directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 09:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

... i Espanya ensopega

Catalunya a la cruïlla definitiva: resum de set dies entre les feres, a la jungla del procés.

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Miquel Perez Latre (@Granollacs) Arxiver i Historiador.- La resposta espanyola a la proposta del president Mas ha estat contundent: una nova escalada d’amenaces que cal analitzar sense enganyar-nos. L’escenari d’enfonsament del partit del Govern, malalt terminal de corrupció, que viurà una acceleració frenètica després dels catastròfics resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del mes de maig, pot obrir un escenari en el qual el Govern espanyol abraci desesperadament la repressió contra Catalunya com a única taula de salvació. La primavera-estiu de l’any vinent s’albira decisiva per saber si el nostre procés de desconnexió serà aturat (momentàniament) per la força o no. Aquests són alguns dels protagonistes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
Mas, Artur (president de la Generalitat de Catalunya).
Alliberat per l’alliberament.
El maig de 2012, en rebre en presència seva el premi al Català de l’Any, Joaquim M. Puyal va manifestar públicament la seva impressió sobre el president: un home seriós, tristot, marcat pel pes de la responsabilitat. Pensarós. Sospesava, ben segur, mentre els preparatius del primer gran Onze de Setembre avançaven, el que seria el gran gir de la convocatòria electoral del 25-N: l’inici d’una aventura amb una gran càrrega de risc personal. Sembla tota una vida, però han passat poc més de dos anys des d’aleshores. Aquesta setmana, després de la seva excel·lent conferència de dimarts, potser sobretot a l’entrevista d’en Cuní del dia següent, Artur Mas semblava transformat. Un altre. Mai se l’havia vist tan solt. És com si l’explicitació definitiva del seu objectiu, l’exposició del seu pla cap a la independència, tot d’una, l’haguessin alliberat.
 
Monedero, Juan Carlos(membre del Consell Ciutadà de Podemos).
Copy and cast.
Una de les veus principals de Podemos ha aprofitat aquesta setmana un debat organitzat a Madrid per un dels principals xiringuitos del dependentisme a Catalunya, Federalistes (i espanyols) d’Esquerres, amb representants d’IU i el PSC, per carregar contra els nacionalistes catalans, acusant-los de generar odi i de manipular la memòria de 1714 al servei dels seus interessos, amb “contes i milongues”. Setmana a setmana comprovem (cal dir, sense gaire sorpresa) com la suposada sensibilitat plurinacional de la nova formació anti-sistema (sí, no?) es desfà com un glaçó sense remei. Certament, la de manipular la història per negar la condició nacional del nostre país és una acusació molt, molt original, que els seus enemics de la casta mai havien utilitzat contra nosaltres. Mai.
 
Pont, Àngels(investigadora social i directora de GESOP).
Un moviment solidíssim.
Del baròmetre de tardor d’El Periódico, gairebé tothom ha valorat del dret i del revés (i sovint, s’ha enfangat) en l’anàlisi dels previsibles resultats electorals dels partits i les llistes. Convé, però, no perdre de vista els de les altres preguntes, més directament vinculades al procés, perquè són senzillament espectaculars! D’entrada, la més important: un 57,9% sobre el total de 90% de votants que es defineixen (difícil una participació més alta) es decanta pel sí a la independència, superant en més de quinze punts el no. Però, espereu: un 57,3% creu que Mas hauria de convocar eleccions, un 63,1% veu bé unes eleccions plebiscitàries i fins al 46,5% (contra el 34,4) està d’acord que el Parlament faci una DUI si els independentistes guanyen les eleccions. Són uns resultats senzillament espectaculars. Alegria: més enllà de l’atzucac circumstancial dels lideratges hi ha un terra molt, molt sòlid.
 
Rajoy, Mariano(president del Govern espanyol).
Un vaixell que s’enfonsa.
Les enquestes apunten a una situació d’alerta màxima. Aquesta setmana, fins i tot, el president Rajoy ha hagut de lliurar finalment el cap de la ministra Ana Mato per guanyar una mica d’oxigen. La tempesta perfecta continua engreixant els seus núvols a l’horitzó i, en aquestes condicions, la possibilitat que les mesures contra Catalunya serveixin de darrera vàlvula d’escapament augmenten exponencialment. Aquesta setmana hem vist el president del Govern espanyol negar la seva pressió sobre la Fiscalia General de l’Estat, alhora que afirmava falsament que la justícia ha manifestat ja per dues vegades que la Consulta és il·legal (com sabeu tots, extrem literalment fals, atès que només les ha suspès mecànicament) o fins i tot que el TC li ha donat la raó. Un nou argument per marxar d’un Estat on la separació de poders és inexistent.
 
Sáenz de Santamaría, Soraya(vicepresidenta del Govern espanyol).
Abraçada desesperadament a la llei.
Segueix, impassible, agafada a l’argumentari del compliment de la llei. Com si la desobediència descarada, diàfana, de 2,3 milions de persones es pogués tractar a cop de tribunal, de codi penal. De bojos. Viuen en el seu món particular. Per això el desconeixement absolut de la realitat catalana, com a argument a favor del compliment de la legalitat, la va impulsar a posar com a exemple quins efectes podrien derivar-se per al Govern de Catalunya d’una hipotètica negativa massiva dels ciutadans a pagar els seus impostos... a la Generalitat! Com si el govern autonòmic, la trista i exhausta Gestoria que ens han deixat, recaptés encara algun tribut rellevant. Impressionant.
 
