directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 15:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU i ERC arriben a un acord pels pressupostos

Inclou un fons de 100 MEUR destinat a politiques socials i també es reforça l'Agència Tributària i posa les bases per crear l'embrió de la futura Seguretat Social catalana

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Els pressupostos de la Generalitat pel 2015 seran una realitat la setmana que ve quan CiU i ERC els aprovin al Ple del Parlament. Aquest dilluns, representants de les dues formacions han segellat l'acord que evitarà una pròrroga pressupostària. Un document que inclou com a principal novetat un fons extraordinari de 100 milions d'euros destinat en la seva majoria a polítiques socials. Les estructures d'Estat també queden reforçades, especialment l'Agència Tributària de Catalunya, que incrementa en 10 milions els recursos de2015. L'acord posa les bases per a la creació de la futura seguretat social i elimina les dietes dels alts càrrecs. El fons es dotarà de l'estalvi anunciat d'interessos del FLA.

Comparteix
   


Etiquetes
Pressupostos més socials

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha explicat que el fons extraordinari de 100 milions i la recuperació de la 14a paga dels treballadors públics serà possible gràcies a la reducció dels interessos que la Generalitat haurà de pagar per la reforma del Fons de Liquiditat Autonòmica que ha anunciat el govern espanyol. CiU xifra aquesta reducció de la despesa en 600 milions d'euros.

Les negociacions entre CiU i ERC per aprovar el projecte de llei de pressupostos i la llei d'acompanyament han fructificat aquest dilluns, després de dues setmanes d'intenses negociacions. El pacte que han assolit té tres capítols, un de caire social, un altre sobre estructures d'estat i un últim sobre la remuneració dels alts càrrecs.

Fons de 100 MEUR per a polítiques socials

En l'àmbit social, el principal acord és la creació d'un fons de 100 milions d'euros, dels quals 88,5 aniran destinats a polítiques socials. D'aquests, 17 milions aniran a la llei de la dependència; 4 a les places residencials per a persones amb discapacitat física o mental; 12 milions a la Renda Mínima d'Inserció (que passarà a un màxim històric de 185); 3,1 als serveis integrals de formació per discapacitats; 4 per a centres especials de treball; 5 per a transport escolar no obligatori; 5 per a escoles de música municipals; 6 a ajudes per habitatge; i més de 10 aniran a la creació o millora de diversos centres educatius.

Pobresa Energètica

El Govern farà una aportació inicial de 10 milions a l'esperat fons per combatre la pobresa energètica. El compromís de CiU i ERC és anar nodrint aquest fons de recursos, especialment provinents de les empreses elèctriques, per evitar talls de subministraments a les famílies que no puguin fer front al pagament dels rebuts de l'aigua, el gas i la llum.

Escoles Bressol

L'acord pressupostari no incorpora cap partida concreta per ajudar els pares a pagar les places d'escola bressol. De fet, el pressupost original del Govern tampoc destina recursos a aquesta qüestió, fet que deixa a 0 el comptador. Des de CiU, Jordi Turull ha explicat que tot i que la Generalitat no ha previst cap partida al respecte, hi haurà ajudes per als pares provinent de les Diputacions, fruit de l'acord entre el Govern i els òrgans provincials. El que sí han pactat CiU i ERC és que, per primera vegada, hi hagi beques menjador per a les escoles bressol. Una partida de 3 milions d'euros que anirà destinada exclusivament a aquesta qüestió.

Estructures d'Estat

Les estructures d'Estat són la segona pota de l'acord pressupostari. S'amplia en 10 milions el pressupost de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC(), que disposarà de 54 milions el 2015 (20 milions més que l'any passat) i es posen les bases, entre d'altres, per crear l'Agència Catalana de Protecció Social, l'embrió de la futura Seguretat Social catalana en cas d'independència.

El secretari general adjunt i diputat d'ERC, Lluís Salvadó, assumeix que ni la Hisenda Pròpia ni la Seguretat Social estaran 100% completades abans de les eleccions del 27 de setembre. "No és imprescindible per fer el que necessitem fer tenim tota l'Agència Tributària acabada", ha explicat. Segons ell, el que és necessari és que l'ATC sigui capaç de recaptar els impostos i pagar les prestacions i la resta de funcions ja s'aniran desenvolupant en cas que Catalunya declari la independència.

Un altre punt pactat és la realització d'un inventari sobre els béns públics a Catalunya com a pas previ d'una eventual divisió dels actius i passius entre la Generalitat i l'Estat en cas d'independència.

També s'inclou en l'acord pressupostari la protecció especial de les infraestructures energètiques a Catalunya, la creació de la sindicatura electoral de Catalunya, la preparació de les autoritats de regulació dels mercats i la creació d'una agència de seguretat nuclear.

El diputat d'ERC i home fort del partit en les negociacions pressupostàries, Pere Aragonès, ha destacat que l'important per desenvolupar les estructures d'Estat era que hi hagués "voluntat política" i que s'incrementessin els recursos per preparar el país per la independència.

Sous dels Alts Càrrecs

L'última pota de l'acord pressupostari és la que fa referència al sou dels alts càrrecs. CiU i ERC han pactat un límit salarial per als treballadors públics que només es podrà incrementar en casos molt concrets. Els alts càrrecs de l'Administració de la Generalitat cobraran, com a màxim, el mateix que un conseller i deixaran de percebre dietes per assistir a reunions.

Satisfacció pel pacte

Els representants de CiU i ERC han comparegut conjuntament en roda de premsa aquest dilluns per explicar el contingut del pacte. Uns i altres s'ha agraït mútuament la bona predisposició a l'acord i han subratllat que, amb les limitacions actuals, aquests són "els millors pressupostos possibles"



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
LLUIS fletxa bcn
4 de gener de 2017, 17.31 h

Ara per ara, el sector empresarial català sembla estar més lluny del president Puigdemont del que estava de l’expresident Mas. A aquesta conclusió es pot arribar analitzant l'actitud de les diverses organitzacions patronals catalans pel que fa a la recent cimera sobiranista convocada per Puigdemont.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
La "hipoteca Espanya" costa a cada ciutadà català 2.130 euros anuals fletxa El PP d'Extremadura reconeix l'espoli de 16.000 milions d'euros
27 de gener de 2015, 00.43 h

https://twitter.com/santcodto/status/539158800532766720


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
26 de gener de 2015, 20.51 h

A Grècia ja ho han aconseguit, a Catalunya primer i a l'Estat Espanyol després també ho aconseguirem. Cal expulsar la CASTA que ens roba (governa) des de fa més de 30 anys. Sembla que Mas ja surt implicat en les ITV al costat de Pujol, ERC còmplices.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
26 de gener de 2015, 17.05 h


DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
26 de gener de 2015, 16.21 h

La Resistencia Antiespañola es una organización política revolucionaria que lucha por la Independencia de todos los pueblos ocupados por el estado español,y está compuesta por todo tipo de personas de esos pueblos : vascos, galegos, catalanes, leoneses, canarios,etc. Todo el que lucha por la libertad de los pueblos ocupados por el fascismo imperialista español tiene cabida en la Resistencia.

La Resistencia seguirá luchando por la libertad de los pueblos y naciones ocupados por el estado... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.