directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 09:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Junqueras aposta per candidatures diverses i govern d’unitat

El moment de més impacte de la nit, l’encaixada de Mas i Junqueras al final de la conferència, el moment de més aplaudiment de tot l’acte

Comentaris 72  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha plantejat aquest dimarts el camí conjunt que Esquerra vol fer amb la resta de partits independentistes davant les possibles eleccions plebiscitàries. El líder republicà ha enumerat fins a cinc punts per evidenciar la unitat entre les diferents llistes. Haurien de compartir una part del nom (ha posat d'exemple 'Candidatura per la Independència), incloure un punt "destacat" en el programa, fer algun acte conjunt en la campanya electoral, incloure independents i comprometre's a construir un govern d'unitat nacional. Junqueras fins i tot ha obert la porta a incloure altres coincidències programàtiques en l'àmbit social, econòmic i en la lluita contra la corrupció.










© @marcpuigperez

Comparteix
   


Etiquetes
Junqueras planteja cinc punts en comú per evidenciar la unitat entre les diferents candidatures independentistes

Part del nom compartit, un punt coincident al programa, algun acte de campanya conjunt, inclusió d'independents i compromís d'un govern d'unitat

Una setmana després que el president de la Generalitat, Artur Mas, presentés en societat el seu full de ruta, ha arribat el torn d'Oriol Junqueras. Davant 2.000 persones -entre elles el mateix Mas-, el líder republicà ha plantejat els element que considera rellevants per a maximitzar el suport a la independència entre els ciutadans de Catalunya.
 
El punt de sortida del president d'ERC és la convocatòria d'eleccions "constituents", que reclama que arribi de manera imminent. Unes eleccions de les que derivaria el mandat democràtic a favor de la independència -en cas de victòria dels seus partidaris- un cop s'ha fet evident que no es podrà assolir a partir d'un referèndum per l'oposició frontal de l'Estat.
 
En la configuració de les llistes és on arriba el primer punt de discrepància amb el full de ruta del president de la Generalitat. Junqueras no creu que una llista unitària aglutinés tot el vot independentista. De fet, pensa més aviat el contrari, ja que es reduiria el ventall de possibilitats per a representar la pluralitat ideològica del país. El president d'ERC proposa, en canvi, la configuració de diferents llistes amb un "paraigua" en comú basat en cinc punts.
 
Segons ell, el nom de les diferents candidatures hauria de tenir una part en comú. Junqueras ha proposat com a exemple anomenar-les "candidatura per la independència d'aquí, candidatura per la independència d'allà i candidatura per la independència de més enllà". El segon element d'unitat arribaria amb l'elaboració del programa, que hauria de tenir, almenys, un punt en comú en favor de la independència. Un punt que s'hauria de "destacar tant com calgués". Junqueras no tanca la porta a introduir altres elements coincidents en els programes electorals, fins i tot amb els partits que no defensen la independència, "però que no hi estan en contra". Partits que durant el procés constituent posterior a les eleccions serien "imprescindibles" haguessin votat o no a favor de la independència.
 
El tercer nexe seria la participació conjunta de les diferents candidatures en algun acte de campanya electoral conjunt, per demostrar la unitat d'acció a la que es comprometen en el futur. El quart punt de Junqueras es refereix a la inclusió de persones 'independents' a les llistes. Persones que actuarien de "ròtula" que conjuminaria els interessos dels partits amb els de la societat civil.
 
El cinquè i últim punt en comú es refereix al compromís de les candidatures per configurar un govern d'unitat nacional immediatament després de les eleccions, en cas que l'opció independentista aconseguís la majoria. Aquest govern seria l'encarregat de liderar el procés amb la promulgació de les lleis necessàries per garantir la "transitorietat" entre un estat (l'espanyol) i un altre (el català) i que s'encarregaria "d'exercir la independència des del primer dia". La creació de les estructures d'Estat necessàries per "sustentar" el nou país, amb la Hisenda Pròpia i la Seguretat Social com les més destacades, també seria un dels objectius fonamentals del nou Govern, al costat de l'elaboració de la nova Constitució catalana.
 
