directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 12:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Berlín 9N 2014. Relat d’una catalana des de la ciutat de la llibertat

El dia que un poble també va dir prou al seu govern per poder determinar el seu futur amb llibertat

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

ELSA MUÑOZ-GARCIA @Elsamg22 Estudiant de Relacions Internacionals (Berlín).| El 12 de desembre de 2013, els partits que van signar l’acord per la pregunta de la consulta, van decidir triar el 9 de novembre com a data per a celebrar-la. El 9 de novembre donava una càrrega històrica molt forta a la votació perquè coincidia amb el vint-i-cinquè aniversari de la caiguda del mur de Berlín, el dia que un poble també va dir prou al seu govern per poder determinar el seu futur amb llibertat.






Comparteix
   


Etiquetes

Em llevo ben d'hora, cap a les 9, amb la mateixa il·lusió amb la que em llevava el dia de Reis ara ja fa uns quants a­­nys. Miro per la finestra. Sí, encara són allà. 15 quilòmetres de globus il·luminats al capdamunt de pals alineats ens recorden el camí que feia el mur que dividia Berlín, Alemanya, i Europa sencera. La fila de globus il·luminats que passa també pel meu carrer marcant el camí del mur encara hi és, però no per gaire temps. Avui és 9 de Novembre, 9. November pels alemanys, 9N pels catalans. Passi el que passi avui és un dia històric. És un dia de llibertat, un dia d'identitat, un dia de reflexió, un dia d'unió, un dia de pacifisme. Avui, fa 25 anys un poble va dir prou. Un poble va mirar a la cara a un govern i li va dir que ja no podia viure més així. És una data plena de simbolisme per a molts pobles d’Europa.
 
Surto de casa i agafo el metro cap a la Französische Strasse, allà ens trobem una bona colla de catalans per celebrar el dia, en una trobada organitzada per l’ANC. Estelades i senyeres onegen davant de la Konzerthaus de Berlín sota l’atenta mirada des de l’altra banda del carrer d’una unitat de la Polizei. Allà la colla castellera Xiquets de l’Alster d’Hamburg formen un pilar petit mentre sona una gralla. Havent descarregat, una violinista toca el Cant dels Ocells mentre es treuen unes pancartes “Katalonien neuer Staat Europas”, Catalunya, nou estat d’Europa. Cantem Els Segadors i acabem amb un emotiu “Visca Catalunya, Visca Alemanya!”.
 
Més tard, a la Delegació de la Generalitat a Alemanya i Àustria ja hi ha bastanta cua, sense comptar a la gent que està encara venint de la trobada prèvia. Els voluntaris que allà s’hi troben es disculpen per la llarga espera. Molts catalans van acompanyats de les seves parelles d’altres nacionalitats que també volen entrar-hi a mirar. Ens comenten que a aquella hora, cap a les 13:15, ja hi han vingut a votar unes 400 persones. Molts venen d’altres indrets d’Alemanya i fins i tot de Polònia o d’altres països de l’Est. Tothom vol fer-se fotos amb la urna, “és normal, és un dia històric”, comenta una voluntària.  
 
Sortint de la Delegació, els berlinesos segueixen celebrant el seu dia al Check Point Charlie, una de les fronteres més important entre el Berlín Oest i el Berlín Est. La mateixa atmosfera es pot viure a la Bernauer Straße, Bornholmer Straße i, a la Porta de Brandenburg, hi ha festa grossa.
 
Cap a les 5 de la tarda els “padrins” dels globus ja s’hi reuneixen al llarg de la línia amb ampolles de xampany tot esperant a que arribin les 7 de la tarda, el punt culminant de la festa que ha durat tot el cap de setmana. Tocades les 7, i amb el senyal de l’alcalde de la ciutat els globus s’enlairen cap al cel un rere l’altre; el mur s’aixeca. Els grans, tot observant els globus, recorden com era la vida abans mentre els joves ens intentem imaginar com devia ser, i els més petits se n’alegren de la flaire de festa que regna pels carrers del Berlín. Llibertat. Pau. Alegria.  
 
Durant els dies anteriors s’ha parlat de poca cosa més als mitjans i al carrer. És una data que s’ha de recordar per sempre. Una victòria pacífica d’un poble que normalment no se sent orgullós en mirar enrere. Imatges a la televisió de gent plorant i cridant d’alegria mentre creua la frontera cap a l’altre Berlin. “Einfach nur gucken und glücklich sein... Weiter nichts!” “Només fer una ullada i ser feliços... Res més que això!”.
 
