directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 21:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El procés participatiu del Moianès al Tribunal Constitucional?

Els veïns dels municipis afectats ho decidiran al gener via procés participatiu ja que la llei està suspesa pel TC, caldrà veure ara si els alcaldes afectats rebran una querella per part de l’estat

Comentaris 56  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Els veïns dels municipis del Moianès decidiran aquest mes de gener si es constitueixen en una nova comarca. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha agafat aquest compromís en la reunió que ha mantingut aquest dijous al Parlament amb els alcaldes. No serà a través d'una consulta com era la intenció inicial, sinó a través d'un procés participatiu. La Generalitat actuarà, doncs, de la mateixa manera que ho va fer amb el 9-N. Amb la llei de consultes suspesa parcialment ha optat per fer servir els articles no impugnats. Seran els alcaldes els que convocaran el procés, amb el suport de Governació, veurem si aquests rebran també una querella i la consellera Ortega una segona, veient com estan les coses a Espanya tot és possible.
Trobada al Parlament dels alcaldes del Moianès amb la Consellera Joana Ortega
Trobada al Parlament dels alcaldes del Moianès amb la Consellera Joana Ortega

Comparteix
   


Etiquetes
Rajoy portarà el procés participatiu del Moianès al TC i a la fiscalia?

Davant els alcaldes dels municipis del Moianès i dels representants dels grups parlamentaris, Ortega ha adquirit tres compromisos. El primer, en relació a la consulta ciutadana perquè els veïns del deu municipis del Moianès decideixin si volen constituir-se en una nova comarca. Tot i que no ha explicat quin serà el cens, la pregunta i durant quants dies es podrà votar, Ortega sí que ha garantit que el procés participatiu (que no consulta) es farà durant el mes de gener. La setmana que ve Governació facilitarà més detalls sobre aquesta convocatòria que, en tot cas, hauran de fer els alcaldes. Esperem que Rajoy i la fiscalia animats com estan no faci el mateix que amb el procés participatiu del 9N.

El segon compromís de la vicepresidenta ha estat el de garantir la continuïtat del Consorci del Moianès, que perillava amb l'entrada en vigor de la LRSAL. El 31 de desembre hauria de tancar davant la impossibilitat d'adscriure's a l'ajuntament de Moià. Ortega ha explicat que, de manera provisional, serà la Diputació de Barcelona la que acollirà el Consorci, fins a la creació definitiva de la comarca.

La comarca del Moianès més propera si Madrid no ho inpugna!!!

El tercer compromís és el de tramitar per lectura única la llei de creació de la comarca del Moianès, fet que elimina tots els tràmits parlamentaris i permet l'aprovació definitiva en el mateix Ple en què és presentada.

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha celebrat els compromisos d'Ortega, tot i que ha lamentat que la vicepresidenta no hagi concretat els criteris del procés participatiu. "Sortim no del tot satisfets perquè voldríem dates concretes, però amb el compromís ferm i rotund de la vicepresidenta entenem que no podem entendre res més que això se salvarà sí o sí i que la comarca del Moianès serà una realitat sí o sí", ha explicat.

Els compromisos d'Ortega se sustenten en la moció parlamentària que es va aprovar fa algunes setmanes al Parlament. En alguns punts es queda curta -la moció parlava de fer una consulta abans del 31 de desembre- i, en canvi, en altres ha anat més enllà de la pròpia moció, per exemple pel que fa als terminis d'aprovació de la llei (lectura única).

Guiteras ha advertit, però, que en cas de convocatòria anticipada d'eleccions, si el Consorci del Moianès no s'ha pogut adscriure a la Diputació de Barcelona es produiria un greu problema. "Ens abocaria al tancament absolut", ha assenyalat. Per tant, ha remarcat la "urgència" que fa mesos que reclamen els alcaldes dels municipis per resoldre la qüestió. En cas d'eleccions també s'ajornaria molt probablement el procés participatiu.

