
Operació PIN-SU, una mostra de com funciona la màfia xinesa a Catalunya
Els Mossos han desarticulat una xarxa d’explotació laboral nociva per a les víctimes i pel teixit econòmic del país, i que acredita per primer cop el funcionament de la màfia xinesa.
(ACN).- Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització xinesa, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda, que ha explotat laboralment unes 300 persones, la majoria enviant-les a treballar a la indústria càrnica del grup Baucells, situat a Vic. L'Àrea de Crim Organitzat ha pogut acreditar a través d'aquesta investigació les condicions de contractació dels empleats, la majoria d'origen xinès, i també el finançament il·legal d'aquest entramat a 'socis' que han obert nous negocis arreu del territori replicant el seu model: una estructura sustentada sobre treballadors que cobren un sou "ínfim".
Una cooperativa d’explotació humanaLa Unitat Central de Tràfic d'Éssers Humans de l'Àrea Central de Crim Organitzat ha detingut, entre el 26 de gener -dia d'inici de l'operació- i el 30 del mateix mes, sis persones de nacionalitat xinesa pels delictes de pertinença a organització criminal, contra els drets dels treballadors, falsedat documental, coaccions i blanqueig de capitals.
La investigació es va iniciar a finals de 2012 després "cinc persones xineses" denunciessin que estaven sent "explotades" per una cooperativa de persones també xineses amb seu a Santa Perpètua de Mogoda. Es diu 'coaliment', tot i que no té cap relació amb la cadena de supermercats.
Venda de mà d’obra treballadora
Funcionava com una empresa temporal i 'venia' mà d'obra de treballadora, majoritàriament xinesos però també africans o sud-americans, a altres empreses. Bona part d'aquests treballadors de la cooperativa van treballar al sector càrnic, concretament a la companyia Baucells de Vic. El cap de recursos humans de l'empresa també està imputat. Els Mossos investiguen ara el grau de responsabilitat de Baucells en aquesta trama.
Explotació econòmica
Les primeres indagacions dels Mossos van posar de relleu que aquests treballadors havien estat portats des de Xina pels membres de la cooperativa. Amb ells mantenien per aquest motiu un deute que pagaven amb la seva feina. Altres, contractats directament ja a Catalunya, cobraven un sou "ínfim".
L'explotació d'aquesta xarxa era sobretot "econòmica" perquè el seu cap, un home xinès molt relacionat amb Baucells, entrava a les comptes corrents bancàries dels treballadors i movia els seus diners com volia. Per això, els treballadors "mai sabien quant cobraven ni quants diners tenien", detalla l'inspector. Els empleats, a més, eren obligats a treballar inclús quan presentaven problemes de salut.
Préstecs per obrir negocis i blanqueig de capitals
La Unitat Central de Tràfic d'Éssers Humans també ha pogut corroborar que els detinguts blanquejaven capitals amb els beneficis que aconseguien de l'activitat criminal. Feien préstecs que concedien a altres compatriotes perquè poguessin establir negocis propis com basars o restaurants. Amb aquest sistema aconseguien un efecte multiplicador del rendiment del capital.
Aquests préstecs es feien fora dels circuits legals, sense declarar. Els traspassos dels nou locals comprovats va oscil·lar entre els 20.000 i els 50.000, depenent del tipus de local o negoci: dos bars a Badalona, tres a Barcelona, un a l'Hospitalet de Llobregat, un bar-restaurant a Torrefarrera i un restaurant i un basar a Llançà.
La importància d'aquesta investigació és precisament acreditar per primer cop el funcionament de la màfia xinesa.
D'aquesta manera s'explica, en part, la ràpida proliferació de propietaris xinesos de bars, restaurants i bassars a tot el territori. "Cap empresa pot competir" amb aquests negocis perquè se sustenten en una mà d'obra explotada i es financien de manera irregular. Per això fan "tant de mal al teixit econòmic" autòcton, raona Rodríguez.
L'operació, anomenada PIN-SU, s'ha portat a terme mitjançant un equip conjunt amb Inspecció de Treball de Catalunya i sota la tutela del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Vic.