Es pot dir que els alemanys i els catalans tenim moltes coses en comú... Volem viure en pau i llibertat. No volem cap enemic, no volem aixecar cap mur. Només volem determinar el nostre futur.
 
Després de les 9 de la nit, a Berlín, la festa ja s’ha acabat i no queda ni una ànima pel carrer. Al cap i a la fi demà -avui ja- és dimarts i s’ha de seguir treballant. 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
mario fletxa barna
12 de novembre de 2014, 11.50 h

És una lectura fresca i edificant i en dóno les gracies per poderla saber.
VISCA CATALUNYA LLIURE!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Synera fletxa Barcelona
12 de novembre de 2014, 03.33 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
LAPAO (para abreviar) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes;si, los nazionalistas tambien)
11 de novembre de 2014, 13.57 h

Obama,Merkel y Chuck Norris se preguntan porque MaSS reclama tanto que los catalanes puedan votar y sin embargo NO convoca las elecciones autonomicas para que el pueblo catalan pueda votar de forma plena y legal. ¿A QUE TIENE MIEDO? ¿Sera que saben que MaSS es un cadaver politico y que CIU perderia, DE NUEVO, 12 diputados y MaSS perderia la Presidencia para que la gran trama convergente pueda continuar en el poder, administrando el victimismo y ocultando la corrupcion de CDC y Pujol?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
11 de novembre de 2014, 13.20 h

Comunicado de la Resistencia :

El día 9 de Noviembre de 2014, día sin duda alguna histórico, hemos asistido al desarrollo de la Consulta Catalana para decidir sobre el futuro político de Catalunya y sus ciudadanos.
Esta ejemplar jornada democrática y de expresión de la voluntad popular ha podido realizarse a pesar de todas las incertidumbres que se cernían sobre ella por las continuas amenazas lanzadas tanto desde las instancias gubernamentales españolas, como desde los medios de radio... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
11 de novembre de 2014, 11.14 h

Estoy muy orgulloso de ti.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Freedom for Catalonia fletxa .....................................
11 de novembre de 2014, 10.00 h

https://www.youtube.com/watch?v=nUGhn06ij0o

Wants Independence From Spain | Long Story Short | NBC News


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Nou video de "LOS GARCÍA" fletxa Beneficis de la independència
11 de novembre de 2014, 08.48 h

https://www.youtube.com/watch?v=GA5tyz7Z4kg


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
= 19'48 % ==minoria-SOROLLOSA-separatiste== 19'48 % ==19'48 % == 19'48 % ==19'48 % == 19'48 % ==19'48 % == 19'48 % ==19'48 % == 19'48 % ========= fletxa ... " SOM i SEREM " ... CATALANS i ESPANYOLS ... !!! ......... ESPANYOLS i CATALANS ... !!! ... ==== ... " JO JA SÓC LLIURE... !!! " ...==================================================================
11 de novembre de 2014, 08.41 h

EL "MATRIARCAT" separatiste...

...(=FORCADELL-ANC......MURIEL-OMNIUM)...

... ESTÀ BEN "SONAT"...

DE QUIN "EXIT" PARLAS, "FORCA" ?

(="SÍ-SÍ == 19'48 % ==)...

*****************************////////////////////////////////////////////////////////******************************


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
= 19'48 % ==minoria-SOROLLOSA-separatiste== 19'48 % ==19'48 % == 19'48 % ==19'48 % == 19'48 % ==19'48 % == 19'48 % ==19'48 % == 19'48 % ========= fletxa ... " SOM i SEREM " ... CATALANS i ESPANYOLS ... !!! ......... ESPANYOLS i CATALANS ... !!! ... ==== ... " JO JA SÓC LLIURE... !!! " ...==================================================================
11 de novembre de 2014, 08.30 h

9-N (=1989) = CAÍDA-MURO-Berlín...

9-N (=2014) = LEVANTAN-Muro CONTRA España en CAT(=separatistas)...
........................................................................................................................................
9-N (= 1989) = CAIGUDA-MUR-Berlín ...

9-N (= 2014) = AIXEQUEN-Mur CONTRA Espanya a CAT (= separatistes) ...
..........................................................................................................................................


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Abella Maia fletxa Un pais multicolor
11 de novembre de 2014, 08.17 h

#3 pobret porc senglar


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.