Escola Valenciana guanya el II Premi Martí Gasull de Plataforma per la Llengua
Albert Jané, impulsor de la revista infantil 'Cavall Fort', i Cerveses Moritz queden finalistes
ACN).- Escola Valenciana ha guanyat el II Premi Martí Gasull i Roig. L'entitat cívica, formada per 29 associacions comarcals, té per objectiu principal la normalització lingüística en tots els àmbits d'ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià. Albert Jané, impulsor de la revista infantil 'Cavall Fort', i Cerveses Moritz han quedat finalistes d'aquesta segona edició del premi, que atorga la Plataforma per la Llengua i està dotat amb 3.000 euros. El guardó el lliura en memòria de Martí Gasull, director i un dels fundadors de Plataforma per la Llengua, que va morir al mont Manāslu a l'Himàlaia el 2012 quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició.
Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua (FEV), és una entitat cívica formada per 29 associacions comarcals i de país. El principal objectiu de l'entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d'ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià.L'activitat de l'ens va començar en el camp educatiu entre els anys 1984 i 1986, moment en què van néixer les primeres coordinadores, que finalment es van federar el 1990 amb el nom d'Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua, amb l'objectiu de potenciar la creació d'un sistema educatiu amb el valencià com a llengua vehicular. En aquest marc van néixer les Trobades d'Escoles en Valencià, aplecs lúdics i reivindicatius.
En els últims anys l'entitat ha conservat l'acció a l'escola i ha ampliat el treball en matèria de normalització lingüística a la resta d'àmbits d'ús socials. Educació, música, cinema, literatura, cultura popular, multiculturalitat, voluntariat, sostenibilitat i democràcia participativa són els pilars d'una nova visió d'Escola Valenciana com a entitat global, que ha esdevingut un grup de pressió constant i constructiu en la vida social, educativa i política valenciana.
Tots aquests camps d'actuació s'han materialitzat en projectes i serveis concrets com el Voluntariat pel Valencià, La Gira- Festival Itinerant de Música en valencià, l'Acosta't al Territori, el Cinema a l'Escola, l'Oficina de Drets Lingüístics, així com la Devedeteca, la col·leció 'L'Àlbum' i els Tallers de Cultura Popular.
El guanyador de la segona edició del Premi Martí Gasull i Roig ha estat escollit per votació popular. El procés de votació ha tingut 8.000 vots, el doble que l'anterior edició.
'Cavall Fort' i Moritz, finalistes
Els finalistes d'aquesta segona edició han estat el director de la revista 'Cavall Fort', Albert Jané, i Cerveses Moritz pel seu compromís amb la llengua catalana des de la normalitat del seu ús.
Albert Jané és gramàtic, traductor i dinamitzador de la literatura infantil i juvenil en català. Ha estat redactor, corrector i director de la revista 'Cavall Fort'. La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d'altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010). Actualment és soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.
De la seva banda, es destaca el compromís de Moritz amb la llengua catalana, present des de la normalitat del seu ús. El català és la llengua d'ús corporativa i això es tradueix, entre d'altres, en la publicitat i en l'etiquetatge dels seus productes. D'aquesta manera, Moritz és exemple de bones pràctiques en la introducció de la llengua catalana a l'àmbit socioeconòmic. Fundada el 1856 per l'alsacià Louis Moritz Trautmann. Després d'un parèntesi de tres dècades, el 2004 una Moritz renovada tornaria a rellançar la marca. A Barcelona, el 2009 reobria el clàssic Bar Velódromo i el 2011 s'obrien de nou les portes de la Fàbrica Moritz de la ronda de Sant Antoni.
L'acte d'entrega del II Premi Martí Gasull i Roig, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ha començat amb l'aparició a l'escenari de Ileana Belfiore, una arquitecta italiana que el 2006 va venir a Catalunya de visita, i aleshores va tenir clar que era el lloc on volia viure. Ara ja està plenament instal·lada aquí i ha après català. Ha explicat com gràcies a la llengua ha tingut una integració plena.
L'actor i periodista Roger de Gràcia i la periodista valenciana Amàlia Garrigós han conduït l'acte, que ha comptat amb l'actuació del músic Joan Dausà. En la seva primera intervenció ha tocat el tema 'El veurem junts', que ha servit per recordar Martí Gasull i Roig, qui va ser director ¡ un dels fundadors de l'entitat.
Els docents de les Illes, primers guardonats
El guanyador de la primera edició del Premi Martí Gasull i Roig va ser l'Assemblea de Docents de les Illes Balears i Viquipèdia en català i l'activista d'Elx Joan-Carles Martí van quedar finalistes.