La CUP portarà Àngel Ros davant les Nacions Unides per banalització del feixisme
El panegíric que l’alcalde de Lleida va dedicar a l’exalcalde franquista Víctor Hellín la causa de l’enuig provocat a la ciutat, la formació independentista no vol que torni a fer lloança del franquisme
Lleida (ACN).- La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) emprendrà accions perquè l'Ajuntament de Lleida "no torni a fer cap lloança de figures vinculades al franquisme", després de la publicació als mitjans de comunicació locals d'un panegíric signat per l'alcalde Àngel Ros arran del traspàs l'1 de novembre passat de Víctor Hellín Sol, alcalde de la capital del Segrià entre els anys 1943 i 1952. La formació independentista ha anunciat aquest dijous que portarà el cas al relator de Nacions Unides. En el panegíric, Ros defensava, més enllà de l'adscripció d'Hellín a un règim totalitari, que l'exalcalde "era bona persona", afirmació que per la CUP suposa "una perillosa una banalització del franquisme i del feixisme".
Prou de banalitzar el franquismeLa CUP de Lleida ha anunciat que posarà a disposició del relator especial de les Nacions Unides per la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició per a què s'inclogui en l'informe corresponent i se'n derivin les recomanacions pertinents.
Hellín un repressor dels republicans
La CUP assegura que Hellín va participar activament en la trama civil del cop d'estat contra la República, el juliol del 1936. Va ser un alt càrrec "d'una de les pitjors dictadures que ha viscut Europa al segle XX, ocupant diversos càrrecs de responsabilitat tant en l'àmbit institucional com en el polític". Per la formació independentista, Hellín va esdevenir "una part fonamental de l'aparell repressiu del règim feixista", ja que a més d'alcalde de Lleida també va ser president de la Diputació de Lleida entre els anys 1952 i 1961.
“La democràcia no pot permetre que s'honri al feixista i s'oblidi les persones que van lluitar i van sofrir l'exili, la repressió i la mort".
Amb aquesta acció, la CUP vol denunciar "que la democràcia permeti que s'honri al feixista i s'oblidi les persones que van lluitar i van sofrir l'exili, la repressió i la mort". La formació rebutja de manera contundent que la política de memòria històrica de la Paeria es dirigeixi "a fer memòria de còmplices de la dictadura de Francisco Franco" i torna a reclamar a l'Ajuntament la retirada del nomenclàtor de tots els noms d'alcaldes i polítics relacionats amb la dictadura. En lloc d'aquests, la CUP demana que siguin substituïts pels de persones relacionades amb la lluita per la democràcia, la justícia social, i la llibertat nacional dels Països Catalans.