directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 18:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Llista de país o llistes separades?

Com s’optimitzen més els vots, amb una gran llista o amb llistes separades? És possible formar un govern d’unitat després d’una cursa electoral?

Comentaris 43  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

No serà tot plegat que els partits volen controlar el procés i l’estratègia partidista es vol apoderar dels èxits de la societat catalana que porta quatre anys mobilitzada? L’ANC entitat clau per fer possible aquests èxits té marcat un full de ruta, aprovat per la seva assemblea general,  però malgrat  tot ha obert un debat entre les seves territorials per prendre una decisió en aquest sentit. Malauradament els partits que fins ara s’han mantingut al marge han començat a moure fitxa en clau estratègica de partit i no de país. Esperem que finalment l’estratègia de país guanyi a la de partit.

Comparteix
   


Etiquetes
Full de ruta aprovat per l’ANC a Tarragona

B.1.- Eleccions anticipades. Un cop esgotades les possibilitats de celebrar la Consulta el dia 9 de novembre, caldrà recórrer la darrera etapa per demostrar que ho hem intentat tot per la via pacífica i democràtica. La celebració de les eleccions anticipades, de caràcter plebiscitari, serà aquest darrer pas. El paper de l’ANC ha de ser el d’empènyer la constitució d’una candidatura unitària dels partits i forces socials que proposin la Declaració d’independència com a primer acte del nou Parlament i donar-hi tot el suport actiu. La candidatura ha de dur inequívocament en el seu programa que, en cas de majoria d'escons al Parlament, proclamaran la independència.
 
La llei de Hondt, beneficia més a les llistes separades o a una gran llista de país?

En principi, i en les magnituds electorals catalanes, la llista unitària no perjudica, amb els mateixos vots fins i tot es pot guanyar un diputat, però en general el resultat seria el mateix. Per tant, el més important no és l’actual llei electoral sinó que el més important és l’efecte que provoca la llista unitària respecte a les llistes separades. No estem davant unes eleccions normals, estem davant un procés que ha il·lusionat a tot un poble, parlem d’un procés únic, un procés per proclamar un nou estat.

En unes eleccions normals la suma de partits no sempre suma, fins i tot pot restar, però en un eleccions constituents, la llista unitària guanya adeptes i suma, i molt

Tots els experts parlen que un procés constituent genera energies especials, genera il·lusió i per tant, hi haurà molta més gent disposada a votar un gran llista de país o constituent, aquest és el clam que va aprovar l’ANC en el seu full de ruta aprovat a Tarragona i el que faria possible una gran majoria.

Algú creu que les llistes separades no provocaran ferides en una campanya electoral clàssica? Com es podrà constituir un govern d’unitat? Qui el presideix? El que guanya?

Com a qualsevol cursa de cotxes, sempre es produeixen accidents i a vegades alguns ni tant sols acaben la cursa encara que competeixin amb el mateix motor. Una cursa oberta per aconseguir guanyar generarà ferides greus que faran impossible un govern de concentració i plebiscitari.

Els unionistes són els que tenen més entusiasme per les llistes separades, saben que d’aquesta manera seran unes eleccions més

Les llistes separades mai seran considerades unes eleccions plebiscitàries o constituents cara el món i els partits unionistes hi surten guanyant, hauran aconseguit el que volien, a punt de perdre, l’independentisme els regala la victòria. Sentir com els tertulians unionistes defensen les llistes separades amb ungles i dents hauria de fer pensar. El gran Aníbal quant ho tenia tot  a punt per guanyar, quant tenia Roma als seus peus, va decidir tornar a la vella política i primer  “l’estratègia de partit” per damunt de la de país, i va perdre.

L’ANC, l’àrbitre del procés

O l’ANC agafa el toro per les banyes, hi té tot el dret perquè els polítics avui no estarien on són si no fos per la capacitat de mobilització de l’Assemblea Nacional Catalana, o el procés entrarà en via morta. Vista la situació actual, i l’actitud dels partits de posar per davant del país l’estratègia de partit, tant sols ens toca esperar que l’ANC i el seu procés obert tanquin files per fer una crida a una gran llista de país, i forçar a la classe política a estar a l’alçada del moment.
 
