directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 16:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Espanya té una fiscalitat ineficient i carrega el mort del seu fracàs sobre els ciutadans

Això argumenta Joan Iglesias, dissenyador de la hisenda pròpia, que assegura que esdevenir un estat és la via "més segura" perquè Catalunya tingui sobirania fiscal

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El director del programa per a la definició d'un nou model d'administració tributària de Catalunya, Joan Iglesias, acaba de publicar 'Una hisenda a la catalana. Preguntes i respostes sobre la hisenda pròpia' (Angle Editorial), on exposa la filosofia que, segons ell, hauria de tenir la futura administració tributària de Catalunya encarregada de gestionar i recaptar tots els impostos. A diferència del sistema fiscal espanyol, considera que l'administració no ha de centrar la seva acció en la "repressió" cap als infractors sinó que ha de donar "incentius" als que paguen per tal que cada vegada hi hagi menys infractors, és el que anomena concepte de "reputació fiscal".

Comparteix
   


Etiquetes
El sistema espanyol no funciona des de fa molt de temps

Iglesias considera que el sistema espanyol "no funciona prou bé des de fa molt de temps" i assegura que hi ha una "coincidència molt amplia" amb els empresaris sobre aquesta diagnosi. Una de les raons per les quals el sistema espanyol no funciona bé, segons Iglesias, és perquè mai ha calculat la seva eficiència i, en canvi, atribueix als ciutadans la responsabilitat del fracàs del sistema. En aquest sentit, ha apostat perquè la hisenda pròpia de Catalunya faci aquest càlcul perquè troba "indispensable" per fer una bona gestió conèixer la taxa d'ineficiència.

També assegura que el sistema espanyol tendeix a generar "molta conflictivitat i no proporciona prou seguretat jurídica" un fet que ha provocat el col•lapse dels tribunals fiscals. "La inseguretat jurídica és un problema perquè si tens inseguretat et defenses i genera un cercle viciós de confrontació entre l'administració i els contribuents", ha conclòs.

Corregir un sistema que no és equitatiu

Iglesias aposta perquè la futura administració tributària de Catalunya corregeixi la situació actual en què "el factor treball és el que està més gravat i el factor capital el que menys". Segons explica en el llibre, el sistema fiscal espanyol no és equitatiu i genera "importants distorsions" perquè les rendes del treball suporten un pes proporcionalment més alt que altres indicadors com el patrimoni o el consum. La correcció s'ha de fer, segons ha defensat, sense enfrontaments tenint en compte que els contribuents cada vegada escullen més on viuen i on paguen els seus impostos.

L'administració ha de donar prestigi a les empreses que paguen en comptes d'estar "obsessionada" pels que no paguen.

"S'ha de ser molt curós, molt respectuós, no parlar de frau de rics i de pobres i no generalitzar perquè si el sistema va dirigit en contra una determinada categoria s'està fent un mal ús. És molt millor generar incentius",assegura Iglesies que creu que l'administració ha de donar prestigi a les empreses que paguen els impostos en comptes d'estar "obsessionada" pels que no paguen. En una entrevista a l'ACN, Iglesias ha apuntat que hi ha diferents sistemes per fer públic quines empreses que contribueixen fiscalment com un ràting, una certificació o donar punts. L'objectiu és que els contribuents apareguin com a "solvents, fiables i solidaris" i això els ajudi a fer millor els negocis. D'altra banda, ha admès que tot i que hi ha diverses vies perquè Catalunya obtingui la sobirania fiscal, la "més segura" és esdevenir un estat.
 
 
"S'ha de procurar donar les millors condicions perquè els contribuents paguin els impostos amb satisfacció i tinguin la sensació que en treuen alguna cosa, perquè sinó de mica en mica aniran marxant i només es quedaran els que no paguen", ha reflexionat.

Premiar els que compleixen

Sobre la manera de premiar les empreses que paguen els impostos, Iglesias ha apuntat que hi ha diverses vies per fer públiques les que tenen un "bon comportament fiscal". Es pot establir un ràting, un sistema de punts, una espècie d'ISO o una certificació "sense revelar elements d'intimitat econòmica de l'empresa", ha exposat per després afegir que "l'administració no ha de ser passiva sinó que ha d'ajudar el contribuent a obtenir un valor pel seu esforç".
 
Sobirania fiscal
 
Iglesias manté que la hisenda catalana ja existeix i, per tant, el que falta és la sobirania fiscal, és a dir poder recaptar i gestionar tots els impostos. En aquest sentit, ha defensat que quan el Parlament tingui la capacitat de legislar sobre els tributs l'administració tributaria catalana estarà preparada per fer-ho. I és que, segons Iglesias, "la feina principal no la fa l'administració tributària sinó els contribuents". "Si aquests contribuents fan el mateix que ara per què no ha de funcionar?", s'ha preguntat per després afegir que el model actual ja està basat en l'autoliquidació perquè els ciutadans calculen i fan el pagament dels seus impostos.
 
Per aconseguir que Catalunya tingui autoritat fiscal, Iglesias identifica que hi ha diverses fórmules però constata que "esdevenir un estat és la via més segura de totes", ja que les altres depenen de "moltes circumstàncies, voluntats i negociacions ". En aquest sentit, no preveu que hi hagi conflicte per posar en marxa la hisenda pròpia quan Catalunya pugui fer les seves lleis fiscals perquè a través d'aquestes es determinarà l'obligació de pagar i de donar les dades a l'administració tributaria catalana. "De la mateixa manera que ara els ciutadans compleixen una llei del Congrés, llavors compliran la del Parlament", sosté.

