directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 04:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Jaume Mateu (OCB) denuncia, durant la nit de la cultura balear, els atacs a la llengua i la cultura

El públic ha gaudit d’un espectacle que ha comptat amb les actuacions de Miquel Àngel Llonovoy, Pere Janer i Donallop entre molts altres

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Ahir, divendres, 12 de desembre l'Auditori d'Alcúdia ha acollit una nova edició de la Nit de la Cultura. La vetllada, que serà retransmesa en diferit el proper 5 de gener per Televisió de Catalunya, ha estat l'ocasió per al lliurament dels Premis 31 de Desembre, creats per l'OCB per reconèixer aquelles persones i entitats que han fet feina durant el 2014 a favor de la llengua, la cultura i les senyes d'identitat del país.
Foto premiats a la nit de la cultura i la llengua a les Illes via OCB
Foto premiats a la nit de la cultura i la llengua a les Illes via OCB

Comparteix
   


Etiquetes
Nit de la cultura i la llengua

La gala ha estat presentada pel periodista Llorenç Cloquell, que ha introduït  el discurs del president de l'OCB, Jaume Mateu. Mateu ha tengut unes paraules emotives per recordar Josep Maria Magrinyà, militant a favor de la llengua i la cultura recentment traspassat. El president de l'entitat ha recordat la commemoració, l'any que ve, de l'Any Ramon Llull, en memòria del pare fundador de la llengua catalana, i del Tricentenari 1715-2015, amb una sèrie d'actes que serviran per explicar les conseqüències per a Mallorca de la Guerra de Successió.
El president de l'OCB també ha denunciat els atacs constants contra la llengua i la cultura per part d'uns governants incultes, que la voldrien arraconada a l'àmbit domèstic com durant la dictadura, així com el trencament de tots els consensos socials i polítics en aquesta matèria, i ha anunciat la posada en marxa de "Conversem", una campanya de mobilitzacions populars a favor de la llengua. Un dels aspectes que ha centrat el seu discurs és la preocupació pel futur de la recepció dels canals catalans a Balears, amenaçats per la reassignació de freqüències impulsades pel Govern espanyol.

El president de l'OCB ha afirmat que la recepció plena de tots els canals televisius en català és només una qüestió de voluntat política. Per últim, ha fet una crida a la unitat i a la mobilització ciutadana, a la militància lingüística, per alliberar-nos de les mordasses. "La lluita per la dignitat és l'únic camí que ens porta a l'esperança. Si lluitam, i en sabem, tots junts, i també hem demostrat que en som capaços, no tenim aturador i farem possibles tots els impossibles".

Lliurament dels premis 31 de desembre

Acte seguit ha començat el lliurament dels Premis 31 de Desembre, amb el Josep Maria Llompart, destinat al missèr Francesc Riera, Xisco Riera, per la seva tasca a favor de la normalització del català en aquest àmbit, que ha estat recollit per la seva dona, Teresa Casillas; i de l'Emili Darder, que ha anat al músic Joan Moll i Marquès, pels seus mèrits artístics com a pianista, per la seva tasca pedagògica i per la seva promoció dels compositors mallorquins.

A continuació, ha tengut lloc la presentació de l'Any Ramon Llull. Per això la Nit de la Cultura ha comptat amb l'actuació conjunta del baríton Lluís Sintes i del pianista Andreu Riera, que han interpretat la cançó "Ramon lo Foll", de Guillem d'Efak i Antoni Parera Fons. La música ha donat pas al còmic Miquel Àngel Llonovoy que, a través d'un dels seus cèlebres monòlegs, ha fet un balanç, des de l'humor, de l'actualitat política i social de les Illes Balears. Amb referències constants a la figura de Ramon Llull, a la situació de la cultura i al TIL, el còmic ha fet les delícies del públic. Després de Llonovoy ha estat el torn del Premi Bartomeu Oliver, que ha estat destinat a l'Associació Cultural Musical Pere Josep Cañellas, per la seva bona tasca de promoció de la música i de recuperació de la cultura popular a un municipi tan complicat com Calvià –el guardó ha estat recollit per Pep Rubio, Joan Rubio, Catalina Ferrer i Bartomeu Oliver-, i del Premi Miquel dels Sant Oliver, que ha anat a "Contraban, corrupció i estraperlo a Mallorca", de l'historiador Pere Ferrer, llibre que reflecteix una etapa fosca i no tan llunyana de la història de Mallorca.
 
Acte seguit ha estat el torn de Donallop que, des dels seus inicis l'any 2009, s'ha convertit en un dels grups emergents de la nova escena musical mallorquina, que ha presentat temes del seu primer àlbum, "#Milestones". Donallop ha obert el seu estil purament acústic a noves sonoritats i textures. Les seves lletres parlen de les relacions, del pas del temps i de les capacitats de superació humana. Una música i unes lletres que transmeten tota la passió i emoció de Joana Pol i Pere Bestard. Després de Donallop ha estat el moment del lliurament del Premi Gabriel Alomar a Bromera, editorial valenciana amb una llarga tradició d'edició en català, que ha estat recollit pel seu director i fundador, Josep Gregori, i del Bartomeu Rosselló-Pòrcel a l'associació Xítxeros amb empenta, entitat juvenil que ha fet una feina important per la dinamització lingüística i cultural de Manacor, que ha estat recollit per Marta Servera, Mercè Riera i Carles Juan.
 
La gala ha continuat amb la presentació dels actes del Tricentenari 1715-2015, que commemoraran durant l'any que ve els tres segles del decret de Nova Planta i les seves conseqüències nefastes per a Mallorca. La presentació ha donat pas a un audiovisual sobre el tema dirigit per Pere Sánchez i a l'actuació del cantant Pere Janer, que ha presentat temes del seu nou àlbum, "Present perfect", un seguit de músiques i lletres de caràcter vitalista i esperançador. Acte seguit hi ha hagut la darrera tongada dels Premis 31 de Desembre: l'Aina Moll i Marquès, que ha recaigut en l'activista cultural valldemossí Miquel Ripoll Rutllan, i el Francesc de Borja Moll, que ha anat a l'associació s'Altra Senalla, que ha fet una important tasca de promoció del Comerç Just, i que ha estat recollit per Jean François Cuennet, Biel Frontera i Marta Pizarro.
 
La Nit de la Cultura ha acabat amb l'actuació de la cantant Nina, avalada per una trajectòria artística de més de 30 anys. Actriu, intèrpret, professora, especialista en el món de la veu, amb una llarga discografia que ha abraçat des de la música popular, fins la música francesa, el jazz o el blues. Com a acte final de la gala, els assistents han cantat l'himne de Mallorca, "La Balanguera".
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
14 de desembre de 2014, 16.40 h

Truqueu a la Marató deTV3. GRACIES !


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
14 de desembre de 2014, 10.02 h

Cal foragitar el PP, de Mallorca, esper que MES, ho aconsegueixi en les properes eleccions. Bauza és un ogre que practica el genocidi lingüiístic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
13 de desembre de 2014, 12.18 h



No aceptaste la vergüenza.
Resististe.
Sacrificaste tu vida
por la Libertad, Justicia y Honor.





( Del Memorial en Honor a la Resistencia )


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.