L'unionisme té pressa per inhabilitar Mas
Nervis a les forces unionistes davant la convocatòria del 27-S, malgrat que insisteixen que l’independentisme ha perdut gas i no assolirà la majoria absoluta, no les tenen totes
Les primeres reaccions davant la convocatòria electoral va ser carregar contra la data i titllar d’immoral el fet que l’inici de campanya coincidís amb la Diada de Catalunya. Des de fronts de SCC s’argumentava, a més, que la convocatòria electoral és una burla a la democràcia perquè el dijous anterior a la convocatòria és la festa de la Mercè i municipis com Barcelona i l’Hospitalet fan pont, cosa que al seu parer discrimina una part de la població en posar obstacles a la participació i per això reclamaven actuar legal i políticament contra la data. Però amb el ploricó no n’hi ha prou i algunes veus ja reclamen que el Tribunal Superior de Catalunya es pronuncií abans del 27-S sobre la inhabilitació de Mas. Amb tot, la desunió de l’unionisme és el seu principal problema.
La carta del TSCAquest dissabte Arcadi Espada en un article a El Mundo urgeix a ciutadans i partits polítics a “exigir” al Tribunal Superior de Catalunya que decideixi abans del 27-S si obre judici oral contra Mas, perquè si ha de comparèixer davant el tribunal Mas no podrà presentar-se a les eleccions. Tot plegat per posar fre a unes eleccions que neguen siguin plebiscitàries.
L’unionisme és can pixa
Un dels problemes de l’unionisme és la desunió dels partits que defensen aquesta opció, la competència entre ells per les cadires i la tebiesa que atribueixen a alguns com el PSC –no només l’independentisme pateix aquest mal-, i la manca d’una estratègia comuna queda en evidència cada dia. La picabaralla per fer veure qui lidera la unió i les propostes de la seva societat civil representada suposadament per SCC, que aglutina tot l’arc unionista amb federalistes del PSC i de Podemos inclosos, tampoc es posa d’acord amb quina és l’estratègia a seguir. Hi ha des dels que aposten perquè Ciudadanos, el PPC i el PSC no es presentin a unes plebiscitàries i promoguin l’abstencionisme, als que proposen concórrer plegats o fer un govern de concentració. Al marge queda ICV que prega a Podemos anar junts per bastir un bloc d’esquerres que també aposta per l’encaix de Catalunya a Espanya.