directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 07:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Traslladats a l’ONU 40 casos de discriminació lingüística greu del català a l’Estat Espanyol

Els portarà la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, més del 80% dels abusos i discriminacions es van produir en institucions que depenen directament de l'administració espanyola

Comentaris 117  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

València (ACN).- La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN) presenta el pròxim dijous a les Nacions Unides un informe sobre la discriminació i els atacs contra parlants de llengües cooficials a l'estat espanyol en el qual s'inclouen més de 40 casos de discriminació arreu dels territoris de parla catalana entre els anys 2007 i 2013. Segons que ha informat Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en un comunicat, una delegació de representants d'ELEN exposarà els casos en la 21a sessió de la Revisió Periòdica de les Nacions Unides. Segons l'informe, elaborat en el cas català per la Plataforma per la Llengua, més del 80% dels abusos es van produir en institucions dependents de l'administració espanyola.

Comparteix
   


Etiquetes
Tant sols una part dels casos de discriminació que pateixen els ciutadans per parlar en català

ACPV, que participarà a través del seu responsable de política lingüística, remarca que els casos reportats no són més que una part de la totalitat de la discriminació que es produeix realment, ja que "en moltes ocasions, les víctimes d'aquests abusos il·legals mai no ho denuncien, i la informació tampoc no arriba a les ONG o als mitjans de comunicació".
 
Dels 40 casos denunciats, 19 corresponen a Catalunya, 11 al País Valencià i 10 a les Illes Balears. La major part de les discriminacions denunciades provenen dels cossos i forces de seguretat de l'Estat.
 
En aquest sentit Acció Cultural considera "especialment greu" que la major part dels abusos provinguin d'administracions de l'estat ja que "el govern espanyol és en última instància responsable de fer complir les lleis estatals, els estatuts d'autonomia i les convencions internacionals subscrits i ratificats per Espanya, que prohibeixen explícitament la discriminació per raó de la llengua".
 
Al País Valencià és el territori on l'administració autonòmica protagonitza més casos de discriminació (4), mentre que a la resta de territoris tan sols hi ha un cas denunciat d'abusos per part de les administracions pròpies.
"Els fets demostren que els ciutadans de parla catalana estan en una posició extremadament vulnerable, ja que no poden anar més enllà de denunciar els abusos que pateixen, a les mateixes institucions que els estan practicant", continua el ACPV.
 
La nota de premsa defensa que els casos de discriminació també arriben als tribunals, "garants dels drets humans", i posa l'exemple d'un jutge va retirar la custòdia d'una filla al pare, al·legant que li parlava en català per separar-la de la mare.

Les autoritats espanyoles encoratgen o almenys toleres obertament actituds supremacistes entre els funcionaris i agents públics

L'informe arriba a la conclusió que les autoritats espanyoles "encoratgen o almenys toleren obertament actituds 'supremacistes' entre els funcionaris i altres i agents públics." Així mateix afegeix que  "la discriminació contra les llengües autòctones no castellanes és sistèmica dins de l'estat espanyol, i que aquesta discriminació s'ha institucionalitzat."
 
La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN) es va constituir el 2011 per treballar en la protecció i promoció de les minories regional d'Europa i les llengües en situació de minorització. Fins ara, ELEN representa 44 llengües en els 21 Estats europeus.
 
Una delegació de representants d'ELEN serà present a la 21a sessió de l'UPR, dijous 21 de gener, en què respecte dels drets humans a l'Estat espanyol, serà revisada pel Regne Unit, Sierra Leone i Macedònia.
La delegació estarà encapçalada pels vicepresidents d'ELEN, Ferran Suay (Acció Cultural del País Valencià), Marcos Maceira (a Taula pola Normalització Lingüística, Galícia), Rosa de les Neus Marco (Plataforma per la Llengua, Catalunya), Francesc Felipe, Jaume Mestre i Juan Badenas (Escola Valenciana).
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
24 de gener de 2015, 16.28 h

#102 Estic d'acord em tú. Les arrels es el que enriqueix a les persones. Es una pena que a Valencia os tractin aixì em la llengua. Ja el PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
24 de gener de 2015, 07.51 h

A Cardedeu si vols llegir en Català un Diari al Bar , ho Cafeteria ho Restaurant , has de anari els DILLUNS HO DIVENDRES ,, Ques cuan compren EL 9 NOU .. La resta de la Setmana tota la prensa del dia que tenen es Española hosigui Castellana . No tenen cap respecta per la Clientela catalana no miren poguin llegir el diari en català . LA Culpa la tenen els Catalans per anar alla un tenen LA PRENSA EN CASTELLÀ I ASOBRE ELS PARLEM EN CASTELLÀ HO en Xines ques al ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
23 de gener de 2015, 13.08 h

#114 Es culpa dels empresaris quan contracten. Aquet cas, es dona massa sobint .


