directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 15:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ICV-EUiA aprofita el desacord entre CiU i ERC per desgastar-los

Els ecosocialistes rebutgen els comptes del 2015 perquè són "irreals, ficticis" i no fan front a la desigualtat de la societat catalana

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El portaveu econòmic d'ICV-EUiA, Josep Vendrell, ha acusat aquest dimecres CiU i ERC de convertir el debat de totalitat dels pressupostos del 2015 en el "camp de batalla" per aconseguir imposar els seus respectius fulls de ruta. Una batalla que, a més, té com a "ostatges" els treballadors púbics i la seva 14a paga. Vendrell ha recordat que ERC ja va acceptar els pressupostos del 2014 a canvi de la consulta i ha lamentat que segueixi el mateix esquema per intentar forçar unes eleccions anticipades. En tot cas, el rebuig d'ICV-EUiA als pressupostos es fonamenta en què els consideren "irreals i ficticis" i inadequats per fer front a la desigualtat creixent de la societat catalana.

Comparteix
   


Etiquetes
"CiU i ERC estan convertint el procés nacional en una subhasta per veure qui eleva més l'aposta per la independència exprés, confonent eleccions amb el referèndum que legítimament es mereix la societat catalana", ha indicat en la defensa de l'esmena a la totalitat presentada per ICV-EUiA. El portaveu ecosocialista ha lamentat que la Esquerra segueixi amb el mateix esquema que l'any passat i faci servir el debat de pressupostos per aconseguir contrapartides polítiques. "Demanem a ERC que no accepti el xantatge de CiU i voti a favor de l'esmena a la totalitat.
 
Vendrell és partidari de la recuperació de la 14a paga dels treballadors públics com una qüestió de "justícia", però ha lamentat que aquesta qüestió també formi part de la "batalla" dels pressupostos. "Només faltaria que no es recuperés", ha indicat el portaveu ecosocialista, que ha afegit que el Govern hauria de negociar amb els sindicats de la funció pública la compensació per a les tres pagues que han perdut des del 2012.
 
Entrant en la concreció del projecte de llei presentat pel Govern, Vendrell ha qualificat els pressupostos "d'irreals i ficticis", perquè fien més de 2.000 milions a la negociació amb l'Estat. "Són uns pressupostos que cronifiquen les retallades, són antisocials, no fan front a l'emergència social i continuen amb l'erosió de l'estat del benestar i dels serveis públics", ha afegit.
 
Vendrell ha explicat que les retallades que el Govern de CiU porta implementant des del 2011 se solidifiquen al pressupost, ja que no es dota de més recursos ni la sanitat, ni l'educació ni els serveis socials. "El pressupost de Salut s'ha reduït un 16% en els darrers anys i el d'educació ha patit un 21% de retallada; la plantilla de Mossos i Bombers està congelada des del 2011; el personal docent no creix tot i que s'esperen 12.000 alumnes més; es retira la partida per subvencionar les escoles bressol municipals; es redueixen les partides destinades a les universitats i a la protecció del medi ambient, etc", ha enumerat.
 
La teoria d'ICV-EUiA és que Catalunya està en situació d'emergència social, amb 700.000 persones a l'atur, moltes de les quals ja no cobren subsidis, amb l'aparició de pobresa laboral, amb la precarització de les feines i dels salaris i amb un 31% de llars que tenen dificultats per arribar a final de mes. Dades que els ecosocialistes fan servir per descartar que s'hagi superat la crisi econòmica.
 
La crisi econòmica ha estat especialment dura per a les classes mitjanes i populars, que han vist com el seu nivell de vida cada cop distava més del de les elits econòmiques. Vendrell ha remarcat que la desigualtat social no ha parat d'incrementar-se en els darrers anys fins al punt que avui, el 20% més ric de catalans disposa 7 vegades més de renda que el 20% més pobre.
 
Les alternatives que proposen els ecosocialistes (i que incorporaran en les esmenes parcials que es negociaran en comissió) plantegen un pla de rescat amb l'objectiu d'aconseguir reduir la pobresa a la mínima expressió. La renda garantida de ciutadania seria en aquest context "una inversió de futur i no una simple despesa". En segon lloc, ICV-EUiA reclama un pla de xoc per afavorir la reactivació econòmica que es fonamenti en l'economia verda. En tercer lloc, un aposta per l'economia social i solidària.
 
Per últim, en l'àmbit fiscal Vendrell ha subratllat la importància de perseguir el frau fiscal que cada any ascendeix a Catalunya a 16.000 milions d'euros segons els experts. L'increment de l'impost de successions per fer que els rics paguin més del que paguen (que creuen que generaria uns 400 milions addicionals), l'increment del tipus de l'impost de patrimoni, la reducció de les bonificacions fiscals a les grans empreses i l'eliminació dels avantatges fiscals als casinos són altres propostes que ha posat sobre la taula. Amb la Renda Mínima d'Inserció congelada en els pressupostos, Vendrell s'ha preguntat si no es podria "exigir més" a aquelles persones que cobren més d'un milió d'euros a l'any.
 
