directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

La Coordinadora dóna suport a les dues IP presentades però admet que, si la Mesa les accepta, s'hauran d'unificar

Veu la divergència d'estratègies com una mostra de la 'transversalitat ideològica' del moviment

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Ni l'una, ni l'altra sinó totes dues. Un cop s'han registrat al Parlament les dues Iniciatives Populars (IP) que demanen la convocatòria d'un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya, la Coordinadora Nacional ha trencat el seu silenci i ha anunciat que dóna suport a les dues propostes. Anna Arqué ha explicat a directe!cat que cal veure les dues IP -tant la de David Vinyals com la d'Uriel Bertran i Alfons López Tena- com una mostra de la 'transversalitat ideològica' de la Coordinadora i del propi moviment de les consultes i no com un símbol de 'desunió'. Recorda que el Consell Plenari va aprovar a Girona tirar endavant una IP per fer un referèndum nacional i veu legítima qualsevol de les dues estratègies per tirar-ho endavant.
Això sí, admet que s'ha generat una certa confusió i que, si la Mesa del Parlament dóna llum verda a les dues Iniciatives Populars, s'haurà de mirar d'unificar-les i fer 'una única recollida de signatures'.

Dos informes jurídics, dos criteris
El 23 de març la Coordinadora presentava un informe jurídic (doc) del professor de la Universitat d'Standford Antoni Abad que sostenia que 'la Llei determina que serà la mesa la que decidirà l’admissió a tràmit o no d’una Iniciativa Popular segons criteris d’oportunitat política, més que jurídica' apostant per tramitar la IP amb exactament la mateixa pregunta que s'està fent a les consultes sobre la independència encara que, tècnicament, no s'ajusti a allò que la Mesa del Parlament pot aprovar entenent que l'aprovació o no depèn de la 'voluntat política'. Amb aquesta via s'admetia que un dels objectius era que CiU i ERC 'demostressin' aquesta voluntat.

El 7 de maig, però, la Coordinadora tornava a presentar un nou informe jurídic (pdf), aquest cop a càrrec d'Alfons López Tena que plantejava que la mateixa pregunta que es fa a les consultes precedida de la frase introductòria 'Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿Està d'acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?' permetria abordar amb garanties tècniques el pas de la IP per la Mesa i forçar el seu debat polític, on al capdavall els partits s'hi haurien de posicionar, al ple del Parlament. En els darrers dies el jurista ha anat més enllà i ha afirmat que si la Mesa del Parlament rebutja la IP estarà 'prevaricant' perquè ho farà en base a motius polítics que no hauria de tenir en compte en ser un òrgan tècnic.

Dues estratègies en compliment del Consell Plenari de Girona
Arqué assegura que les dues Iniciatives Populars poden considerar-se hereves de l'acord assumit pel Consell Plenari de Girona de fer els passos necessaris per convocar un referèndum nacional d'independència que doni continuïtat a les consultes sobre la independència que es fan arreu del país. En aquest sentit exposa que David Vinyals, Xavier Borràs i Miquel Àngel Gràcia no han demanat suport a la Coordinadora per recollir adhesions perquè no consideren important demostrar que la IP té suport social entenent que allò determinant serà la voluntat política de la Mesa, i que en canvi l'opció d'Uriel Bertran i Alfons López Tena sí que ha contemplat recollir al màxim d'adhesions i per això la Coordinadora ha posat a la seva disposició un espai al web.

Tot i això, la divergència en l'estratègia ha confós a molts independentistes que es preguntaven -també a través de comentaris en aquest digital- a quina IP donaria suport la Coordinadora i si haurien de signar dues vegades. Davant d'aquesta situació, Anna Arqué reconeix que si la Mesa del Parlament dictamina que les dues propostes compleixen els requisits necessaris -cosa que sembla difícil en el cas de la IP de Vinyals- la situació seria complicada i apunta que caldria arribar a un acord per impulsar-ne només una i fer una única recollida de signatures perquè la proposta arribi al Ple del Parlament. Amb tot, es mostra escèptica davant la possibilitat que Vinyals i les persones que sostenen la seva mateixa estratègia s'avinguin a introduir modificacions en la pregunta.

'Adulterar' l'autodeterminació
David Vinyals, Xavier Borràs i Miquel Àngel Gràcia van registrar una IP seguint la tesi de l'informe d'Antoni Abad que atorgava a les decisions de la Mesa del Parlament un caràcter eminentment polític més enllà dels requisits tècnics. Vinyals entén que qualsevol canvi en la pregunta 'és un pas enrere' encara que admet que mantenir-la pot condemnar la proposta a ser rebutjada a la Mesa del Parlament. Al seu parer, el problema de Catalunya està al Parlament i creu que a través de la proposta de López Tena s'està 'adulterant' el dret a l'autodeterminació perquè 'condiciona la independència a un possible pacte constitucional'. Davant d'aquesta evident divisió de criteris Vinyals argumentava que la Coordinadora no ha apostat formalment per seguir l'opció de López Tena i apel·lava a una reunió de la Coordinadora per tal que es decidís per una única IP.

