Els catalans som molt honestos però els nostres polítics no tant
8 de cada 10 catalans creu que actualment a Catalunya hi ha molta o bastanta corrupció i 9 de cada 10 considera que és un problema molt o bastant greu.
Segons recull l’enquesta que el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, ha presentat avui sobre percepcions i actituds de la ciutadania al voltant del fenomen de la corrupció a Catalunya, la percepció de corrupció és alta pel que fa als polítics mentre que l’opinió sobre l’honestedat dels catalans és molt alta. 8 de cada 10 enquestats pensa que els catalans són molt o bastant honestos, i 8 de cada 10 també considera que els catalans en general compleixen les lleis molt o bastant. En la presentació de Alfonso ha destacat que "els nivells de tolerància del ciutadà amb la corrupció són cada vegada més baixos, que la ciutadania demana més contundència davant dels indicis de corrupció en els càrrecs públics" i que en aquest sentit, la “ciutadania demana una urgent i substancial reforma dels partits polítics per tal de tornar a confiar en ells".
El concepte de corrupció grinyola
El 15,1% dels enquestats accepta que un alt càrrec admeti com a regal una caixa de vi d’una empresa i un 13,3% veu acceptable que una persona que treballa al sistema sanitari públic ajudi a un familiar a saltar-se la llista d’espera. Entre les conductes menys tolerades només un 1,3% veu acceptable que un funcionari faci servir un bé públic per a una finalitat privada i un 2,5% que un polític doni suport a un projecte per beneficiar a un grup econòmic en atenció al suport que aquest ha donat al seu partit.
Entre les conductes llistades que més justificació reben són la d’empadronar a un fill a casa dels avis per tal que l’acceptin a l’escola desitjada, (30,8%) o bé contractar un servei sense factura per estalviar-se l’IVA (11,5%), mentre que el 20,9% també justifica trucar a un metge amic per evitar la llista d’espera.
El 39,8% no aprecia corrupció en el fet que un directiu d’una empresa privada accepti regals d’una empresa proveïdora, el 29,5% no veu corrupte que un metge de la sanitat pública faci un viatge pagat per un laboratori farmacèutic i el 23,4% no considera corrupte que un funcionari realitzi activitats electorals durant el seu temps de treball.
Més de la meitat dels enquestats opina que a Catalunya els càrrecs polítics son poc o gens honestos
El 55% dels enquestats creu que els partits polítics a Catalunya es financen il•legalment i el 88,6% pensa que el fet que els partits polítics rebin finançament privat pot acabar influint en les seves decisions posteriors quan són al govern.
Un 88,1% dels enquestats estan poc o gens d’acord amb que els polítics fan el que cal per aturar la corrupció, i un 66,9% estan poc o gens d’acord en que els nomenaments en l’administració pública es basen en el mèrit i la capacitat.
El 74,8% creu que hi ha manca de transparència en les decisions públiques, el 82,9% opina que hi ha un vincle massa estret entre política i negocis i el 90,1% diuen que els polítics no donen prou explicacions sobre la seva gestió.
L'estudi, ha estat elaborat per l'Oficina Antifrau de Catalunya en col·laboració amb el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. Es va realitzar del 10 al 18 de novembre de 2014 mitjançant 800 enquestes telefòniques arreu del territori.