directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 16:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Avançar o caure, reprendre d’una vegada l’acció!

Catalunya a la cruïlla definitiva: resum de set dies entre les feres, a la jungla del procés.

Comentaris 44  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Miquel Perez Latre (@Granollacs) Arxiver i Historiador.- El 9N ens va deixar baldats. És normal. Ara ja hem tingut prou temps per reprendre forces. Toca tornar a posar-se en marxa. És molt senzill, perquè així ho determinen les lleis de la física, en la bici del procés, o et mous o perds definitivament l’equilibri, amb moltes possibilitats de caure a terra amb tot l’equip. L’alternativa a la nostra paràlisi: aquests dies hem vist com concedíem la iniciativa a moviments polítics cabdillistes que no tenen el nostre país com a prioritat i que pretenen tornar-nos a ensarronar per tres dècades més. Aquests són alguns dels protagonistes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
Barnils, Andreu(periodista).
Lectures constructives.
El cap de setmana ens ofereix la possibilitat de contrastar dos possibles camins: un mena a la destrucció, l’altre, a mantenir viu un procés plural. De fet, hi ha dues possibilitats: intentar interpretar negativament tot el que fa l’altre, o, ben al contrari, buscar els punts forts, que uneixen, de tot allò que ofereix. Desgraciadament, predomina la primera opció, de manera que els (suposats, vull creure, per no fer com ells, que veritables) partidaris de la unitat, es dediquen a desacreditar, quan no a menystenir i a insultar, tot i tots els qui no fan allò  que ells (molt legítimament en el fons, però no en les formes) creuen que haurien de fer. El cas de la possibilitat que Junqueras manifestés la seva disposició, fins i tot, a cedir la presidència de la Generalitat n’és un exemple perfecte de com, un oferiment constructiu pot ser interpretat de la manera més perjudicial possible. I així, prendrem mal.
 
Carbonell, Pere (fundador de Front Nacional de Catalunya).
Els veritables herois.
Aquesta setmana ens ha deixat Pere Carbonell i Fita, un dels creadors l’any 1943 de la secció armada del FNC, plataforma unitària del sobiranisme d’aleshores en la lluita antifranquista i una de les primeres organitzacions polítiques obertament independentistes. Pertany a la generació que va combatre en primera línia i que va perdre la guerra. A la de tants joves mestres convertits a la força en comercials per sobreviure a la gana sota el franquisme. D’un dels volums de les seves memòries (“Obrint camins a l'esperança, 1945-1960”) m’emociona la seva narració de la vaga de tramvies del 1951, una corrua de gent caminant cap a la feina en silenci mentre els tramvies passen buits, el primer gran moviment de resistència, bastit només amb les eines del boca a orella popular, quan semblava que tot era mort. Rellegir-ho ara anima el més pessimista: hem fet el més difícil, ara toca rematar-ho en memòria seva.
 
Duart, Brauli (president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals).
Com els crancs.
En 2013, els treballadors de la CCMA van fer un pas endavant evitant, mitjançant una vaga, l’emissió del missatge nadalenc del Borbó vell. Ara, dotze mesos després, a diferència del que es tradició a ETB, la televisió pública catalana ha emès l’arenga del Borbó jove. És una veritable llàstima: se suposa que som en procés de desconnexió i aquest era un filó que no presentava cap inconvenient objectiu per encarar. El diari dels Godó anunciava la preocupant notícia del retorn al seny del Govern a tot drap: aquesta mateixa setmana hem sabut que el grup rebrà una nova alenada de diner públic (1,9 milions d’euros) per permetre que la CCMA emeti en alta definició per un dels canals del múltiplex del qual té concessió i, contravenint descaradament el seus compromisos, ha mantingut buit duran anys. Buf.
 
Fernández, David(diputat de les Candidatures d’Unitat Popular).
Coherència en tots els fronts.
A diferència d’algunes decisions de l’inici de legislatura (sí crítics i altres martingales parlamentàries) el portaveu de la CUP està donant, en aquests moments crítics, una lliçó política d’alçada: aquesta setmana l’Esquerra independentista ha avançat en la presentació de la Crida Constituent, la seva llista per concórrer a les plebiscitàries; les negociacions amb el Procés Constituent de Forcades i Oliveras per integrar-s’hi, tot i algun malentès, sembla que discorren pel bon camí. La coherència del discurs ha trobat també fronts d’expressió: en la resposta a les crítiques del líder de Podemos (“on hi ha càlcul no hi ha amor”) i en la seva fermesa en mantenir la decisió d’abandonar les llistes en cas de noves eleccions. Ben mirat, la CUP es presenta com la veritable antítesi del moviment d’Iglesias: construcció de baix a dalt, fermesa en la proposta i lideratges col·lectius.
 