L'exercici de la independència que proposa Junqueras també divergeix respecte el que va proposar Mas ara fa una setmana. Per exemple, en el termini. El president de la Generalitat parlava de 18 mesos, dintre dels quals s'haurien de consolidar les estructures d'Estat, però en els que també s'hauria d'obrir formalment una negociació amb el govern espanyol. Junqueras ha descartat completament aquesta negociació (ha dit que és "impossible construir les estructures d'Estat dins el marc legal espanyol) i, a més, ha reduït el termini.
 
Una altra divergència està en el referèndum amb què s'hauria de tancar la transició cap a l'Estat català. Mas parlava de fer coincidir unes eleccions al cap de 18 mesos per escollir el Govern del nou país independent amb un referèndum perquè els catalans decidissin si volen construir aquest Estat. Per a Junqueras, "només cal un referèndum". "La independència només l'hem de ratificar una vegada", ha indicat en relació a les eleccions que reclama per al 2015. "Cap país del món ho ha fet més vegades", ha insistit. El full de ruta d'Esquerra contempla un referèndum únicament per avalar la Constitució que s'haurà estat redactant. Un referèndum, això sí, que serviria també per avalar el procés.
 
Lluita conta la corrupció
 
Una de les qüestions sobre les que ha insistit el discurs de Junqueras ha estat la de la lluita contra la corrupció. Segons ell, la independència ha de servir per garantir un millor futur per als nens que neixen en el present. Un millor futur per a l'ensenyament, la sanitat, la cultura, però també per garantir un país "net de corrupció". "La lluita contra la corrupció ha de ser un dels nervis de la construcció del nou Estat i també del procés electoral", ha subratllat. "La corrupció ens fa mal des d'un punt de vista moral i també des d'una perspectiva estrictament econòmica", ha insistit.
 
El líder republicà ha reivindicat que la construcció del nou país serveixi per quedar "lliures de corrupció" i, en aquest sentit, ha reclamat un compromís explícit de totes les formacions polítiques que volen construir el nou Estat. "Seria una traïció al nostre país, a la nostra societat, que deixéssim les banderes de la justícia social, la igualtat d'oportunitats i la lluita contra la corrupció en mans d'aquells que no volen la independència", ha assenyalat.
 
2.000 assistents
 
La conferència de Junqueras, titulada 'Crida a un nou país: la República Catalana", ha aplegat a 2.000 persones al Palau de Congressos de Catalunya. L'auditori ha quedat ple entre convidats i militants del partit. En la fila zero, s'han situat els principals actors polítics del país. Al capdavant el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha estat acompanyat per Josep Rull i Jordi Turull de CDC. Marta Rovira i Anna Simó han representat a ERC, Maurici Lucena al PSC, Josep Vendrell a ICV, David Companyon a EUiA i Joan Rigol a UDC i al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. També en aquesta fila reservada habitualment per als 'vips' hi eren Carme Forcadell i Muriel Casals. Entre els aproximadament 500 convidats s'hi ha vist a d'altres representants polítics i culturals.
Junqueras ha estat rebut amb crits de "president" i els assistents han entonat càntics a favor de la independència en diversos moments. Un dels moments més aplaudits ha arribat just al final, quan Junqueras ha baixat de l'escenari i ha fet una encaixada de mans amb el president de la Generalitat, que ha aplaudit el discurs del líder d'ERC.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#72
4 de desembre de 2014, 13.14 h

E.R.C. ..Te molt a Guanyar si se separa de C.I.U. .. Ques de Dretes es molt molt Corerupta i a fet moltes Retallades Socials SI Junqueras defensa politicas Socials critica les retallades la forma que porta Catalunya C.I.U. Ja te molt a guanyar he LES Eleccions Municipals sa de posar les PILES E.R.C. Tan a GRANOLLERS ,, CARDEDEU I SANT CELONI Posar homes Independentistes que estimin Catalunya no a Socialistes INDEPENDENTISTES de tota la vida


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#71
4 de desembre de 2014, 07.10 h

