Tremosa: “la querella contra Mas ha encès l'alarma roja a Europa”
L'eurodiputat de CDC veu necessària la llista unitària perquè el debat sobre la independència sigui "indefugible"
(ACN).- L'eurodiputat de CDC integrat a l'Aliança del Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), Ramon Tremosa, ha considerat que a causa de la prohibició del referèndum i "sobretot" davant la querella presentada per la Fiscalia, s'ha encès "l'alarma roja" als països europeus. L'eurodiputat ha admès que la preocupació d'Europa és la "fragmentació" dels països del sud tot i que creuen que és normal després de la crisi i la "fractura social". També ha defensat que per poder crear un mandat clar per a la independència cal una llista unitària que "desbordi els partits" i situï el debat al "mig de la taula", de manera que sigui "indefugible" i que partits com el PP no el pugui "esquivar" dient que és il·legal.
Durant la trobada amb periodistes a la seu del Parlament Europeu a Barcelona, Tremosa ha comparat les actuacions de l'Estat amb el gran inquisidor, de la novel·la de Dostoevsky 'Germans karamazov', que imputa, processa i condemna Jesucrist. L'eurodiputat s'ha referit a la "predisposició genètica a recórrer als tribunals de Castella" i ha lamentat que segueixin la premisa de "si no et poden guanyar a les urnes t'envio un general i sinó un tribunal", ha recalcat Tremosa utilitzant la frase de Trias Fargas. Per a l'eurodiputat la percepció dels països europeus ha canviat amb la querella pel 9-N. Fins ara els alemanys creien que es tractava d'un tema "de pasta" ha expressat Tremosa, però l'amenaça de portar el president de la Generalitat, Artur Mas, a la presó ha encès l'"alarma roja" perquè es tracta de "drets fonamentals".Sobre l'evolució del procés i l'opinió dels països europeus Tremosa ha defensat que a la premsa europa ja es parla "clarament d'independència". L'eurodiputat ha explicat que "així com fa dos anys es parlava de l'estat propi, el propi debat ha anat expulsant fins i tot els moderats d'Unió". Segons Tremosa els mitjans internacionals han anat evolucionant i creuen que Rajoy "esta perdent per incompareixença". Tot i això, l'eurodiputat ha evitat confirmar si unes eleccions plebiscitàries tindrien suport a Europa.
Regulació europea per a Google
Tremosa, que forma part de la comissió europea que porta el cas sobre competència de Google, ha explicat durant la trobada la situació d'aquest procés. Davant la fallida de les tres propostes presentades per la companyia per solucionar els problemes de monopoli, la comissió europea pot oferir tres opcions: "Una quarta oportunitat, "un procés sancionador" o una "regulació europea" ha expressat Tremosa. El primer cas suposaria una quarta proposta per part de Google que comptés, ara sí, amb el "vistiplau" dels altres països. La segona opció és un procés sancionador que acabarà amb una multa semblant a la de Microsoft d'un 10% de la facturació, el que suposaria 6.000 milions d'euros per a Google, ha explicat l'eurodiputat. La tercera i última possibilitat és crear una "regulació europea" que porti a l"obligatorietat de separar de Google l'entitat del cercador" de les "empreses comercials" de la companyia. Les pressions per part de membres de la política americana suposen per a Tremosa un indici que "ara potser si que es mouran" i faran una "proposta que doni joc als competidors europeus".