Gimeno, Miguel Àngel (president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya).
Espanya mai falla.
Quan la nostra paràlisi semblava ressuscitar tots els mals de la confrontació interna, Espanya ha sortit al rescat per retornar-nos a la realitat: qui vulgui aturar el camí haurà de conviure amb un Estat que ens vol, simplement, eliminar el mapa. La nova urpada de l’espanyolisme ha tornat a activar la societat civil catalana: en poques hores milers de catalans s’han baixat el formulari d’autoinculpació i centenars n’han organitzat les primeres cues davant del Tribunal de Justícia de Catalunya i els jutjats de guàrdia arreu de Catalunya. És un entrenament molt necessari per a allò que ens vindrà en els propers mesos: el camí que ens espera, el de la desconnexió definitiva, exigirà moltes accions de desobediència, en les quals, a més, el risc de ser objecte de l’ira de l’Estat espanyol anirà en augment. Comencem d’una vegada.
 
Gispert, Núria de (presidenta del Parlament de Catalunya).
Insistència insostenible.
Aquesta setmana li ha correspost a la presidenta de Gispert a Els Matins de la televisió nacional: “Només hi pot haver eleccions si són plebiscitàries”. Em sembla que ningú dins el sobiranisme dubta que les eleccions a venir han de ser-ho. El problema és que el president Mas, que és qui té la competència per convocar-les, ha considerat (greu error) que només ho seran d’una determinada manera. Més enllà de les preferències de cadascú, l’objectiu que hauria de presidir l’estratègia de tothom és el de seure al proper Parlament el màxim nombre possible de diputats amb un mandat clar sobre la independència. I l’alternativa a no anar-hi quan abans, un desastre: com pretenen continuar amb una legislatura normal, sense aplicar cap mandat democràtic derivat de la fabulosa mobilització del 9-N?
 
 


Podeu seguir altres reflexions de l'autor del Bestiari del procés al seu bloc Per a bons patricis.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#44
29 de desembre de 2014, 14.31 h

LA OBRA PÚBLICA ,, Que jo pensu necesita de bones maquines y de moltes persones EL TUNEL Que porti el AVE ,, TREN I METRO A LA ... T-1 .. DEL AEROPORT DEL PRAT DE BARCELONA Ara el TREN , METRO I AVE no arriba es perjudicial per els turistes i empreses he ES URGENTE aquesta obre per Catalunya i España . Ja que lo ques bo per Catalunya es bo per España ques la que SE EMPORTA ELS DINERS HA HA HA


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Emili fletxa Terrassa
29 de desembre de 2014, 11.46 h

D'acord amb el que dius de l'obra pública, però jo encara diria més,
fer obra pública sense tantes màquines ! ! ! ! i amb més mans,
el cas és donar feina als treballadors, no a les màquines,


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
29 de desembre de 2014, 05.50 h

Per culpa de Artur Mas y Rajoy ,,, els treballadors en pocs anys perden molts Dretes laborals que tenien . Perden drets socials ,, el treballador ,, nomes perd y perd ,, y el empresari Guanya y torna a guanya mes els donen mes ajudes a els quels aturats LA Bestiesa mès gran va ser Rescatar tots els Bancs BANKIA tenia que haber ido ala ruina Ques el Banc quel Real Madrid tenia els diners per paga a Cristiano Ronaldo ..RESCATAR BANCS a fet portar Espanya y Catalunya ala ruina... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Emili fletxa Terrassa
28 de desembre de 2014, 22.14 h

#40 Tens les teves raons però no dones cap solució. Jo tinc una solució
però CAP GOVERN NI GOBIERNO LA SABEN APLICAR. Quina és?

