Altafaj: “els líders europeus es prenen molt seriosament el procés a Catalunya”
El representant de la Generalitat a Brussel•les recorda que la UE ha fet "coses jurídicament impossibles i políticament impensables" i creu que en cas d'independència prevaldrà el "pragmatisme"
(ACN).- El representant de la Generalitat davant de la Unió Europea, Amadeu Altafaj, ha remarcat aquest dimecres en una entrevista a RAC1 que els líders europeus es prenen "molt seriosament" el procés a Catalunya, que ja està "a l'agenda internacional". Altafaj, que va treballar com a director adjunt i portaveu del comissari d'Afers Econòmics Olli Rehn, ha dit que hi ha una "demanda important d'informació" i que "tots els actors europeus tenen un interès obvi" en saber "de primera mà" que passa a Catalunya. Segons Altafaj, en cas d'independència prevaldrà el "pragmatisme" per no deixar fora de la UE els catalans.
"El pragmatisme és el que preval a la UE", ha destacat a 'El Món a RAC1' el representant de la Generalitat a Brussel·les, que ha defensat que l'encaix d'una hipotètica Catalunya independent a la UE "no és només una qüestió jurídica, abans que res és una qüestió eminentment política". Amadeu Altafaj ha recordat que en el passat, i especialment pels casos dels rescats a Grècia o fins i tot a la banca espanyola, la UE va prendre decisions fins aleshores "jurídicament impossibles i políticament impensables", i preveu que faci el mateix amb Catalunya. "No m'enganxareu mai situant Catalunya en un escenari a l'estratosfera, envoltada de marcians. Hem de ser on ens pertoca ser, on som avui, a la UE", ha remarcat.Altafaj ha admès les dificultats de fer acció exterior sense tenir els recursos d'un estat, però ha avisat que les ambaixades europees el rebran igualment per discutir la qüestió catalana. "Em rebran, sobretot perquè molts d'ells em coneixen, i perquè a les seves capitals esperen que els aportin quanta més informació possible millor", ha dit. "Sóc un canal directe, tinc una capacitat de diàleg important, i no es preocupi que l'aprofitaran, n'estic convençut", ha afegit el qui va ser, durant dos anys i mig, el portaveu econòmic de la UE en plena crisi dels rescats de Grècia o Portugal.
Per Altafaj, tot i que formalment la Comissió Europea hagi establert que no es pronunciarà sobre la situació a Catalunya excepte si li demana un estat, l'actitud podria canviar. Si el procés català "genera tota una sèrie de dinàmiques i fins i tot de riscos, per exemple en estabilitat financera" i "esdevé un problema europeu de grans dimensions" la Comissió Europea el tractarà, encara que no li demani formalment cap estat. "És evident", ha remarcat.