L´Encaixada de mans entre Artur Mas i Junqueras , la beix igual quel Peto de Judes va fer a Jesucrist abans de portarlo a la Creu abans de traicionar-lo he ben igual ,,, Junqueras no te tens que fiar de Artur Mas .Quel noli agrades ja quel podras fer fora de la Generalitat a les Urnes i lo sabe i aixo li molesta molt De aqui se inventi la famosa llista per impedir aixo pasi he


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#70
3 de desembre de 2014, 23.53 h

#56 Déu t'escolti!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#69
3 de desembre de 2014, 23.45 h

#48 A veure si amb totes aquestes confrontacions qui es quedarà sense paracaigudes serem els que volem la independència. Prou de partidisme i a veure si som capaços d'anar tots a la una pel País i la Independència!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#68
3 de desembre de 2014, 23.40 h

#46 Si tenim problemes econòmics és perquè els nostres impostos se'n van cap a Madrid i no tornen. A vegades cal abaixar els impostos i recaptar alguna cosa que apujar-los i no recaptar-ne cap. Cal obrar amb intel·ligència i no per lleugerament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#67
3 de desembre de 2014, 21.16 h

#11 I en general: Soc de l'opinió que primer cal guanyar la Independència, que sigui acceptada a nivell internacional i negociar amb l'Estat Espanyol el repartiment d'actius i passius (en el cas que s'avingui a negociar, si no ja s'ho faran amb el seu deute) i després ve el Procés Constituent i el Referendum. Per tant, la meva opinió personal és que l'Oriol Junqueres s'equivoca perquè barreja massa objectius en un sol paquet. El Procés s'ha d'entendre com una marató i no com una c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#66
Carles fletxa Barcelonès
3 de desembre de 2014, 18.27 h

També hi era l'Alfons López Tena de Solidaritat, al qual el Junqueras no es va dignar i donar la ma. La rancúnia encara li dura. Segur que al Montilla si que el saluda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#65
Antoni fletxa Barcelona
3 de desembre de 2014, 18.18 h

FANÀTICS DE DRETES
FANÀTICS D’ESQUERRES
DEIXEU-VOS DE PUNYETES

CATALUNYA
UNITAT • ELECCIONS • D U I • INDEPENDÈNCIA
REFERÈNDUM DEMOCRÀTIC I VINCULANT SI ES FA DESPRÈS DE:
300 ANYS D’INDEPENDÈNCIA
o
40 + 39 i escaig ANYS D’INDEPENDÈNCIA
(com els del Franco i el seu fill putatiu)
o
10 ANYS D’INDEPENDÈNCIA
I després votar
||||


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#64
LAPAO (para abreviar) VIVA MARIANO RAJOY, PRESIDENTE DE TODOS LOS CATALANES AL SERLO DE TODOS LOS ESPAÑOLES. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes;si, los nazionalistas tambien)
3 de desembre de 2014, 18.13 h

Estimats nazis, ante el aluvión de malas noticias que tenéis últimamente: Pigem y su hermana descubiertas trayendo dinero de sus cuentas en Andorra, ERC y CIU a la greña por el poder, IU y la CUP pasando de lista única, pederasta de ERC condenado a 6 años, la prima de riesgo española y los tipos de interés de la deuda en mínimos históricos, la Bolsa subiendo, MaSS con una nueva patada hacia delante de 18 meses para “prometer” hacer lo que no quiere hacer ahora, etc.

Ante este pan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#63
HCN fletxa La gent de CiU i de les CUP, sembla que prefereixin els seus partits que no pas el be de Catalunya. Els infiltrats del CNI és lògic que actuin així.
3 de desembre de 2014, 18.13 h





#32 Frede: mira si en són d'idiotes aquests que denigren ERC, que per la correcció de la gramàtica catalana (ben assenyada) que els has fet, en comptes d'agrair-t'ho t'han votat SET vots negatius.

Es veu que l'EGO se'ls menja vius i no toleren correccions, Se senten disminuïts i humiliats? ... ai, ai , ai, aquests complexos . . .




Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.