directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas: “el 27-S cal una majoria absoluta clara"

El president diu que és el requisit imprescindible perquè el món entengui que s'ha de negociar la creació d'un nou estat després del 27-S

Comentaris 24  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avisat aquest divendres que caldrà una "majoria absoluta clara" perquè el món entengui que s'ha de negociar la creació d'un estat català. De fet, en declaracions a Rac 1, ha explicat que l'esborrany de full de ruta que encara s'ha d'acabar de tancar amb ERC preveu reclamar l'inici de negociacions amb l'Estat per la creació d'una Catalunya independent després del 27 de setembre. Mas ha concretat que convocarà les eleccions el dia 3 d'agost, i ha apuntat que si no hi hagués hagut acord amb els republicans, ell hauria comparegut oferint dues dates. "Junts el 22 de març o separats el 27 de setembre", ha remarcat.

Comparteix
   

 
Mas ha apuntat que el 27-S és la consulta definitiva des del punt de vista de l'instrument que es pot utilitzar, perquè l'Estat no ha permès la celebració d'un referèndum, però ha avisat que el resultat no només depèn del que es digui a Catalunya, sinó del procés de reconeixement internacional posterior, motiu pel qual dijous va remarcar que la consulta definitiva no serà només el dia de les eleccions.
 
I és en aquest punt que ha avisat que caldrà una majoria absoluta "clara" perquè el món s'adoni que s'ha de negociar la constitució d'un nou estat català. "Perquè en el món sàpiguen si s'han d'asseure algú a negociar amb tu, la condició prèvia i inexcusable és que en el món se sàpiga que hi ha una majoria clara, que només es pot escatir a les urnes", ha argumentat.
 
En demanar-li per un número de diputats concret, el president no ha volgut entrar-hi, i ha parlat només de "majoria absoluta clara" per la suma de les diferents opcions que apostin pel full de ruta independentista. Ha assegurat que ell respectarà la decisió del poble de Catalunya, però ha opinat que el procés tindrà aquesta majoria. De fet, ha afirmat que "no té massa dubtes" que s'aconseguirà, però que cal treballar-la i lluitar-la fins llavors.
 
Mas no ha volgut entrar en massa detalls sobre el document que preparen amb Oriol Junqueras i les entitats que conté el full de ruta a seguir en els propers mesos, però sí ha confirmat que l'esborrany inclou l'acció exterior per comunicar el resultat de les eleccions del 27 de setembre. "El procés sobiranista català arribarà més o menys lluny en la mesura que ens reconeguin fora de Catalunya", ha al·legat. Precisament, també preveu un oferiment per part de les institucions catalanes per negociar la constitució d'un estat a Catalunya, "de tal manera que tothom se senti cridat a defensar els seus interessos".
 
Aquest document, segons ha dit, estarà llest en les properes setmanes o mesos, però no ha volgut posar cap data límit, perquè "no hi ha una urgència". "Si és abans de les municipals bé, si es després, no passa res", ha assenyalat.
 
Segons publica 'La Vanguardia', aquest full de ruta estableix 23 passos a seguir en 18 mesos. Després del 27-S, aquest esborrany parla no d'una declaració d'independència, sinó "d'anunci e inici del procés cap a la proclamació de l'Estat i la república catalana". Així, es demanaria al govern espanyol l'obertura de negociacions, així com a la comunitat internacional.
 

Si hi ha acord amb l'Estat, hi hauria un referèndum vinculant sobre la configuració d'un nou estat. En cas contrari, es plantejaria directament la proclamació de l'estat català. Posteriorment, es contempla un referèndum sobre la Constitució i una convocatòria electoral per a l'elecció del nou marc constitucional.
 

De cara a les eleccions del 27-S, l'esborrany preveu que les diferents llistes que comparteixin objectius també tinguin "denominacions" que evidenciïn un "pronunciament favorable a la sobirania i/o a la independència". També estableix que l'elaboració d'un text constitucional arrenqui abans de les eleccions amb un mecanisme participatiu, tancant la Constitució en deu mesos. Finalment, inclou el que denomina "exercici sistemàtic d'actes de sobirania" mentrestant, citant la immersió lingüística, el decret de pobresa energètica i els horaris comercials.
 