L’acord és urgent

Que ERC vulgui fer una llista pròpia ja ha provocat les primeres ferides, de moment el president Mas obre la porta a retardar les eleccions, vol guanyar gent, però la decisió ja ha comportat les primeres baralles polítiques en clau electoral, ningú ho pot negar, si aviat no es produeix l’acord el camí cap a la cursa electoral més salvatge dels darrers anys serà ja irreversible.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#43
Francesc fletxa Calders (Bages)
19 de novembre de 2014, 12.18 h

Marcel, 39. Potser tens raó però jo no mirava el contingu sinò la forma. Aquestes expresions altisonants i que sonen a totalitàties, tant si són de independentistes com d'unionistes no m'agraden. No hi ha ningú en posessió de la veritat i tot el que es diu es diu com una opinió i un compartir els punts de vista alm tothom. De totes maneres, potser m'he equivocat, com tu dius.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
19 de novembre de 2014, 11.22 h

C.I.U. Son Politics CORRUPTES I LLADRES ....... E.R.C. .. No son Politics .. Corruptes .. Ni LLadres ,,, es una bona raó per no fer la LLISTA UNITÀRIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
19 de novembre de 2014, 11.19 h

Mireu jo dire per que no ha de haber LLISTA UNITÀRIA No poden anar Junts C.I.U. 0 Pomes ben podrides = Politics Catalans Corruptes i lladres . .. E.R.C. = POMES BONES Sense podrir = NO SON CORRUPTES NI LLADRES .. Explicasio resumen NO PODEN POSAR LES POMES PODRIDES DE C.I.U. ... AMB LES POMES BONES DE E.R.C. Sense corra el riesgo de podri les pomes de E.R.C. Encara ja unaltra E.R.C. no a fet Retallades Socials C.I.U. ... SI ... Es unaltra diferencia clar ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Marcel Collgros fletxa Catalunya
18 de novembre de 2014, 22.13 h

#39 Comparar el comentari 36 amb el 37 em sembla una animalada. Crec que has comès un error garrafal.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
17 de novembre de 2014, 17.39 h

Tan el comentari 36 com el 37 no tenen cap validesa per els qui tenim com a primera norma el respecte por tothom, tan si pensa com nosaltres com si no. Fugim dels llenguatjes impositius i de les demagògies barates que no condueixen enlloc. En català, del parlar en diem "enraonar", com si en castellà diguessim "razonar". És la única manera de que ens poguem entendre. No vull donar cap lliçó a ningú però tampoc accepto les imposicions vinguin d'on vinguin


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
Pa fletxa amb tomaquet
17 de novembre de 2014, 15.38 h

#38 pobra rata de claveguera


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
17 de novembre de 2014, 13.03 h

#32 LOS SOCIALISTAS ESTAMOS PREPARADOS PARA GOBERNAR, CUANDO LLEGUEMOS A LA MONCLOA DE NUEVO, QUE ES NUESTRO SITIO NATURAL, VAMOS A EMPEZAR POR BARRER CATALUÑA, QUE ESTÁ HECHA UNOS ZORROS, VAMOS A TRAER EL FEDERALISMO A LOS CATALANES SÍ O SÍ , LES GUSTE O NO, ES LO QUE HAY,...NO PODEMOS ESTAR MAMANDO TODO LO QUE NOS ECHEN DESDE LA DERECHA DEL PP Y LOS NACIONALISTAS QUE ESTÁN ECHANDO UN PULSO AL ESTADO DE DERECHO QUE REPRESENTA EL PSOE, EL ÚNICO PARTIDO QUE PUEDE CREAR DEMOCRACIA Y TRANSPA... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
17 de novembre de 2014, 12.40 h

Comunicado de la Resistencia :

El día 9 de Noviembre de 2014, día sin duda alguna histórico, hemos asistido al desarrollo de la Consulta Catalana para decidir sobre el futuro político de Catalunya y sus ciudadanos.
Esta ejemplar jornada democrática y de expresión de la voluntad popular ha podido realizarse a pesar de todas las incertidumbres que se cernían sobre ella por las continuas amenazas lanzadas tanto desde las instancias gubernamentales españolas, como desde los medios de radio... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
mario fletxa barna
17 de novembre de 2014, 11.12 h

Torno a iterar, en unes eleccions constituents els partits polítics no cal que es presentin en llista conjunta, si porten la INDEPENDÈNCIA en el seu full de ruta. Així va ser en les últimes eleccions i tampoc disminuiria el seu valor. CIU ha de solucionar el seu problema intern primer i IXC també. Si el Sr. Mas vol liderar el procés. Ja ha dit moltes vegades ERC que els resultats no serien rellevants per constituir el govern de TRANSICIÓ. Jo ho tinc força clar, perquè els partits no?
... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Xani fletxa VISCA CATALUNYA INDEEPENDENT
17 de novembre de 2014, 08.39 h



#23 Tu, Bejota, ets idiota o ho fingeixes? Segueixes repetint per 400 vegada la teva estupidesa. Ja fa més d'un mes que el Dr.Benway et va explicar REPETIDAMENT això:

"Per molt que ho repeteixis no ens enganyes; el 1.401.421 representen el 55,83% (més o menys) de la GENT QUE VA VOTAR.
I aquesta és la que omple els escons. Si s'ha de triar 135 parlamentaris i vota el 50% de l'electorat es trien igualment 135 parlamentaris.
Per cert, quants vots van treure els teus? LA MEITAT. PPSC?s + ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.