directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 03:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Junqueras està convençut d’un acord amb Mas però sense llista única

El líder d'ERC es reunirà amb el president de la Generalitat la setmana que ve per posar en comú els seus respectius fulls de ruta, manté que una llista unitària allunya els indecisos

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat confiat d'arribar a un acord amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per tal de fer avançar de forma "definitiva" Catalunya cap a la independència. És una de les qüestions que no ha parat de repetir durant l'entrevista que li ha fet aquest dijous Mònica Terribas a TV3. Junqueras, però, no ha amagat la complexitat de les negociacions que els dos líders abordaran a partir de la setmana que ve, quan tenen previst trobar-se. 
Junqueras i Mas al final de la conferència del primer, el moment de més aplaudiments
Junqueras i Mas al final de la conferència del primer, el moment de més aplaudiments
© @marcpuigperez

Comparteix
   


Etiquetes
Segons Junqueras la llista unitària no ajuda gens

Una de les divergències principals és la llista unitària que proposa Mas i que, per a Junqueras, "no ajuda gens". Segons ell, "allunya els indecisos i fa que molta gent que voldria participar se senti exclosa".

Llistes separades amb punts en comú

El líder republicà ha insistit en la seva proposta de configurar diferents candidatures independentistes compartint alguns elements perquè els ciutadans tinguin clar que estaran votant a favor de la independència. Així, compartir una part del nom de la candidatura i incloure, almenys, un punt en comú sobre la independència serien qüestions prioritàries. "Hem de fer una unitat inclusiva", ha remarcat, tot descartant la proposta de Mas per no "ajudar gens" a captar els "indecisos" i per "excloure" a molta gent que voldria participar en la independència.

Una llista unitària allunya els indecisos

Tot i que no ha tancat la porta a què pugui haver-hi més candidatures, Junqueras n'ha parlat de tres. Una a l'entorn d'ERC, una altra a l'entorn de CiU i una darrera encapçalada per la CUP. Junqueras proposa que totes elles comparteixin un punt destacat del programa en defensa de la independència. Un punt, però, que hauria de ser clarament desenvolupat perquè els ciutadans sabessin de forma precisa com es pretén iniciar el camí cap a la construcció d'un nou estat.

Un acord sobre com s’exerceix la independència

Aquest punt representaria "un acord sobre com s'exerceix la independència" i fixaria les diferents fases del procés, començant per la construcció d'un govern d'unitat nacional que impulsés la legislació bàsica per emprendre la transició cap a la independència, que creés les estructures d'Estat necessàries per sostenir el nou Estat i que impulsés un procés constituent per a la redacció de la futura Constitució catalana.

"Nosaltres defensem una unitat millor, una unitat més àmplia"

Ha opinat el president d'ERC quan se li ha demanat directament pel full de ruta de Mas. Entre d'altres, permet sumar a la CUP i, a més, no descarta a altres partits com ICV-EUiA pel que fa a qüestions com la defensa dels serveis públics, de l'Estat del benestar i en la lluita contra la corrupció, qüestions a les que Esquerra no renunciarà a l'hora d'elaborar el programa electoral.

Tindrem acord sense llista única

Tot i les diferències amb Mas, Junqueras s'ha mostrat en tot moment "convençut" que s'arribarà a un acord entre ells. En aquest sentit ha explicat que "intentaran" trobar-se la setmana que ve per començar a negociar. La intenció del líder republicà és intentar arribar a un acord de forma ràpida per no dilatar la convocatòria d'eleccions.

Inamovible en referència a la llista unitària  

L'entrevista a TV-3 ha girat entorn del full de ruta que el president d'ERC va presentar en la conferència d'aquest passat dimarts al Palau de Congressos de Catalunya. Així, Junqueras ha reiterat el compromís del seu partit amb la independència, com a forma de vehicular el progrés social i econòmic de Catalunya i també com una empenta decidida en contra de la corrupció. Per a fer-ho, el líder republicà ha reconegut les dificultats i incerteses del procés, entre d'altres, per l'oposició directa de l'Estat. Junqueras ha descartat qualsevol negociació amb el govern espanyol fins que Catalunya no exerceixi com a estat independent i, per tant, es tracti d'una negociació "entre iguals", emparada per la UE.
 
Terribas li ha preguntat en diferents ocasions sobre com planteja superar el tancament de l'aixeta del crèdit per part de l'Estat, en cas que Catalunya decideixi exercir com a estat independent i també li ha recordat que totes les lleis que aprovi el futur Parlament català podrien ser recorregudes de forma immediata al Tribunal Constitucional per a ser suspeses. Junqueras s'ha limitat a respondre que la construcció de la independència ha de servir, precisament, per superar "l'asfixia" a què Catalunya es veu sotmesa per part de l'Estat.
 
Junqueras obra la porta a fer president Mas, sigui quin sigui el resultat: "ERC sempre ha estat i sempre serà un partit molt generós"
 
Aquest passat dimecres, en un acte a Vilanova i la Geltrú, Artur Mas va demanar a Junqueras -sense citar-lo- "propostes eficaces" i "generositat" per anteposar el país als partits. Durant l'entrevista d'aquest dijous Junqueras ha respost -sense citar a Mas- que ERC "sempre ha estat, és, i sempre serà un partit molt generós". Per això, ha pronosticat que no hi haurà "cap problema" per decidir qui serà el proper president de la Generalitat un cop els catalans hagin votat.
 
