CiU s’alia amb el PP i PxC per preservar el monument franquista al mig de l’Ebre a Tortosa
La figura és la principal icona franquista que es manté en peu en territori català, i el “residu feixista” més gran de Catalunya.
Des de l’inici de la democràcia hi ha hagut diverses iniciatives reclamant la retirada física del monument franquista del riu Ebre, construït i pensat per enaltir el règim feixista de Franco i per glorificar el dictador. Aquest dilluns s’ha produït l’enèsim debat al ple municipal de Tortosa sobre el futur del monument, ara a proposta d'ICV, que ha comptat amb el suport de PSC i ERC, i que ha estat rebuda per enèsima vegada amb retrets d'electoralisme per part de l'equip de govern convergent i que ha tornat a quedar diluïda en el no-res gràcies als vots de CiU el PP i PxC. Segons historiadors i erudits ebrencs els intents fallits de desmuntar aquest i altres símbols feixistes de Tortosa no es poden desvincular del domini d’una oligarquia tortosina, formada per una desena de famílies, que han exercit de forma cruenta el control econòmic, polític i social sobre Tortosa i les comarques ebrenques fins ben instaurada la democràcia.
La cantarella de l’electoralisme posa al descobert la tolerància de CiU amb 48 anys de befa a la dignitatSegons informa l’ACN, l’equip de govern de CiU, amb el suport dels regidors del PP i PXC a l'oposició, ha tombat la moció d'ICV que plantejava la construcció d'una passarel·la de vianants aprofitant la pilastra i convocar una consulta ciutadana sobre la seva retirada. Malgrat el suport de PSC i ERC, la proposta ha estat rebuda amb retrets d'electoralisme per part de l'equip de govern convergent, que ha acusat els ecosocialistes d'apropiar-se de la idea de la passarel·la i no plantejar el desmantellament quan governaven.
El batlle tortosí de CiU, Ferran Bel, ha rebutjat en moltes altres ocasions mocions per eliminar el monument al·legant electoralisme o defensant que la figura no es perceb com un símbol franquista
El mastodont de ferro forjat va costar 4,5 milions de pessetes i es va finançar amb subvencions i donatius de la Diputació, ajuntaments i col·lectius particulars, fou inaugurat pel dictador el juny de l’any 1966 . L’any 2010, el Casal Popular Panxampla recollí prop de 2000 signatures i impulsà una moció popular que sol·licitava la retirada del monument franquista del riu, la moció va ser rebutjada per CiU, al govern municipal, i pel PP i Bel va retreure l’electoralisme de la iniciativa, com va tornar a fer el 2011 i aquest dilluns de 2015.
Ferran Bel ha assegurat en més d’una ocasió que actualment no hi ha una justificació per a l'eliminació d’una figura que mai s'ha percebut com un símbol del franquisme perquè està despullat de tota simbologia, i que en cas que es retirés es crearia una veritable polèmica.
ICV planteja una consulta
El plantejament d'ICV, en aquest sentit, era la convocatòria d'una consulta entre la ciutadania perquè decideixin el seu futur d'un símbol "franquista" i "que ha de deixar de ser tabú". El portaveu ecosocialista, Jordi Jordan, ha intentat aplanar el terreny per abordar el tema, de forma "pacífica i calmada", deixant oberta la data i el ventall d'opcions: des de retirar-lo a museïtzar-lo per "explicar la memòria històrica" i allò que representa.
CiU llança acusacions d’electoralisme, però el monument franquista continua al bell mig del riu
Malgrat això, l'equip de govern de CiU, que ja havia avançat el seu rebuig a la moció, ha retret a Jordan que hagi plantejat el debat de forma electoralista, "a poques setmanes de les eleccions municipals" de forma "recurrent", segons ha recordat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé. Els convergents han insistit en l'argument que quan ICV formava part de l'equip de govern, no només no va aparèixer el debat sinó que el monument va ser catalogat com a bé integrant del patrimoni cultural català. "Un debat tranquil i pacífic a 132 dies de les eleccions municipals no té sentit ni és viable", ha argumentat.
El PPC defensa l’obra del dictador Franco
Des de posicions més centrades en aspectes ideològics, els regidors del PP i PxC han rebutjat de ple la proposta. Després de posar en dubte la necessitat d'una consulta després que una iniciativa popular amb més de 2.000 signatures fos rebutjada l'any 2010, el regidor popular, Xavier Dalmau, s'ha mostrat contrari a "eliminar de forma total i absoluta" tots els vestigis del règim franquista i, fins i tot, ha arribat a defensar algunes de les seves actuacions com la creació de la Seguretat Social o la xarxa dels paradors. Per al regidor, a més, el monument és "una de les icones més importants de Tortosa", com a integrant de la "fisonomia de la ciutat".
PXC amb les víctimes del franquisme
Per la seva banda, el regidor de PxC, Jordi Casanova, ha portat el debat, fins i tot, a la contraposició de les víctimes del franquisme amb les del "comunisme" encenent un conat d'agra discussió amb Jordan, qui ha acabat lamentant que "la dreta i l'extrema dreta" tortosina hagin sumat forces per rebutjar la proposta.