Els municipis del Lluçanès rebran el mateix tracte

Tot i que en la reunió d'aquest dijous no hi havia representants dels municipis del Lluçanès, Guiteras ha explicat que Ortega s'ha compromès a aplicar els mateixos criteris per al Lluçanès que els que ha aplicat pel Moianès, fet que farà que els ciutadans d'aquests municipis també puguin decidir si volen constituir-se en una nova comarca.

Els deu municipis que formarien part de la nova comarca del Moianès són Moià, la seva capital, Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Calders, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló, l'Estany, Granera i Collsuspina.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#56
tarzan fletxa la selva (girona)
30 de novembre de 2014, 23.12 h

#55 rata


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#55
30 de novembre de 2014, 11.48 h




#53
#47 ¿Tu eres Miguel romualdo, otra vez o eres otro? Si acaso, no nos vengas con chorradas: ¿tu qué boicot vas a hacer, pringao muerto de jambre? ¡Si las únicas veces que has catado cava catalan han sido las pocas gotas que le quedaban a alguna botella que recuperaste de los contenedores de basura ! ¡¡ ANDA YAAAAAAAAAA !!



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#54
a can de more fletxa agromenauer peich
29 de novembre de 2014, 20.48 h

#53 gracies, feu boicot, gracies. Els nostres empresaris trobaran nous mercats i vosaltres acabareu bebent cava de la India, hahahaha


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#53
29 de novembre de 2014, 12.13 h

#50 en mi agrupación local hemos propuesto un veto a todos los productos catalanes para esta Navidad como medida de protesta contra el complot catalán que se está llevando a cabo.

Nos hemos conjurado todos los militantes para no comprar ni una botella de cava, ni un chorizo de Vic, mientras no cejéis en vuestra actitud intolerante y antipatriota.

si seguís por ese camino, os vamos a arruinar a todos los catalanes, os vamos a poner a mendigar en la Diagonal, ja,ja,...!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#52
29 de novembre de 2014, 12.08 h

#49 Lo que ocurre, es que de ese modo , como ya he comentado, creo que el proceso puede alargarse sine die,... Veo que primero se hablaba de llegar al 9-N, ahora se habla de otros 18 meses, esto parece no tener fin,...¿ no se pueden acortar de algún modo los plazos ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51

Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
Sí i Sí fletxa Barcelona
28 de novembre de 2014, 14.16 h

#47
El único nacionalismo que ha hecho daño a España es el nacionalismo español. La constitucion se hizo, firmo y ratifico bajo ruido de sables. NO existe ninguna unidad sagrada en ningun sitio. chalao.

Los únicos que os peleáis sois vosotros pero para ver quien tiene mas casos de corrupción a nivel nacional, España esta podrida desde los cimientos.
El sufle independentista bajaba, llevan 3 años pronosticando el final y que se había acabado, seguimos adelante, ..... se peleaban para... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
Sí i Sí fletxa Barcelona
28 de novembre de 2014, 13.41 h

#46 la verdad que sinceramente, voy a decir algo que se oye mucho y que se lee en muchos foros también y ya casi parece un tópico, NUNCA he votado a Mas, pero voy a hacer mías sus palabras de que sea como sea la manera que se escoja EL MENSAJE QUE SE TRANSMITA UNA VEZ TENGAMOS UN RESULTADO, TIENE QUE SER CLARO AQUÍ Y FUERA DE AQUÍ, y en especial fuera de aquí, porque otros estados soberanos no se van a mojar y quedar mal con otro estado soberano (ESPAÑA) y les va a costar mucho dar el p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48

Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
28 de novembre de 2014, 12.55 h


#45 Mira, me da igual lo que digáis los catalanes, porque España es la que manda, la Constitución se blindó en el 1978 muy bien para que no resurgieran los nacionalistas que hicieron tanto daño en los años de la República, y que han puesto la sagrada unidad española en entredicho.

Pero tranquilos, no os daremos esa satisfacción, los nacionalistas estáis acabados, ya se estáis peleando , que si listas unitarias o separadas, y de ese modo no vais a construir nada, os vais a pelear ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.