Segons ell, Esquerra busca la "màxima unitat possible" de l'independentisme i considera que aquesta no es pot assolir si no és defensant la "pluralitat" dels independentistes. Per tal d'arribar a les diferents sensibilitats socials ha subratllat la importància de no limitar la capacitat d'expressió ideològica dels partits. Per això, i tal com va destacat en la conferència de dimarts, ERC tampoc renunciarà a l'eix esquerra-dreta per defensar el seu model de país.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
mmm fletxa sant cugat
5 de desembre de 2014, 20.57 h

las dues ultimas eleccions vaig votar ERC Ara sentin el discurs de Mas i de Jonqueras dic al sr.Junqueras que pugi al vaxell de Mas que es mes concret,segur clar..Es penosa la actuacio del sr.Junqueras.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
5 de desembre de 2014, 20.54 h

#11 RELÁJATE, QUE ESTÁN UN POCO NERVIOSA, TRAVESTIDA !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
5 de desembre de 2014, 20.52 h

#9 TRANQUILO CHARNEGAZO DE MIERDA, HIJOS DE LA GRAN PUTA, QUE TE VA A DAR ALTO, JODER PAVO !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
LAPAO (para abreviar) VIVA MARIANO RAJOY, PRESIDENTE DE TODOS LOS CATALANES AL SERLO DE TODOS LOS ESPAÑOLES. fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes;si, los nazionalistas tambien)
5 de desembre de 2014, 15.25 h

They would have to either persuade Spaniards to let them go or ignore the law and declare independence unilaterally. The EU—to which Catalans remain deeply attached—is unlikely to welcome that.

http://www.economist.com/news/europe/21635621-catalonias-president-dares-separatists-unite-and-madrid-try-and-stop-them-mr-mas-throws-down


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Ferran G. fletxa Santa Coloma de Farnés
5 de desembre de 2014, 13.28 h


#13 Ovidi, què vol dir això de "com podeu comprovar" molts voten ERC per nostàlgia? Com ho vols comprovar, tros de pallús incult? Veig que ja t'han dit que fas faltes d'ortografia, tot i que no han dit que són molt pitjors les faltes de COHERÈNCIA en les tonteries que dius, dignes d'un ruc presumptuós.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
5 + 5 = 14 (en base 6) fletxa VISCA LA REPÙBLICA (independent, és clar) DE CATALUNYA. Morin els estats invasors que no respecten els altres.
5 de desembre de 2014, 13.07 h





#10 Perdona, Kani de Girona, però fa estona que no em sembla bona la teva manera de veure la cosa. L'Oriol Junqueres EN CAP MOMENT NO HA DIT QUE VULGUI IMPOSAR RES A NINGÚ, sinó que negociarà, s'explicarà, i està segur d'arribar a un acord. Ho vaig sentir amb les meves pròpies orelles, de manera que no em vinguis amb mentides.

Això de que "vulgui imposar el seu criteri", tu EMPATOLLES tu solet, cos que demostra ja amb quins prejudicis enfoques el tema.




Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
bejota fletxa BCN
5 de desembre de 2014, 13.02 h

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, durant la seva intervenció Fórum Europa.

Foment del Treball adverteix que el pla secessionista de Mas allunya les inversions.


N.B. JUNQUERAS I MAS: GAME OVER !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
5 de desembre de 2014, 12.58 h





#13 "oPtús" escrius, com si fossis ANALFABET ???!!! I entre la B i la P hi ja molta distància, al teclat.


. . . i "oPtenir" , ????!!!!


Com vols que un IGNORANTÀS que no saps ni escriure correctament, puguis jutjar un PROFESSOR UNIVERSITARI com en Junqueras, pallús, eh?






Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
5 de desembre de 2014, 12.47 h

La Resistencia seguirá luchando por la libertad de los pueblos y naciones ocupados por el estado fascista español. Seguiremos luchando por el derecho a la libertad y la INDEPENDENCIA de los heróicos pueblos Catalán,Vasco,Galego,Canario,Leonés,etc. Todos los pueblos que luchan por la libertad contra el sometimiento de siglos por parte de la minoria imperialista españolista,tienen el derecho a conseguirlo y esa es nuestra motivación,ayudar a los pueblos a alcanzar su libertad mediante la I... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
OVIDI fletxa CATALUNYA
5 de desembre de 2014, 12.07 h

Ja m'ho semblava que Junqueras no entenia res del discurs d'en Mas, és optús, sembla alguna cosa i és un pobre noi. Està desafiant i girant-se d'esquena a la voluntad dels catalans, però a ell tan se li endona, com que té els vots dels nostàlgics d'ERC, doncs com podeu comprovar molts voten ERC per nostàlgia, la qual cosa no serveix per reclamar la independència de Catalunya.

Ara no és hora de nostàlgies, després de 300 anys és hora d'optenir el que ens pertoca, ser un país. Els ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.