El govern espanyol no podrà posar traves a la hisenda catalana

En la mateixa línia, considera que el govern espanyol no podrà posar traves a la hisenda catalana a partir del moment en què la Generalitat tingui al responsabilitat de gestionar el sistema perquè, segons ha augurat, "quan Catalunya assumeixi l'autoritat fiscal i el Parlament dicti les normes fiscals, l'estat espanyol no tindrà incidència". En canvi, mentre no es té la sobirania fiscal, la situació és "més difícil" i ha admès que el govern espanyol ja ha posat traves a la marxa del seu personal per accedir a la hisenda catalana. Una actitud que per Iglesias es pot entendre en clau política però també tenint en compte que el personal qualificat per fer aquest tipus de tasca "no se substitueix amb facilitat".



COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
5 de febrer de 2015, 00.34 h

#17 rata sidosa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, (en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes obviamente).
3 de febrer de 2015, 15.26 h

INTERNACIONALIZACION DEL PRUSES

- MESSI PAGO 53 MILLONES DE EURO POR EVASION FISCAL.

- EX PRESI NUÑEZ EN LA CARCEL POR CORRUPCION

- ROSELL Y BERTOMEU IMPUTADOS POR EVASION FISCAL CASO NEYMAR

- SANCION HISTORIA DE LA FIFA AL BARÇA POR TRAFICO DE MENORES


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
3 de febrer de 2015, 11.41 h

#7 pues a mí me gustan, tienen un espíritu crítico muy bueno, ...En el fondo tienen unas reminiscencias estos poemas a la literatura latinoamericana de mediados del siglo XX , con la obra encomiable de Nicanor Parra, uno de los mayores literatos hispanoamericanos de todos los tiempos.
Y si no lo crees, te recomiendo vivamente su obra, entre otros poemas te puedo decir que uno de los más famosos es el llamado " Moscas en la mierda ", no es broma, puedes comprobarlo en el buscador de inter... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
SO4H2 fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
2 de febrer de 2015, 19.27 h




#13


Com sempre, pobre Bejota, les teves notòries limitacions fan que et confonguis.



El procés (que tu escrius malament "com si" fossis semi-analfabet) no és el que peta, no.



Si no et fotessis aquests plats encimbellats de cigrons i mongetes "pintas" castellanes, ja veuries que no sents cap altra pet.



I tota la teva família t'ho agrairia perquè podria circular per la casa sense necessitat de MÀSCARES ANTI-GAS



A més, si desaparegués la pestilència de les teves ventositat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
SO4H2 fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
2 de febrer de 2015, 19.27 h




#13


Com sempre, pobre Bejota, les teves notòries limitacions fan que et confonguis.



El procés (que tu escrius malament "com si" fossis semi-analfabet) no és el que peta, no.



Si no et fotessis aquests plats encimbellats de cigrons i mongetes "pintas" castellanes, ja veuries que no sents cap altra pet.



I tota la teva família t'ho agrairia perquè podria circular per la casa sense necessitat de MÀSCARES ANTI-GAS



A més, si desaparegués la pestilència de les teves ventositat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
BEJOTA fletxa BCN
2 de febrer de 2015, 17.28 h

El "prusés" peta i Forcadell esclata: "Això és un pixader!"
Pablo Planas
Bárcenas i Draghi copen les portades mentre La Vanguardia recull a l'interior que la primera reunió del full de ruta, 24 hores després de l'anunci electoral, va acabar en un intens duel de ganivets.

N.B. SR. ,ÉS MOLT SENZILL:GAME OVER !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
2 de febrer de 2015, 17.12 h

Comunicado de la Resistencia Antiespañola :


En fechas recientes se ha fraguado un acuerdo largamente esperado, entre las formaciones proconsulta CiU- ERC, sobre la convocatoria de Elecciones Plebiscitarias para el 27-S de este año.
Ha sido un proceso laborioso, con tiras y aflojas, con negociaciones que han implicado renuncias a los planes primigenios de ambas formaciones , para conseguir el acercamiento necesario, y limar las diferencias que surgieron tras el 9-N sobre la manera de seguir... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, (en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes obviamente).
2 de febrer de 2015, 16.06 h

NIVELAZO EN TVEN3, LA TELEVISION PUBLICA DE LA REGION CATALANA

ECHE UN VISTAZO AL NUEVO PROGRAMA "COM SOM" Y ME ENCUENTRO QUE LES HACEN LA PREGUNTA A LOS DOS EQUIPOS: ¡QUE PORCENTAJES DE CATALANES (NAZISONALISTAS O NO) SE TIRAN PEDOS DELANTE DE LA PAREJA?

SOLO SALVO LA EMPAR QUE ES LA BELEN ESTEBAN NAZIONALISTA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
2 de febrer de 2015, 15.24 h

#6

PROGRAMA POLÍTICO DE PODEMOS: LA SEXTA NOCHE


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
2 de febrer de 2015, 15.22 h

#9

Chapeau nano, i fundat pel Mercader un dels pares de la cuina catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.