Molt fàcil, no es tracta d'alimentar a ningú, es tracta de que tothom tingui feina
per guanyar-se la vida, mira que fàcil. O cia, es tracta de crear llocs de treball ! ! ! !
No d'omplir el plat cada dia, uns dies d'urgència, bé , però tots, ja no.
Ningú sap fer això o no ho volen fer, peròn això també crea un altra problema. . .
s'hauria de pagar, i... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
28 de desembre de 2014, 21.32 h

39 ) Emili ,,, JO esque despres del FRACÁS 9N ,, Ja no me crec tan els Politics ni Partits politics sobre el tema INDEPENDENCIA ...... Jo que hu afirmu sóc mal pensado no me fiu masa de la gent , ni de la policia ni dels politics PENSU que fam servir la INDEPENDENCIA als del Govern Català de Artur Mas ,, Per tapar amagar que tenin un PRESIDENT INUTIL , hu posu en majuscules per que no sóc el unic que hu diu hu baix llegir aixis tambe amb majuscules y me ba agradar ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
Emili fletxa Terrassa
28 de desembre de 2014, 16.27 h

#38 Josep ! ! ! ! Para, Para, Atura't,! ! ! ! Jo no té fet res, eh? ! ! ! !
Mira . . . . tot això que dius i que deu ser molt cert, ho anirem arreglant quan siguerm INDEPENDENTS .
ARA TOCA INDEPEMNDÈNCIA , JOSEP ! ! ! ! I N D E P E N D È N C I A ! ! ! !
i QUAN SIGUEM LLIURES , MUNTAREM UN país a la nostra mnanera i ben segur que a tu també t'agradará.
De moment, sembla que tenim un PROJECTE de Constitució, que ens diu que els sous més cars dels polítics
no podran ser superiors en 1... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
28 de desembre de 2014, 15.33 h

32 ) Emili ,, que vol dir aixo de que plegues de fer dialecs públics Que deixes de escriura ala Xarxa Social a Internet he , no sera per la meva culpa hoy ha ha bromes aparte tu mateix cada un ha de fer lo que li agradi . Mira ami me agrada opinar dir lo que penso sense saber moltbe escriura , pero son molt fortes les ganes que tin de dir lo que penso Denunciar injusticias DIR PROU als que creuen que dir MADRTID te la culpa a la a Catalunya poden fer lo que volguin tambe roba ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
28 de desembre de 2014, 15.26 h

AL LORO ,,,, amb el fenomen ... PODEMOS ... Mireu al PAIS BASC ,, Desplasen a ...BILDU .Guanyaran als Independentistes Bascos ,, dons a Catalunya tambe podran fer mal GRANOLLERS ,, MOLLET DEL VALLES Y CANOVELLES , Ara si poden perdre els ajuntaments els socialistes JO de E.R.C. ,, Treballaria molt mès cara a GUANYAR les Eleccions Municipals . E.R.C. , a Sant Celoni esta desaperaguda el que tenen de candidato no ilusiona a ningu ni treballa molt segons me diuen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
28 de desembre de 2014, 14.42 h

35 ) Emili ,, si tin que triar entre ,,,, E.R.C. Y CUP ,,,,,.. HO ,,, E.R.C. Y C.I.U. ,,, Triu E.R.C. Y CUP ,,, ,, De totes maneres LA CUP ,, esta molt apartada de E.R.C. ,, Els prefereixern a GUAMYEM ,, I AL DE LA MONJA de partit politic ,,, y .. ICV .. De totes maneres ,,. SI E.R.C. Fes ve les coses no necesitaria a ningu ha de Guanyar per si sola hi poguer SER Junqueras el Segon President Independentista que tindria Catalunya .. Trobu a falt... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Emili fletxa Terrassa
28 de desembre de 2014, 13.49 h

#34 i Encara t'has quedat curt. Jo hi afegiria . . . res de subvencionar religions ! ! ! !.
Ara, potser ens trobaríem que ningú voldria ser manaire., no et sembla?
Costa molt poc dir. . . . però fer i que la cosa rutlli,. . . ja és una altra història.
Jo crec que ara no es pot fer res de tot això, primer hem de tenir casa ben pròpia i després començar de nou.
Ah i amb la CUP ben situada també. T'imagines un tandem JUNQUERAS - CUP?.
Vinga Josep, que m'estàs provocant i pensem molt... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.