
Confirmat, Cuní i Basté donen més veu als tertulians unionistes i contraris al 9-N
Així ho revela un estudi de Médiacat sobre pluralitat als mitjans públics i privats amb seu a Madrid i a Catalunya
L’estudi de Médiacat sobre “l’espiral de silenci” als mitjans públics i privats amb seu a Madrid i a Catalunya, analitza el percentatges de les posicions dels tertulians en diversos programes segons la seva opinió en referència a la consulta del 9N i sobre la independència de Catalunya. L’estudi revela que el pensament únic domina de forma claríssima als mitjans públics amb seu a Madrid on els partidaris del dret a decidir i a la independència no hi tenen veu. Pel que fa als mitjans públics catalans l’estudi deixa clar que són molt més plurals d’acord amb la realitat catalana. En canvi els privats analitzats, 8aldia i El Món a Rac1, no reflecteixen aquesta realitat perquè hi predominen els contraris a la consulta i a la independència de Catalunya tot i ser més plurals que els mitjans privats d’àmbit espanyol.
El Grup Godó al marge de la realitat catalanaEn el cas de 8 al dia de 8TV, Josep Cuní ha donat més veu als contraris a la consulta, un 53%, que als favorables, un 47%. En el cas d’El món a Rac1, Jordi Basté, que s’omple la boca de pluralitat, també ha afavorit les veus contraries a la consulta amb la presència d’un 55% dels tertulians contraris en front a un 45% dels partidaris, recordem que el CEO situa en prop del 80% els partidaris de la consulta la qual cosa deixa en evidència els percentatges i la pluralitat de les cadenes del grup Godó. Pel que fa a la independència, Cuní té un 53% d’opinadors contraris a la independència, en front d’un 42% de favorables i 5 que no es posicionen. Basté dóna veu als contraris a la independència que ocupen un 50% de els tertúlies, els partidaris de la independència són el 41%, i un 9% l’estudi els considera neutrals.
La teoria de l’adoctrinament que esgrimeix l’unionisme se’n va en orris
L’estudi de Médiacat demostra que en el cas dels mitjans públics espanyols no hi ha ni un sol tertulià que defensi ni la consulta del 9N, ni la independència de Catalunya i que en el cas dels privats la presidència dels partidaris de la consulta i la independència és anecdòtica i recorda que a aquestes dades cal afegir una lectura global de l’oferta televisiva, i recorda que mentre que a Catalunya es poden sintonitzar tots els mitjans d’àmbit espanyol analitzats –i que representen entre el 78% i el 80% del share català-, els mitjans catalans només representen entre un 20% i un 22% de l’audiència catalana. I conclou que: “ tenint en compte aquesta realitat i el resultat de l’anàlisi sobre les tertúlies polítiques i d’actualitat, es fa molt complicat defensar que el relat polític que els ciutadans catalans reben a les seves llars a través de la ràdio i la televisió és uniformement favorable a la independència de Catalunya”, i que en el cas que un ciutadà decidís només informar-se a través de mitjans de comunicació d’àmbit català, aquest tindria garantides les veus no favorables a la independència de Catalunya, amb un 38% en contra i 7% de neutrals.