directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 09:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Seguir l’estel de la llibertat

Catalunya a la cruïlla definitiva: resum de set dies entre les feres, a la jungla del procés.

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Miquel Perez Latre (@Granollacs) Arxiver i Historiador.Un acord a l’any no fa mal. Aquesta setmana hem recordat que, ara fa dotze mesos, els nostres representants polítics van assolir un acord rellevant sobre la data i la pregunta de la Consulta. Des d’aleshores no han estat capaços de dissenyar, tots junts, una estratègia guanyadora. Confiem que l’estrella de Nadal els il·luminarà. I, per seguir amb el tòpic, si la màgia d’aquestes dates no ho aconsegueix, al gener es trobaran de cara amb la gent. Aquests són alguns dels protagonistes de la setmana.


Comparteix
   


Etiquetes

Aulet, Kim(activista en xarxa).
Cremar les naus de la desconnexió.
Les xarxes socials han bullit tota amb la #ViaClaver, la sàvia proposta consistent a què els partits sobiranistes rebutgin, en un acte de suprema coherència en la desconnexió amb Espanya, presentar-se a les properes eleccions generals de la tardor del 2015 o principis de 2016. Que els independentistes en fem boicot actiu, negant-nos a participar a les meses electorals. De moment, els partits han respost amb la fredor habitual de qui vol anar pas a pas, sense tancar-se el camí de sortida. Tal i com proposa el seu autor, per donar credibilitat a la solidesa de la seva aposta independentista estaria bé que els partits que concorreran a les eleccions plebiscitàries dels propers mesos anunciessin, en el marc del full de ruta que estan acordant (sí, oi?), quina serà la seva posició al respecte. També això ens ajudarà a triar.
 
Bonet, Francesc (director general del Sistema d’Emergències Mèdiques).
Necessitats d’assistència.
Estic molt d’acord amb la crida del conseller Mas-Colell a no fer demagògia amb els salaris dels alts càrrecs de l’administració. Si volem els millors els hem de pagar com correspon. D’acord. Hi afegiria que sempre que només s’hi dediquin un temps. Tots els principis generals tenen, però, excepcions: els temps actuals, els de la pitjor crisi econòmica dels darrers vuitanta anys, en són una de claríssima. Cal viure molt fora d’aquest món, ser directament un astronauta, un autèntic campió, per cobrar-se complements per valor d’un 19,3% més aquest 2014. És el cas més extrem d’entre els set directius de la sanitat pública que s’han apujat els emoluments enguany, tot i les retallades. És impossible demanar als altres unes draconianes mesures d’estalvi (suposadament, per fer viable una sanitat pública de qualitat) quan no s’està disposat a aplicar-se a un mateix una mínima contenció?
 
Castro, Carles (analista electoral de “La Vanguardia”).
Mitjans embogits.
El diari comtal ens ha obsequiat aquesta setmana amb l’enèsima enquesta-acte de fe, sense, com és habitual (a diferència del que fa GESOP per a “El Periódico”), facilitar cap mena de dada interna en brut. Però, aquest cop més que les arts de cuina, el que més ha sorprès (per dir-ho suaument) ha estat l’exercici delirant de presentació de la informació, a base de destacar tot allò que beneficia a l’statu quo en titulars i amagar les dades poc propícies a l’stablishment a l’interior. Gran titular: “La mayoría ve el plan independentista de Mas perjudicial para la economía”. Dada a l’interior: “Más del 43% (un punto menos que hace un año) creen que el nivel de vida sería mejor en una Catalunya independiente y casi un 26%, que sería igual”. Un tipus de confusió dependentista que explica bé perquè en el darrer any el diari ha reduït d’un 10% les seves vendes.
 
Crosas, Marc(futbolista).
A l’espera de l’altre passaport.
Una de les escenes que sempre em vénen al cap quan recordo el procés fallit de reconeixement internacional de la Federació Catalana de Patinatge, perseguit i boicotejat per l’Espanyola a les assemblees de Fresno i Roma (ara, justament ha fet deu anys de la primera) és la del seu president, Carmelo Paniagua, al faristol, brandant el passaport espanyol en una versió elaborada de l’intel·ligent “que pone en tu DNI.” Amb aquell gest potent que li hem d’agrair, vàrem capir que mai disposaríem del dret plenament reconegut a disposar de seleccions normalitzades si, abans, no obteníem el nostre propi estat. Ens hem posat decididament a la feina, però, entretant, hi ha gent com el futbolista Marc Crosas que ha tirat pel dret i ha aconseguit la carta de ciutadania mexicana, que li permetrà jugar amb la selecció d’aquell país. Felicitats per abandonar la presó!
 
Cusidó, Ignacio (Director General de la Policia espanyola).
Cadascú té els seus herois.
En presència de la delegada del Govern espanyol, el més alt responsable de la policia espanyola ens va visitar per llançar-nos diumenge passat una arenga espanyolista sense contemplacions. Diu que els policies morts a Sabadell a mans d’ETA ara fa 24 anys van donar la seva vida per la Constitució. El fonamentalisme constitucional que destil·len a tota hora els vells partits i la premsa espanyola resulta particularment difícil d’entendre. No es defensen uns valors, unes idees, sinó un text legal. Fins i tot, s’afirma en ple deliri que gaudim de drets fonamentals no perquè sigui un fet consubstancial a una democràcia, sinó perquè els recull l’arquitectura legal. Que Catalunya gaudeix d’autogovern gràcies a la Constitució, com si el text del 78 l’hagués creat. És el seu particular món al revés, en el qual impedir votar és una gran notícia per a la democràcia.
 
Fontana, Josep (historiador).
Mirada llarga.
L’historiador català viu més prestigiós ha continuat aquesta setmana amb la presentació als mitjans de la seva darrera obra, el llibre “La formació d'una identitat. Una història de Catalunya”, un repàs global a la trajectòria històrica del nostre país d’autèntica lectura obligatòria. De la seva entrevista al programa radiofònic de Mònica Terribas, altament recomanable, us en destaco tres idees fonamentalssobre el moment actual que viu el país, fetes des d’una mentalitat escèptica envers la viabilitat de la independència en el curt i, fins i tot, en el mitjà termini: som en una carrera de fons i caldrà persistir (si hem superat cinc segles de dificultats, ja no vindrà d’aquí); el nostre és un moviment de base popular d’una potència inaudita a l’Europa actual; i serà la gent, més enllà dels partits i els lideratges polítics, la que el portarà quan sigui possible fins a la culminació.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor del Bestiari del procés al seu bloc Per a bons patricis. 
 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
13 de desembre de 2014, 15.31 h

Doncs, això mateix!!*!! http://ryanair.ukgeneral.com/




Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
fgsf fletxa cvxbcv
13 de desembre de 2014, 12.56 h

És el seu particular món al revés, en el qual impedir votar és una gran notícia per a la democràcia. -----------> Cal entendre que això ho permet la seva Constitución, i que per això tant la defensen. Per que per damunt de la democràcia està Espanya. Només deixen votar si surten els seus. Qui sap si Podemos manté la radicalitat i sortís guanyador si el deixarien governar, o dirien que el que vol fer no és Constitucional. De totes maneres, sabem per l'historia que prefereixen a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
13 de desembre de 2014, 12.19 h


No aceptaste la vergüenza.
Resististe.
Sacrificaste tu vida
por la Libertad, Justicia y Honor.





( Del Memorial en Honor a la Resistencia )


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
13 de desembre de 2014, 07.01 h

El fanatisme, la intolerància, les prohibicions de ser el que vols ser, tenen la partida perduda al segle XXI. I més a Europa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.