Qui està o treballa contra la independència provoca l’augment de les desigualtats socials
El Govern xifra en l'1,2% el superàvit de Catalunya del 2015, el govern espanyol malbaratà per costum el superàvit de Catalunya i augmenta el nostre endeutament sense aturador
Els catalans, després de quatre anys d'ajustos, ja han fet tot el que calia per equilibrar el pressupost i això es veu quan es consolida el conjunt dels comptes d'Ajuntaments, Estat i Generalitat. Un cop analitzats els ingressos i les despeses de les tres administracions queda un superàvit de 2.405 milions, l'1,2% del PIB, segons un càlcul del Govern que mostra que Catalunya seria solvent com a administració única si controlés totes les seves finances. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha defensat un repartiment més equilibrat dels ingressos del sector públic i ha assegurat que Catalunya no és un territori que viu del ''subsidi'' i ''no hi ha res del que es rep que no s'hagi pagat''.
Comparteix
TweetEtiquetes
La presentació del càlcul de l'exercici de consolidació dels comptes de les tres administracions que actuen a Catalunya l'ha fet Ivan Planas, director general d'Anàlisi i Seguiment de les Finances Públiques del Departament. Com a conclusió de l'exercici teòric fet pel Departament, Planas ha dit que ''Catalunya és un bon negoci per Espanya'' perquè es pot observar que de les obligacions fiscals dels catalans menys les seves despeses, l'Estat obté un superàvit que li serveix per fer altres actuacions a la resta de comunitats de l'Estat.
El FLA: primer et roben i desprès et fan xantatge per deixar-te els diners prèviament confiscats
Sense anomenar explícitament les últimes acusacions de destacats membres del govern espanyol, com el mateix president Mariano Rajoy, que afirmen que l'Estat finança Catalunya a través del FLA i del pagament de proveïdors, el conseller ha intervingut per explicar que el resultat d'aquest exercici teòric indica que no es pot acusar Catalunya de ser una comunitat que viu del ''subsidi'' perquè tot el que rep ho ha pagat prèviament.
L'exercici del Departament parteix dels pressupostos generals del 2015 de l'estat espanyol, dels comptes públics que la Generalitat va presentar el dimarts passat i de les xifres econòmiques que es tenen de les administracions locals. Amb tots aquests comptes, el Departament obté uns ingressos consolidats de 78.239 milions d'euros, cosa que suposa el 38% del PIB català.
Tenim superàvit i no dèficit, podríem pagar a 30 dies, reduir l’endeutament i en temps de crisi abocar diners als sectors productius i als més necessitats
De la xifra d'ingressos, l'exercici teòric resta unes despeses de 76.420 milions d'euros, cosa que dóna un superàvit de 2.405 milions d'euros, una xifra que suposa l'1,2% del PIB. Amb aquest resultat, Catalunya superaria amb escreix l'objectiu de dèficit fixat per aquest 2015 per part del govern espanyol i que és del -0,7%.
Andreu Mas-Colell ha explicat que el càlcul d'aquestes despeses s'ha fet utilitzant el mètode de càlcul de ''carrega benefici'', que inclou part les despeses que tot i no haver-se fet directament a Catalunya es comptabilitzen en la part proporcional corresponent com seria el cas de les despeses generals de l'Estat amb ambaixades, Ministeri de Defensa i d'altres.
L'Estat registra un superàvit de 3.200 milions a Catalunya
Si la Generalitat registra un dèficit, l'administració central amb els seus comptes acumula a Catalunya un superàvit de l'1,6% del PIB català, uns 3.200 milions. En el cas de les administracions locals el superàvit és del 0,3% del PIB, uns 600 milions d'euros.
El cost de seguir dins d’Espanya: Fem un esforç fiscal excessiu, inadmissible a Europa i que comporta greus patiments a les classes populars catalanes
El conseller ha afirmat que amb aquests resultats queda clar que l'esforç fiscal dels catalans ja s'ha acabat després de quatre anys d'ajustos pressupostaris i ara el que cal es fer un ''repartiment més equilibrat'' dels recursos que obtenen les tres administracions públiques a Catalunya.
Els partits de l’esquerra federal acaben ser els màxims responsable del patiment de la gent, al entorpir el procés cap a la independència
En la partida d'ingressos, que el càlcul de la Generalitat fixa en un consolidat de 78.239 milions d'euros, la partida més rellevant és la dels impostos directes on l'ingrés previst per al 2015 és de 51.525 milions, cosa que suposa poc més del 25% dels total dels recursos obtinguts a Catalunya. La segona partida més important és en concepte d'impostos indirectes on la previsió és d'ingressar 18.168 milions, el 8,8% del total. La partida de transferències corrents, valorada en 1.323 milions, bàsicament només té en compte les transferències procedents de la Unió Europea i en aquest exercici no es comptabilitzen les transferències corrents que anualment realitza l'administració central.
Espanya no ens rega-la res, tot lo contrari ens fa pagar pels nostres diners prèviament espoliats
Segons Mas-Colell, la conclusió de l'estudi deixa clar d'una forma ''molt evident'' que Catalunya, quan demana en el pressupost uns ingressos del fons de competitivitat i de la disposició addicional tercera de 2.200 milions d'euros ''no està demanant ''cap solidaritat'' a l'Estat perquè l'administració central disposa dels 2.405 milions que Catalunya obté teòricament de superàvit.
Montoro s’amaga de Mas-Colell
En relació amb els contactes amb el Ministeri d'Hisenda, Cristóbal Montoro, el conseller ha admès que ''probablement'' fa prop d'un any que no seu sol en un despatx amb ell però ha afegit que la comunicació ''és constant'' ja sigui amb els membres del seu gabinet o per correspondència.
Notícies relacionades
- Mas-Colell: En cas d'independència, Catalunya té "tots els ingredients per ser un país normal i mig de la UE" i és "perfectament viable" 31.10.2014.
- Clatellot de Mas-Colell a Juan Rosell: “de mediador a combatre la Catalunya independent” 25.09.2014.
- La trampa de Montoro: rebaixar els interessos del FLA a canvi de més centralització 01.08.2014.
- El dia de la gran mentida: Catalunya roba a Espanya! 23.07.2014.