Junqueras aposta per candidatures diverses i govern d’unitat
El moment de més impacte de la nit, l’encaixada de Mas i Junqueras al final de la conferència, el moment de més aplaudiment de tot l’acte
Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha plantejat aquest dimarts el camí conjunt que Esquerra vol fer amb la resta de partits independentistes davant les possibles eleccions plebiscitàries. El líder republicà ha enumerat fins a cinc punts per evidenciar la unitat entre les diferents llistes. Haurien de compartir una part del nom (ha posat d'exemple 'Candidatura per la Independència), incloure un punt "destacat" en el programa, fer algun acte conjunt en la campanya electoral, incloure independents i comprometre's a construir un govern d'unitat nacional. Junqueras fins i tot ha obert la porta a incloure altres coincidències programàtiques en l'àmbit social, econòmic i en la lluita contra la corrupció.
Junqueras planteja cinc punts en comú per evidenciar la unitat entre les diferents candidatures independentistesPart del nom compartit, un punt coincident al programa, algun acte de campanya conjunt, inclusió d'independents i compromís d'un govern d'unitat
Una setmana després que el president de la Generalitat, Artur Mas, presentés en societat el seu full de ruta, ha arribat el torn d'Oriol Junqueras. Davant 2.000 persones -entre elles el mateix Mas-, el líder republicà ha plantejat els element que considera rellevants per a maximitzar el suport a la independència entre els ciutadans de Catalunya.
El punt de sortida del president d'ERC és la convocatòria d'eleccions "constituents", que reclama que arribi de manera imminent. Unes eleccions de les que derivaria el mandat democràtic a favor de la independència -en cas de victòria dels seus partidaris- un cop s'ha fet evident que no es podrà assolir a partir d'un referèndum per l'oposició frontal de l'Estat.
En la configuració de les llistes és on arriba el primer punt de discrepància amb el full de ruta del president de la Generalitat. Junqueras no creu que una llista unitària aglutinés tot el vot independentista. De fet, pensa més aviat el contrari, ja que es reduiria el ventall de possibilitats per a representar la pluralitat ideològica del país. El president d'ERC proposa, en canvi, la configuració de diferents llistes amb un "paraigua" en comú basat en cinc punts.
Segons ell, el nom de les diferents candidatures hauria de tenir una part en comú. Junqueras ha proposat com a exemple anomenar-les "candidatura per la independència d'aquí, candidatura per la independència d'allà i candidatura per la independència de més enllà". El segon element d'unitat arribaria amb l'elaboració del programa, que hauria de tenir, almenys, un punt en comú en favor de la independència. Un punt que s'hauria de "destacar tant com calgués". Junqueras no tanca la porta a introduir altres elements coincidents en els programes electorals, fins i tot amb els partits que no defensen la independència, "però que no hi estan en contra". Partits que durant el procés constituent posterior a les eleccions serien "imprescindibles" haguessin votat o no a favor de la independència.
El tercer nexe seria la participació conjunta de les diferents candidatures en algun acte de campanya electoral conjunt, per demostrar la unitat d'acció a la que es comprometen en el futur. El quart punt de Junqueras es refereix a la inclusió de persones 'independents' a les llistes. Persones que actuarien de "ròtula" que conjuminaria els interessos dels partits amb els de la societat civil.
El cinquè i últim punt en comú es refereix al compromís de les candidatures per configurar un govern d'unitat nacional immediatament després de les eleccions, en cas que l'opció independentista aconseguís la majoria. Aquest govern seria l'encarregat de liderar el procés amb la promulgació de les lleis necessàries per garantir la "transitorietat" entre un estat (l'espanyol) i un altre (el català) i que s'encarregaria "d'exercir la independència des del primer dia". La creació de les estructures d'Estat necessàries per "sustentar" el nou país, amb la Hisenda Pròpia i la Seguretat Social com les més destacades, també seria un dels objectius fonamentals del nou Govern, al costat de l'elaboració de la nova Constitució catalana.
L'exercici de la independència que proposa Junqueras també divergeix respecte el que va proposar Mas ara fa una setmana. Per exemple, en el termini. El president de la Generalitat parlava de 18 mesos, dintre dels quals s'haurien de consolidar les estructures d'Estat, però en els que també s'hauria d'obrir formalment una negociació amb el govern espanyol. Junqueras ha descartat completament aquesta negociació (ha dit que és "impossible construir les estructures d'Estat dins el marc legal espanyol) i, a més, ha reduït el termini.
Una altra divergència està en el referèndum amb què s'hauria de tancar la transició cap a l'Estat català. Mas parlava de fer coincidir unes eleccions al cap de 18 mesos per escollir el Govern del nou país independent amb un referèndum perquè els catalans decidissin si volen construir aquest Estat. Per a Junqueras, "només cal un referèndum". "La independència només l'hem de ratificar una vegada", ha indicat en relació a les eleccions que reclama per al 2015. "Cap país del món ho ha fet més vegades", ha insistit. El full de ruta d'Esquerra contempla un referèndum únicament per avalar la Constitució que s'haurà estat redactant. Un referèndum, això sí, que serviria també per avalar el procés.
Lluita conta la corrupció
Una de les qüestions sobre les que ha insistit el discurs de Junqueras ha estat la de la lluita contra la corrupció. Segons ell, la independència ha de servir per garantir un millor futur per als nens que neixen en el present. Un millor futur per a l'ensenyament, la sanitat, la cultura, però també per garantir un país "net de corrupció". "La lluita contra la corrupció ha de ser un dels nervis de la construcció del nou Estat i també del procés electoral", ha subratllat. "La corrupció ens fa mal des d'un punt de vista moral i també des d'una perspectiva estrictament econòmica", ha insistit.
El líder republicà ha reivindicat que la construcció del nou país serveixi per quedar "lliures de corrupció" i, en aquest sentit, ha reclamat un compromís explícit de totes les formacions polítiques que volen construir el nou Estat. "Seria una traïció al nostre país, a la nostra societat, que deixéssim les banderes de la justícia social, la igualtat d'oportunitats i la lluita contra la corrupció en mans d'aquells que no volen la independència", ha assenyalat.
2.000 assistents
La conferència de Junqueras, titulada 'Crida a un nou país: la República Catalana", ha aplegat a 2.000 persones al Palau de Congressos de Catalunya. L'auditori ha quedat ple entre convidats i militants del partit. En la fila zero, s'han situat els principals actors polítics del país. Al capdavant el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha estat acompanyat per Josep Rull i Jordi Turull de CDC. Marta Rovira i Anna Simó han representat a ERC, Maurici Lucena al PSC, Josep Vendrell a ICV, David Companyon a EUiA i Joan Rigol a UDC i al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. També en aquesta fila reservada habitualment per als 'vips' hi eren Carme Forcadell i Muriel Casals. Entre els aproximadament 500 convidats s'hi ha vist a d'altres representants polítics i culturals.
Junqueras ha estat rebut amb crits de "president" i els assistents han entonat càntics a favor de la independència en diversos moments. Un dels moments més aplaudits ha arribat just al final, quan Junqueras ha baixat de l'escenari i ha fet una encaixada de mans amb el president de la Generalitat, que ha aplaudit el discurs del líder d'ERC.