Tapia, Joan(periodista).
Tirem de manual.
“Mas se erige en caudillo provisional”. Aquest és el títol d’un article de l’exdirector de “La Vanguardia” sobre la proposta d’Artur Mas del passat dimarts. No seré qui defensi l’estil, per al meu gust, excessivament unilateralista, del president Mas. Tampoc, però, és normal caure en la paranoia. Les veus privilegiades de l’statu quo a Catalunya dels darrers trenta anys, a dreta i esquerra, de Lluís Foix a Lluís Bassets, s’han llançat aquesta setmana en tromba a criticar el cabdillisme del Gran Timoner. A veure, és un retret difícil d’entendre aritmèticament: si el president exhaureix la legislatura (també estaria bé saber com, hauria de ser de la mà d’un PSC que agonitza) tindrà per davant encara dos anys. A canvi, en el seu pla, es fa l’hara-kiri, bé en divuit mesos, durada de la legislatura especial que proposa, o bé des d’ara mateix, si és que no encapçala la llista. Curiosa manera d’exercir un cabdillisme, amb data de caducitat.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor del Bestiari del procés al seu bloc Per a bons patricis. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
1 de desembre de 2014, 12.26 h

La Resistencia seguirá luchando por la libertad de los pueblos y naciones ocupados por el estado fascista español. Seguiremos luchando por el derecho a la libertad y la INDEPENDENCIA de los heróicos pueblos Catalán,Vasco,Galego,Canario,Leonés,etc. Todos los pueblos que luchan por la libertad contra el sometimiento de siglos por parte de la minoria imperialista españolista,tienen el derecho a conseguirlo y esa es nuestra motivación,ayudar a los pueblos a alcanzar su libertad mediante la I... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
30 de novembre de 2014, 19.15 h

Sobre el Sr. Monedero. Ja ho deia Josep Pla (gens sospitos de esquerranos), el mes semblant entre un espanyol de dretes es un espanyol d'esquerres. Marxem a tota pastilla de españaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Rau rau fletxa Barcelona
30 de novembre de 2014, 18.04 h

#13 ...ha fet l'Església Católica Espanyola?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Rau rau fletxa Barcelona
30 de novembre de 2014, 18.03 h

#11 Mira maco, no m'agrada treure allò del "tu más", però si expliquessim el que han estat fent fa més de 70 anys els capellans de l´'església espanyola també hauries de trascriure-ho aquí el que ha passat a Granada, o a Tarragona. No tenen excusa aquests que nomenes, però aquests han sortit a la llum. Quants anys es trigaran a saber tot, tot el que durant tants anys


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12

Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
LAPAO (para abreviar) VIVA MARIANO RAJOY, PRESIDENTE DE TODOS LOS CATALANES AL SERLO DE TODOS LOS ESPAÑOLES. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes;si, los nazionalistas tambien)
30 de novembre de 2014, 14.50 h

Seis años y medio de prisión para el exprimer teniente de alcalde ERC de Cubelles por pederastia
Joan Rodríguez Serra abusó de tres adolescentes entre el 2007 y el 2010, uno de los cuales se suicidó al poco de declarar en el juzgado.

Un juzgado de Vilanova i la Geltrú ha condenado al exprimer teniente de alcalde de Cubelles (Garraf) Joan Rodríguez Serra (ERC) a seis años y medio de prisión por abusos sexuales a tres adolescentes entre el 2007 y el 2010. Rodríguez, que dirigía un cen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Roser fletxa Vilassar
30 de novembre de 2014, 11.37 h

Estem guanyant la paretida del nostre futur, però no hem d´afluixar gens.
Sense anar més lluny ahir el mateix Mariano, tot i negar-nos el pa i la sal, va dir que no podia consentir cap perjudici per a (agafeu-vos fort) "la nació catalana". Dins del seu pobre caparró, imperceptiblement, alguna cosa deu haver canviat per a fer-li dir aquesta expressió. Recordeu que fins fa poc ENCARA no havia pronunciat la paraula independència.... Ara amplia el seu vocabulari quan parla de Catalunya.
Cata... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
30 de novembre de 2014, 11.36 h

Rajoy, devant de tanta corrupciò , ¿com t'aguantes de peu?. Deus dú un corsé de ferro.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
30 de novembre de 2014, 11.26 h

Monedero de Podemos, demostra ser de la casta nacionalista espanyola. La manipulació histórica tostemps ha vingut de la metrópoli. Cal que Monedero consulti els propis arxius del regne, cerqui documents, els analitzi , veurà en claredat qui és el creador de mentides, per justificar les castes del poder polític, econòmic etc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
30 de novembre de 2014, 11.14 h

Devant de tantes manipulacions del estat español, tinc nauseas i la meva salut no s'ho pot permetre, per que tantes nauseas continuades no crec que pugui ser bo per el meu, cor, aparell digestiu i el meu servell.
Demano a tots els partits d'aquí que hi posin totes las vísceres per un acord que ens permeti A N A R C E M J A !!!!!!!!!!!! Cada vegada soporto menys a aquest gentussa del govern español.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.