directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 24 d'octubre de 2024 14:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El TC espanyol no es declararà incompetent per dictar sentència sobre l'Estatut, com li demanava el Parlament

Tots els magistrats han aconseguit posar-se d'acord i respondre ràpidament la petició de la cambra catalana

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha rebutjat declarar-se incompetent com li demanava el Parlament de Catalunya en una carta que li va fer arribar aquest dimecres. Tan bon punt han rebut la missiva, els magistrats reunits en ple han acordat unir l'escrit a les actuacions sobre l'Estatut i emparar-se en l'article 17.2 de la Llei Orgànica del TC espanyol per desestimar la proposta. L'alt tribunal emet vuit providències on rebutja la petició, una per cadascun dels set recursos presentats contra l'Estatut i una altra per desestimar la proposta en el mateix sentit que li va fer arribar els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya.

Segons fonts del Constitucional espanyol la decisió de rebutjar la petició del Parlament s'ha adoptat per unanimitat en un ple que s'ha reunit única i exclusivament amb la finalitat de donar resposta a la carta de la cambra catalana. En totes les providències, els magistrats argumenten la seva decisió citant l'article 17.2 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), precisament la llei que les formacions catalanes volen reformar per evitar que els magistrats es puguin perpetuar al càrrec. Aquest article 17.2 diu literalment que 'els magistrats del Tribunal Constitucional continuaran en l'exercici de les seves funcions fins que hagin pres possessió els qui els han de succeir'.

La carta que els lletrats del Parlament han fet arribar al Tribunal Constitucional espanyol reclama que aquest organisme es declari incompetent per jutjar l'Estatut o suspengui el procés contra el text català fins que es produeixi la renovació dels magistrats que tenen el mandat caducat. Es tracta d'un text de 25 pàgines on s'argumenten els motius pels quals el Parlament creu que l'actual TC no està en condicions de dictar sentència sobre l'Estatut, fent especial incís en la composició del tribunal, que titllen 'd'irregular o viciada', i en la pèrdua de les condicions necessàries per garantir que els magistrats actuïn amb 'independència i imparcialitat'.

El Govern de la Generalitat també va encarregar al seu gabinet jurídic l'elaboració d'un escrit processal per instar el Tribunal Constitucional (TC) a abstenir-se o declinar la seva competència per resoldre els recursos d'inconstitucionalitat presentats contra l'Estatut fins que la seva composició s'ajusti al que preveu la Constitució. L'executiu va decidir fer aquest pas després de conèixer l'informe de la Comissió Jurídica Assessora, que creu que la 'pròrroga desproporcionadament llarga' dels membres amb mandat caducat podria afectar els pilars que marca la carta magna espanyola.

La resposta del TC espanyol és igual de curta en les vuit providències i diu que el ple acorda 'unir a les actuacions l'escrit presentat el 27 de maig pels lletrats del Parlament (o de la Generalitat)' i declarar que 'no hi ha lloc pel que se sol·licita a l'escrit'.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5 Sílvia Martínez
28 de maig de 2010, 03.08 h

Bé!
Genial, que pensava que ens tindrien una temporadeta entretingggguuuuts amb aquest conte de la renovació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
27 de maig de 2010, 20.40 h

Sentència de l'estatutet? A si, aquella andròmina que varen retallar mes del 65% després que uns quants la varen votar en referèndum. Ni me'n recordava! Clar! Si allò forma part de la història antiga de Catalunya! Quina memòria tenen alguns!

Visca la Constitució Catalana!
Visca la llibertat!
Visca Catalunya Estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Tinot fletxa Sant Vicenç de Castellet
27 de maig de 2010, 18.25 h

Mare de Déu! Quina rapidesa que gasten aquesta canalla del TC, potser s'han "picat" i tot per la petició del nostre Parlament.
Hauríeu de fer el mateix amb la sentència, que ja us ha vagat prou de rumiar-hi, colla de dropos!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
27 de maig de 2010, 16.31 h

És una animalada que un es declari incompetent a si mateix! Com es una animalada que els polítics es declarin incompetents ells mateixos!

Visca la Constitució Catalana!
Visca la llibertat!
Visca Catalunya Estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Víctor fletxa Mollerussa
27 de maig de 2010, 15.52 h

De collons! com a mínim algú que sap on va! visca la puta mare que els va parir a tots (perdo... però necessitava cagar-me amb aquesta colla de fills de p... que segurament ens faran el millor favor de la història!!! Ah! sóc un votant de tota la vida de convergència que no penso vota més al Mas


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Si volem parlar en català ho haurem de fer a la reserva índia on se’ns haurà confinat

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.