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
23 de gener de 2015, 09.17 h

¿ PER QUÈ EL COMERÇ A CATALUNYA NO VOL ATENDRE EN CATALÀ ALS CATALANS ? .... Es falta de Cultura educacio i respecta a Catalunya i als catalans BOICOT AL COMERÇ Que no atengui en Català a la seva clientela EN ESPECIAL ALS cATALANS AIXO DEMOSTRE QUEL govern català abandona la llengua catalana a la seva Sort per que mori poc a poc sense que ningu faixi res per salvar-la a temps


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
23 de gener de 2015, 09.11 h

A Catalunya ¿ .. L´Administració Pública hauria D´Atendre en Català a la Gent al Ciutada ? SI Ja que Esten a Catalunya no a Espanya i aquesta es TERRA DE PARLA CATALANA Con deia JOAN MARAGALL Parlem en català nosaltres els Catalans que en Castellà ja inparlem altres i hasta Masa he


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
GHGUJ fletxa HGFHD
21 de gener de 2015, 18.43 h

A PART D'AIXÒ HI HA LES MARGINACIONS INSTITUCIONALS, JA SIGUI A TRAVÉS DE LLEIS (COM LA NO NECESSITAT DE CONÈIXER EL CATALÀ ENTRE EL FUNCIONARIAT, O LA DESVALORITZACIÓ DE LA LLENGUA AMB NOMS DESPERSONALITZADORS COM LAPAO), O DE LA PRÀCTICA POLÍTICA (INSUFICIENT SUPORT A LA LÍNIA D'EDUCACIÓ EN VALENCIÀ).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
21 de gener de 2015, 02.06 h

PER CULPA DELS ESPANYOLS I CASTELLANS ,, Ara el ESTAT ESPANYOL DEL P.P. DE WERT .. Ens imposa ala FORÇA UN 25 % DE LLENGUA ESPAÑOLA Hosigui CASTELLANA Com feia FRANCO . Aixo demostre que Castellans i Catalans no poden viure junts els Castellans amb la seva Prepotencia y chuleria volem acaba amb la nostrallengua catalana LA Volem morta hi hu aconseguiran si els catalans hi deixen hu faixin PARLEM SEMPRE EN CATALÀ Cal denunciar alla un no ens atenguin en Català... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
21 de gener de 2015, 02.02 h

Per culpa de Espanyols i Castellans ama


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
21 de gener de 2015, 01.53 h

L´ORGULL DE SER CATALA , UN SENTIMENT ESCÀS ENTRE ELS NOSTRES EMPRESARIS I EMPRESARIAS , Ja que Etiqueten els seus Productes en Espanyol hosigui en Castellà , i tenen els seus treballadors parlan en Castellà Els Supermercats i botigas aixo es veu molt mes cuan te atenen en castellà .. L´ORGULL DE SER CATALÀ , UN SENTIMENT MOLT ESCÀS ENTRE ELS NOSTRES POLITICS ,, En Especial en UNIO els se senten molt mes Espanyols i Castellans .


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
21 de gener de 2015, 01.46 h

NOUS PREMIS NACIONALS DE LA CULTURA CATALANA ... Ara desde que tenin de Conseller de Cultura un Espanyol Socialista la nostra llengua catalana pateix un enorme retroses es Maltractada Ara donen UN PREMI DE LA CULTURA CATALANA .. a Escriptors que ESCRIUEN LLIBRES EN CASTELLÀ Hosigui un Atac directa ALA NOSTRA IDENTITAT CATALANA . Aixo es un Atac directa i mortal a la Nostra Identitat Catalana i aixo hufan desde LA GENERALITAT DE CATALUNYA Del Govern Català de A... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.