"Junts el 22 de març o separats el 27 de setembre"
 
El president sí que ha avançat que convocarà les eleccions formalment el 3 d'agost, i també ha desvetllat què hagués dit en la seva compareixença prevista per al dijous si no hi hagués hagut un acord amb ERC: "Hagués dit que hi ha dues possibles dates aquest any 2015: junts el 22 de març o separats el 27 de setembre".
 
Pel que fa a la configuració de la llista que ell mateix vol encapçalar, ha explicat que vol continuar amb el concepte de la 'Casa Gran', és a dir, incorporant persones alienes a CDC i a CiU, i ha dit que espera que UDC també doni suport a aquest full de ruta independentista. Sí que ha aclarit que ell es presentarà amb la matriu de CDC o de CiU, però una altra cosa és que sigui "l'única matriu". "Tinc al cap poder eixamplar la base d'aquesta oferta electoral perquè és el convé al país", ha remarcat.
 
Tot i que no hi hagi llista conjunta, ha subratllat que espera que havent un acord sobre un full de ruta comú, també es puguin dissenyar actes de campanya electoral conjunts, "que permetin visualitzar la màxima pinya possible en torn d'uns objectius".
 
També ha dit que creu que no l'inhabilitaran arran de les querelles pel 9-N, i ha assegurat que no ha pensat a qui donaria suport i a favor de qui faria campanya en aquest supòsit. Sí que ha reiterat que és l'última vegada que es presentarà com a cap de llista, i ha recordat que ho té escrit des de fa molt temps, tot i que ha matisat que "en circumstàncies normals hauria de ser així".
 
Rajoy no l'ha trucat més tot i que s'hi va comprometre a l'estiu
 
Mas ha reconegut que no parla amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des de l'estiu, en la reunió que van mantenir a La Moncloa. De fet, ha revelat que Rajoy li va dir que el trucaria i no ha rebut aquesta mai aquesta trucada. "Vol dir que no deu tenir ganes de parlar amb mi. La comunicació amb Rajoy l'he tingut via querelles per part d'ells", ha ironitzat.
 
També ha insistit el que ja va traslladar dijous al vespre en reacció a les declaracions que va fer Rajoy sobre l'avançament electoral, titllant-lo de fracàs. Segons Mas, "el fracàs és d'ell", perquè no s'hauria arribat a aquest punt si l'Estat "fos un país democràticament madur i hagués permès un referèndum".
 

El president català ha reconegut que el sorprendria que Rajoy decidís convocar eleccions generals el mateix dia que les catalanes, perquè té la sensació que "apurarà fins a l'últim dia". En demanar-li per un canvi a La Moncloa que pugui ser favorable als interessos sobiranistes, Mas ha reconegut ser "escèptic", perquè el PSOE proposa una reforma de la Constitució que no té pactada amb el PP, però ha reiterat que escotarà qualsevol plantejament i que cal que el voti el conjunt del poble de Catalunya.
 
El discurs de Podem s'acaba quan governi
 
Pel que fa a Podem, ha avisat que el seu discurs de la casta "s'acaba el dia que governin, perquè llavors ja són casta". "Se'ls girarà en contra en 48 hores. Aleshores els instal·lats seran ells. En el moment que ocupes una plataforma de poder ja ets un instal·lat, ja ets casta", ha dit.
 

En matèria de corrupció, i després que ERC hagi tornat a evitar que prosperi la petició de compareixença de Mas en la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció, el president ha reiterat que ell està disposat a comparèixer si ho demanat el Parlament, tot i que ja ho va fer. "Si ho volen barrejar, que ho votin i hi vaig", ha insistit. Al seu parer, si s'ha votat en contra deu ser perquè es considera que ara no convé "l'espectacle del president de la Generalitat anant a aquesta comissió que el que pretendrà és el desgast".
 
