
Què passa entre CDC i ERC?
Antoni Bassas intenta escatir en una entrevista a Alfred Bosch (ERC) quin és l’escull per l’acord entre els dos principals actors del procés
“Duran un temps ha passat que no hi ha hagut prou confiança entre les persones d’un i altre partit, però pel bé del país ho estem superant bé i en les últimes setmanes i dies ens n’estem sortint i les coses pinten bé i hi ha optimisme”, ha dit Bosch a l'entrevista i ha afegit que més enllà dels desencontres que hi ha hagut, “tots tenim molt present que ens devem al país i qui mana és el poble i hem d’estar al servei de la gent i la gent demana l’acord i no hi altra sortida, ens posarem d’acord”. Preguntat com s’explica a la ciutadania que després de les demostracions d’unitat massives de l’11-S i el 9-N ara estem en una etapa de silenci i de negociacions encallades entre Mas i Junqueras, Bosch ha argumentat que la situació és fruit de la democràcia parlamentària i dels processos de discussió i que la pressió cívica és necessària i saludable i si hi ha necessitat d’acord és el que passarà.
No hi ha obstacles per part d’ERCBosch ha negat les acusacions de CDC sobre la postura de rigidesa d’ERC i de manca de generositat per part del president de l’AMI, i ha argumentat que ERC no posa cap objecció a l’acord a la proposta de la llista presidencial amb independents i la societat civil, perquè no és imaginable que ERC posi cap impediment i si a més se celebren eleccions abans del cicle electoral no hi ha cap incomoditat per part dels republicans i “demà mateix en podem haver entès. A partir del moment en que s’anunciï la data demanarem programa consensuat per avançar cap a la independència”, ha dit Bosch.
Càlcul partidista?
Sobre si el que ara atura el procés és el càlcul de partit o el repartiment del poder, Bosch ha assegurat que s’està mirant pel futur del país i el partits intenten fer el millor servei perquè el país avanci, i ha recordat que ERC va oferir a Mas continuar ser president sigui quin siguin els resultats i que el que cal és aconseguir el màxim de vots possibles i no posat tots els ous en un mateix cistell. Catalunya ha arribat on és amb una considerable pluralitat, ha dit Bosch i ha afirmat que encara que ERC perdi amb l’aposta de pluralitat, segons apunten els últims sondatges, si el país avança ERC ho defensa. Bassas li ha recordat que potser ERC no hi guanya tant perquè la gent premia la valentia del president de convocar el 9-N i que això sortís bé.
L’acord post electoral és possible?
Bassas ha preguntat a Bosch que molts lectors es deuen preguntar com es podrà arribar a un acord post electoral si costa tant de posar-se ara d’acord, i el republicà ha insistit en la pluralitat del país i encara que l’objectiu sigui excepcional no vol dir que ERC oblidi quina és la realitat del país i ha assegurat que el que volen els ciutadans de Catalunya és poder triar lliurement les seves opcions.
“La pugna és pel futur, no parlem d’on venim sinó on volem anar”
Bassas ha preguntat a Bosch què pesa més en els desacords i Bosch ha respost que és el futur. “Aquest nou país independent més net, just i digne és el que ens preocupa i s’ha d’arribar a un acord, però això no vol dir que ens fonguem i ens confonguem”, ha argumentat Bosch, que ha insistit que fins ara s'ha fet bé.