que destaca que "ara entén perfectament" el que passa a Catalunya.
El ressò digital
De fet, amb els col·legis electorals tancats, ja surten les primeres informacions digitals sobre la jornada. La BBC publica aquest diumenge al vespre un article amb diversos vídeos. El seu enviat especial, Patrick Jackson, explica que la majoria de votants amb qui ha parlat optaven pel 'sí' però que també n'ha trobat que "optaven pel no, exercint el seu dret a votar en un desafiament al que consideren la intransigència de Madrid".
Jackson destaca que tot i el simbolisme del 9-N "els enginys legals espanyols no han pogut aturar als catalans perquè anessin a votar". L'enviat especial de la televisió britànica assenyala que als col·legis electorals hi havia "gent de totes les edats, colze a colze, sense por a la pluja". El britànic diu que tots feien "cua pacientment" i que els voluntaris "supervisaven contents" que tot el procés es fes correctament.
El diari 'The Guardian' també publica on-line una peça de la seva enviada especial, Ashifa Kassam, que explica la reacció del president espanyol, Mariano Rajoy, que ha demanat als votants que tornessin al "seny". L'article parla d'una votació "simbòlica" en un clar "desafiament al govern central de Madrid i al Tribunal Constitucional", i destaca que també es recollien firmes per portar el cas català a les instàncies europees.
El francès 'Le Figaro' també informa de la participació al 9-N, que indica que ha estat de "prop de dos milions" a les sis de la tarda. El rotatiu parla d'una consulta "simbòlica", "sense valor legal" i "prohibida per Madrid".
La televisió Al Jazeera destaca que amb una participació de dos milions, els catalans "han donat pes a un vot simbòlic disputat pel govern central a Madrid". Aquest mitjà internacional remarca que votants "de totes les edats" han participat en el 9-N "desafiant la forta oposició del govern central, que considera la consulta anticonstitucional". Al Jazeera cita un analista polític que considera que es necessitaven dos milions de vots per "fer pressió al govern central perquè acordi un referèndum oficial".
El gruix de la cobertura internacional, però, serà a partir de demà i en les edicions de paper, preveuen des del Col·lectiu Emma, que destaquen que la premsa internacional se centrarà en analitzar que faran després del 9-N el president Artur Mas i el govern espanyol.
Notícies relacionades
- ANC i Òmnium:"xifres extraordinaries" i albiren "reaccions i conseqüències polítiques" 09.11.2014.
- #OmplimlesUrnes 18h: 1.977.531 han votat 09.11.2014.
- Rajoy sol contra el món 09.11.2014.
- Ciudadanos compara els catalans que voten amb els nazis 09.11.2014.
- Mas: “Cal un referèndum definitiu” 09.11.2014.