ATLL i TABASA
 
Tot i que no té una incidència directa en el projecte de llei dels pressupostos del 2015, ICV-EUiA ha carregat contra el Govern per les concessions administratives que va fer el 2012 de les empreses públiques Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i TABASA, que gestiona els túnels del Cadí i de Vallvidrera. Vendrell ha apuntat a què la resolució del conflicte judicial d'ATLL podria acabar generant una despesa addicional de 1.000 milions durant el 2015, que haurien de pagar els ciutadans. Aquesta és la xifra per la que es va fer la concessió de l'empresa (tot i que la Generalitat ha cobrat 300 milions fins el moment) i que els ecosocialistes dedueixen que la Generalitat hauria de fer front en cas que el TSJC doni la raó a Agbar en el conflicte que manté amb Acciona.
 
Vendrell ha acusat el Govern de negociar en secret amb els inversors brasilers d'Acciona i d'haver arribat a un acord per indemnitzar-los en cas que la justícia es pronunciï en contra seva. Un acord que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha negat rotundament. Vila ha demanat la paraula per desmentir Vendrell i li ha exigit que rectifiqui la seva afirmació.
 
El conseller ha lliurat al diputat ecosocialista la carta que el president de la Generalitat va lliurar a BTG Pactual (inversos brasilers) en la què simplement se li notificava que el Govern defensaria la concessió als tribunals. La mateixa carta ja va ser lliurada el setembre del 2013 al diputat ecosocialista Salvador Milà. Vila ha descartat que hi hagi cap indemnització compromesa a banda dels requisits del concurs d'adjudicació.
 
Entre les files d'ICV-EUiA les paraules del conseller no han convençut i han demanat que s'aclareixin els acords entre el Govern i BTG Pactual que en el mateix període de privatitzacions també va aconseguir el 65% de Tabasa. Precisament fa pocs dies el fons d'inversió brasiler va anunciar la venda d'aquest percentatge per 146,45 milions d'euros, assolint un benefici de 86,9 milions només dos anys després d'haver pagat 59,5 milions. Un benefici "desorbitat", segons el grup d'ICV-EUiA, que creu que la Generalitat va vendre per sota del preu de mercat.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
18 de desembre de 2014, 17.59 h

No aceptaste la vergüenza.
Resististe.
Sacrificaste tu vida
por la Libertad, Justicia y Honor.





( Del Memorial en Honor a la Resistencia )


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
18 de desembre de 2014, 10.48 h

Nen, tens una "serietat antipática", que no te afavoreix políticament. Solsament t'he vist una mica graciós ballant una salsa em una periodista del Gran Wyoming. ¿Quin asesor tens ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Josep Aixalà fletxa Barcelona
18 de desembre de 2014, 09.40 h

No sé si paga la pena d'esperar res de bo d'ells. El seu és un món de bons i dolents, quadriculat i ple de veritats absolutes. Per això van per la vida perdonant-nos la ídem, donant-nos sempre lliçons pretensioses. Si de veritat fossin tan alternatius com diuen no dubtarien un segon a donar suport al fet polític més revolucionari que s'està produint avui a Europa, que és el procés sobiranista, però per una banda el seu dogma els restringeix la col·laboració amb els "enemics de cl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
17 de desembre de 2014, 23.36 h

No s'escarrassi conseller Mas-Colell, els pressupostos no ens importen, ni si es prorroguen o no, ni qui els aprovi ni quan. el que volem és que el Parlament proclami ja la Independència, i per a això tampoc fan falta eleccions ni plebiscitàries ni de les altres. El Referèndum el vàrem fer ja el 9-N i al Parlament som majoria. Proclamació ja! Tant ens fa que el primer President de la República de Catalunya sigui n'Artur Mas, com l'Oriol Junqueras, com un altre qualsevol però aneu per f... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
17 de desembre de 2014, 23.20 h

Herrera: si de veritat vols el bé dels obrers, t'has de pronunciar clarament a favor de la independència. La meva mare, que encara té el cap claríssim als seus 71 anys, parla malament el català, però vota ERC i sap que tots sortirem guanyant amb la independència, obrers o executius, tots.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4

Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
17 de desembre de 2014, 19.01 h

Treballar es de ximples a espanya!

Rebaixen les peonades per rebre subsidi a Andalusia.
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha anunciat una imminent rebaixa de les peonades,que beneficiarà 200.000 persones, necessàries per accedir al subsidi agrari. Encara que no ha concretat quantes seran necessàries, la rebaixa és un fet.

Les organitzacions agràries han demanat que passin de 35 a 20 les peonades exigides. El subsidi, que en aquest cas es refereix als jornals de l'oliva, arriba a ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
17 de desembre de 2014, 18.59 h

Mentre no siguem estat hi continuarà havent desigualtat, capoll!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
magrab fletxa Barcelona
17 de desembre de 2014, 18.32 h

Herrera i co. no saben fer res més.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.