Precisament, sobre el president d'aquesta comissió, David Fernández, ha reconegut que li sap greu que no repeteixi com a candidat de la CUP, perquè "la política també es fa per la relació personal que hi ha entre la gent", i amb ell té una relació de "respecte mutu", que no vol dir de sintonia en moltes coses. Això ha servit, ha explicat, perquè "coses molt complicades tinguessin solució, ell jugant-se-la a casa seva i amb crítiques" i el mateix Mas, ha dit, també.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#24
Joan Camps fletxa Serra d'Ordal
29 de gener de 2015, 03.23 h

M’ha encantat aquesta dita del Calonge Cullell de Vic. Tant que la hi destino aviat al meu bloc.
Forta abraçada per tots els estudiosos i defensors de la cultura catalana, que prenem sovint paciència amb constants atacs i mentides.
Gràcies a aquest xicot per emocionar-me i donar-nos alegria.
Visca la cultura vertadera; mori la invenció fanàtica. ¡¡*¡¡


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
BEJOTA fletxa BCN
18 de gener de 2015, 13.44 h

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentisteNació

N.B.Resultat (previst) plebiscipatries.SR. MAS :LI TORNO ANTICIPAR EL RESULTAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Ai Senyor! fletxa Barcelona
17 de gener de 2015, 13.00 h

#20 I a més i en tot: la dita del canonge Collell de Vic, (en làpida). "No captem el dret de viure, Dret que no es compra ni es ven, poble que vol ser lliure si no li donen s'ho pren".


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
BEJOTA fletxa BCN
17 de gener de 2015, 12.37 h

Prevé inestabilidad. Bank of America alerta de que el 27S aumenta el "riesgo" político y frena el crecimiento.
La entidad señala que las autonómicas "servirán de facto como un referéndum independentista", lo que afectará negativamente a las inversiones
N.B. SR. LI RECIRDO QUE 'L RESULTAT DE LES E. EUROPEES(EN CLAU SOBIRANISTA ) I LA "CONSULTA " FOU D'UN 23/27% DE'L CENS .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
17 de gener de 2015, 12.35 h


Be, ja comencem a pair la convocatòria del 27S. El president és políticament més hàbil. El que més si jugava.

Comentaris d'avui mateix al Elpuntavui:
El president, feta la convocatòria diu que, desprès del 27S, si tenim prous reconeixements, (no ho oblidem, seguirem sent Autonomia), notificarà al "gobierno" i a Europa la nostra voluntat d’independència, confiant en que ens reconeixeran internacionalment (i si nomes ho fan uns quants, dos, deu, seixanta, cent...). Diu també: En... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Ai Senyor! fletxa Barcelona
17 de gener de 2015, 12.27 h

#14 El mateix li prego: Deixi interpretacions, acabi amb les lluites fratricides i apuntis a convéncer indecissos, home!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Ai Senyor! fletxa Barcelona
17 de gener de 2015, 12.21 h

#16 Deixa interpretacions, acaba amb les lluites fratricides i apuntat a convéncer indecissos, home!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
17 de gener de 2015, 11.59 h

El 27-S, SI; SI; SI; SI; SI; SI; SI, em la força descomunal que tenim els catalans. Els que vulguin el no, els queda el 12-O.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
17 de gener de 2015, 09.25 h

JUNQUERAS se vende per un PLAT DE LLENTIAS AMB MOLT DE XORIÇ a Artur Mas .. E.R.C. fa tot lo que vol C.I.U. .. JUNQUERAS ... El beix com unaltra JOAN CARRETERO .. que vol que Guanyi C.I.U. Mai podren tenir un bon POLITIC LIDER a E.R.C. Els que tenin sempre acaben perjudican devilitat al partit el traicionen ... JUNQUERAS te por ser President de Catalunya ja es veu tan ajudar a C.I.U. perjudica molt a E.R.C.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Ai Senyor! fletxa Barcelona
17 de gener de 2015, 09.14 h

"Pronunciament favorable a la sobirania i/o a la independència": Ep! Si continuem sent la menjadora (Allò que a la meseta en diuen "Comedero") d''Espanya, sotmesos i subordinats, no independents, doncs de sobirania res de res.
I no "negociarem la independència", en tot cas cercarem justícia en administrar les seves consequències.
I escolti majoria la justa i honesta, Majoria absoluta al Parlament. "Ja s'encarregarà l'Estat de demanar "Cuentos de la lechera".
I encara més: A Europa i mé... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.