directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 2 de desembre de 2024 20:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

El rating financer català estaria per sobre de l'espanyol si Catalunya fos independent

Catalunya tindria un qualificació d'A+ set esglaons per sobre del ràting actual de bo porqueria si fos independent, segons un informe del Col.legi d'Economistes. El rating espanyol baixaria.

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

L'estudi del Col·legi d'Economistes “Aproximació al risc sobirà d'un estat català”, signat per pels economistes i membres de la comissió d’Economia de l’entitat, Joan Elias i Joan Maria Mateu, assegura que amb una Catalunya independent, sense arrossegar el dèficit fiscal històric que es manté amb Espanya, la nota de solvència estaria ''com a mínim'' al mateix nivell del País Basc i permetria l'accés als mercats, que avui té tancats per captar finançament. L’estudi també destaca que el rating financer català estaria per sobre de l'espanyol en una Catalunya independent i que el rating espanyol baixaria. 
Segons informa l’ACN, els economistes Joan Elias i Joan Maria Mateu són els autors de l'estudi 'Aproximació al risc sobirà d'un Estat català' encarregat des de la comissió d'Economia del Col·legi d'Economistes de Catalunya i que vol posar llum a la situació que tindria una Catalunya independent per captar recursos econòmics del mercats quan actualment té l'accés tancat i s'ha de finançar a través de la via del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) posat en marxa des del govern espanyol.
 
Els autors de l'estudi parteixen que l'escenari de la Catalunya independent s'arribaria sense sortir de la Unió Europea i amb un procés d'acord no bel·ligerant amb les autoritats de l'estat espanyol i amb l'aval de la Unió Europea.
 
Per aquest motiu, els autors de l'estudi assenyalen que les conclusions de l'estudi es basen amb dades objectives a partir del pes econòmic de Catalunya i de la seva capacitat d'internacionalització.
 
Amb aquestes dades objectives i amb un escenari de país independent que deixaria de tenir el llast de les transferències de recursos a l'estat espanyol com a conseqüència del dèficit fiscal ''que s'arrossega històricament'' l'estudi defensa que les agències de qualificació posaria una nota a Catalunya d'A+, set esglaons de la nota actual que és de BB i que equival al bo porqueria, cosa que l'impedeix accedir als mercats per captar recursos.
 
Els autors també defensen que només que Catalunya tingues un tracte fiscal ''similar'' al País Basc i a Navarra, ''no tan sols no tindria actualment problemes de finançament de cap mena, sinó que de ben segur gaudiria d'una qualificació com a mínim igual a la que tenen aquestes dues autonomies''. En l'actualitat, Catalunya amb la nota del bon porqueria no té cap marge en matèria de finançament i per tant no té accés als mercats internacionals per captar recursos en l'emissió de deute sobirà.
 
Joan Elias ha defensat en el transcurs de la presentació de l'estudi que aconseguir l'estatus d'una Catalunya independent només es podrà arribar per la via ''racional'' i d'acord amb l'estat espanyol amb l'aval de la Unió Europea. ''Un altre escenari suposaria fer fora de la Unió Europea a 7 milions d'habitants i fer fora a una economia de més de 200.000 milions d'euros'', ha reblat Elias.
 
L'estudi parteix de valorar i posar nota a dos segments diferenciats de la realitat catalana que s'agrupen en la categoria del segment institucional i econòmic i el segments del sector exterior, finances públiques i política monetària. Un cop avaluats aquest segments, els autors posen la corresponent nota de qualificació en base a la metodologia utilitzada per Standard & Poor's, una de les tres agències internacionals internacional de ràting.
 
En el primer segment institucional i econòmic la nota que posen els autors és de 2,5 punts en una franja que va de l'1 per indicar la nota més solvent fins el 6 que seria la pitjor nota. Per als autors en aquest segment Catalunya obté una nota de 2,5 cosa que equival a una qualificació d'una economia ''forta'' que fixaria un ràting que oscil·laria entre l'AA+ i el BB-.
 
L'estimació de l qualificació del segment exterior, finances públiques i política monetària la conclusió final dels autors és fixar una nota de 3,2 corresponent a un perfil que es podria qualificar d'una economia ''moderadament forta''. Una nota que amb la metodologia de les agències de qualificació deixaria una nota que aniria d'AA+ fins a B+.
 
