La Generalitat reforça l’estructura d’exterior
Homs emmarca la decisió en la necessitat "d'establir relacions per poder assolir el reconeixement de Catalunya com a estat"
Roma (ACN).- El conseller Francesc Homs, ha assegurat aquest dijous des de Roma que l'executiu català "reforçarà" la seva presència a Brussel·les després de l'aprovació al Parlament de la Llei d'acció exterior de Catalunya i que, a més, obrirà a principis de gener una delegació a la capital italiana i "properament" una altra a Viena. Durant unes jornades organitzades per DIPLOCAT, Homs ha subratllat que en el moment polític que viu el país és "fonamental" tenir presència a Europa per "establir relacions per poder assolir el reconeixement de Catalunya com a estat". I ha ressaltat la voluntat de "permanència" a les institucions europees d'un futur estat català.
A les jornades organitzades pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) a la Universitat Tre de Roma, el conseller de la Presidència ha destacat "la vocació marcadament europea i europeista" de Catalunya i que "el que va passar el 9 de novembre no és un fet puntual, aïllat, sinó que és la culminació a un desig majoritari de començar una nova etapa, de poder votar i decidir". Per això, ha lamentat que "un projecte en positiu, democràtic i pacífic com el que formula Catalunya, mereix una resposta diferent al 'no' a tot del govern espanyol".Reforçament de l'estructura exterior
Homs ha situat el reforçament de l'estructura exterior de la Generalitat com "una necessitat i una obligació" del Govern a fi de "defensar els interessos" de Catalunya al món i "particularment a Europa, d'on formem part clarament", ha afegit. Les noves delegacions de Roma i Viena se sumaran a les ja existents a Brussel·les, Berlín, París, Londres, Nova York i Washington.
"Haurem de fer un salt qualitatiu, ja no només donar a conèixer la realitat de Catalunya, sinó establir les relacions i els intercanvis d'impressions necessaris per poder assolir el reconeixement de Catalunya com a estat, si així ho decideixen els ciutadans",ha manifestat Homs davant d'un auditori amb experts internacionals en Dret Constitucional i del president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi Sunyer, entre d'altres personalitats.
Auditori d'experts constitucionalistes
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern ha recordat que la situació actual a Catalunya s'explica després d'anys "d'haver intentat desenvolupar l'autogovern i les institucions en el marc del pacte amb l'Estat espanyol", de la "dura" sentència del Tribunal Constitucional que va "desvirtuar i fer pràcticament inviable" l'Estatut d'autonomia de Catalunya, així com de l'actitud "altament hostil i bel·ligerant" del govern espanyol vers la voluntat del poble català de votar el seu futur polític.