Precampanya electoral
Per la seva banda, Alfons López Tena sosté que, tècnicament, la Mesa del Parlament no pot acceptar la IP plantejada en els termes que l'han presentat Vinyals, Borràs i Gràcia. Al seu entendre l'acció es correspon més aviat a una 'acció de precampanya' en referència a la militància de Vinyals i Borràs a Reagrupament. D'aquesta manera, RCat podria aprofitar electoralment el 'No' que, per motius merament tècnics, ERC i CiU haurien de donar a la Mesa del Parlament. David Vinyals, però, rebutja aquesta lectura emparant-se en què Miquel Àngel Gràcia és militant d'ERC. Així mateix desvincula la IP de la Conferència Nacional del Sobiranisme que s'ha de presentar dilluns i advoca per 'la celebració d’una conferència unitària per a la independència amb la participació activa de membres acreditats de plataformes i associacions sobiranistes, i dels impulsors de les consultes populars, podria ser el camí per arribar a aquesta candidatura de consens'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
pasbort fletxa Vila-real
29 de maig de 2010, 11.35 h

AL 10, aixís si aquests ens han fet minjar motonades de MERDA es millor dir-los que EN VOLEM MES, la meva opinio davant de tot el que ha passat, es que s´ha de tenir CARA DE MARMOL DIRIGIR UN PARTIT AL IGUAL QUE DONAR EL VOT ALS DE SEMPRE, NOOOOOO no podeu alegar INOCENCIA ARA!!!!. NO, no hi ha escuses ara!! INDEPENDENCIA=LLIBERTAT----o---- CONTINUAR AMB EL MATEIX, s´ha d´escollir una cosa ho altra però de BONES ESCUSES ja les em escoltades TOTS!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
28 de maig de 2010, 16.24 h

i es que val mes boig conegut que anar amb un savi que per el coneixement.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
REAGRUPA'T fletxa Barcelona
28 de maig de 2010, 15.21 h

No hi haurà referèndum nacional ni vinculant ni res, si ERC segueix sent decisiva al Parlament. Cal que Laporta i els Reagrupats prenguin el comandament de l'independentisme parlamentari. És lúnica i l'última oportunitat que tindrem durant molts anys.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
jordibcn fletxa barcelona
28 de maig de 2010, 13.56 h

Aquest del Vinyals i Borràs i l´altre que pretenen, els que els justifiquen Arqué amb excuses que pretenen ben aviat tot quedarà ben clar, si no està ben clara la jugada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
28 de maig de 2010, 13.09 h

Voleu dir que no hi tenen infiltrats dels serveis secrets espanyols a dins de la plataformes..? es que si no,...no s'en ten res.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Cris fletxa Girona
28 de maig de 2010, 13.02 h

Un nou fracàs, no penso signar cap de les dues. La gent seriosa no fa aquests xous, tot plegat patètic i encara parlen de que la societat civil està pel davant dels partits. Ja m'agradaria que fos cert, però fan el mateix o pitjor. Quin país....


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Marina fletxa Barcelona
28 de maig de 2010, 12.58 h

Això és cutre, cutre, cutre a més de freak, freak i freak. La Coordinadora està dividida, busca solucions i no les troba, s'inventen que estan amb les dues i després ja ens barallarem. Tremenduuuu. I el més bo de tot, és que cap de les dues IPs tenen suports.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
28 de maig de 2010, 12.51 h

#3 dons jo vull la independència i penso votar a ERC. Com sempre he fet. Amb independència i llibertat. I en sembla molt be que votis R-Cat i també a "tirar-ma", per això tens la LLIBERTAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
atlasac fletxa Vila-real
28 de maig de 2010, 11.05 h

"Divide y vencerás" OI? però el cas es que a aquestes eleccions TOTS sabran que si volen la INDEPENDENCIA=LLIBERTAT, aquest serà el seu VOT, res a favor de "PEDRO o JUAN" ni CiU, ni PsoE, ni PP, ni erc, etc. aquests que ens han fet de tots el colors fins, acabar en aquesta GRAN MARRANADA!!!-- aixís que els que volen la LLIBERTAT, VOTARAN REAGRUPAMENT que vol dir (TOTS JUNTS PER LA INDEPENDENCIA) els que volen "tirar mà" votaran com sempre ho han fet, això SI, d´ara andavant poden preparar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Juanlu fletxa VdG
28 de maig de 2010, 10.41 h

Jo crec, que més que transversalitat ideològica, és tranversalitat d'estupidesa...2 ILP Mare meva....


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.