Joan Elias ha explicat que amb aquestes notes, la qualificació final obtinguda per Catalunya seria d'A+ tot i que en la banda baixa podria ser d'A. La primera nota seria en base a què Catalunya assumiria un deute de l'estat espanyol equivalent al 9% de l'actual deute que arrossega l'estat espanyol valorat en un bilió d'euros, mentre que la segona nota més baixa, l'A, seria en cas que Catalunya assumís una part del deute similar al PIB de Catalunya en l'economia espanyola, a l'entorn del 19%.
 
Els autors defensen que aquesta nota suposa millorar set esglaons la nota actual de Catalunya i situa la nota de solvència d'A+ dos esglaons per sobre del País Basc i Navarra (A-) i quatre esglaons per sobre de l'estat espanyol que ara té la nota de BBB.
 
Els autors recorden que en aquests moments els mercats financers internacionals observen a l'economia catalana sense cap autonomia, depenent de forma ''absoluta'' en matèria fiscal i financera de l'estat espanyol, adverteixen el autors.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
Olivier fletxa Paris
11 de febrer de 2015, 09.38 h

Con una deuda de 100% del PIB (segun el pronostico de una mayoria de expertos internacionales) en caso de independencia vs 30% hoy con el respaldo del fondo automico, Cataluña seria A+!
El joan Elias no es econoimista sino profesor de comunicacion... y eso probablemente explica tal resultado. Estudios economicos hechos a proposito politico. "Informar" de esta manera, es mentir a la poblacion...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Isabel fletxa Santa Eulàlia
30 de gener de 2015, 20.28 h

Aquí els hi fa mal als de la ESPAÑA PROFUNDA, ara s'hauràn d'espavilar.....i els hi fa tanta mandreeeeeeee.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
30 de gener de 2015, 12.50 h

La Resistencia Antiespañola es una organización política revolucionaria que lucha por la Independencia de todos los pueblos ocupados por el estado español,y está compuesta por todo tipo de personas de esos pueblos : vascos, galegos, catalanes, leoneses, canarios,etc. Todo el que lucha por la libertad de los pueblos ocupados por el fascismo imperialista español tiene cabida en la Resistencia.

La Resistencia seguirá luchando por la libertad de los pueblos y naciones ocupados por el estado... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
SO4H2 fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
30 de gener de 2015, 07.30 h



#10 Bejota, pobret, veig que segueixes amb el teu masoquisme exhibicionista, fent tot el possible per què la gent conegui les teves increïbles limitacions mentals, oi?

Doncs res, nano, segueix així . . .


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
SO4H2 fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
30 de gener de 2015, 07.27 h



#13 Company, sisplau, no humiliïs el teu hamster amb comparacions tan odioses com denigrants !



Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
whiskyleaks fletxa Scotland
30 de gener de 2015, 00.44 h

#12 el meu hamster te mes inteligencia que tu


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, (en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes obviamente).
29 de gener de 2015, 15.06 h

#11

Es facil, cuentan como deuda del futuro estado CERO y a partir de ahi todos los numeros darian positivos.

Pero la realidad, en caso de esta imposible realidad, seria MUY DISTINTA.

#7 Los mismos que decian que el pruses dispararia la prima de riesgo bancario, español que no se colocarian las emisions del Tesoro, etc etc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Francesc fletxa Badalona
29 de gener de 2015, 14.59 h

Però un rating financer català d'una Catalunya independent, pot haver algú que l'imagini per sota de l'espanyol? ...sense demagògies espúries, és clar! ...també són ganes de fer estudis!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
BEJOTA fletxa BCN
29 de gener de 2015, 12.25 h

Entitat contrària a la secessió.

Empresaris de Catalunya critica que el 27S "genera incertesa".
Dijous presenten el seu manifest, en el qual alerten de les "conseqüències negatives" d'una hipotètica secessió.
N.B.CATALUNYA NO VOL L'INDEPENDENCIA I PROU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
29 de gener de 2015, 10.58 h

jo veig a la "Sánchez-Caballo" implorant als catalans que no s'en vagin, que Espanya ens estima tant i que ens "donaràn" tot el que demanem... just el dia que els catalans decidim la llibertat.

foten fàstig, ser espanyol és tercermundisme amb tossudesa. Que es quedin com estan: sempre avall, arrossegant les seves inconsistències, orgulls, misèries i deliris de grandesa.

bah


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
PP i PSOE, els partits que ens volen enfonsar

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.