directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 12:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Francesc Cabana nega que els Pujol obtinguessin la fortuna de Banca Catalana

El cunyat de l'expresident de la Generalitat assegura que ell i la seva dona desconeixien que Florenci Pujol hagués deixat un llegat als néts

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

 (ACN).- L'advocat, historiador i cofundador de Banca Catalana Francesc Cabana ha negat aquest dilluns al Parlament que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva família obtinguessin la fortuna que han ocultat a Andorra durant dècades de la venda d'accions de Banca Catalana o del buidatge fraudulent de fons. El també cunyat de l'expresident ha assegurat que tant ell com la seva esposa, Maria Pujol, desconeixien fins tres dies abans de la confessió pública el passat juliol que Florenci Pujol hagués deixat a Marta Ferrusola i als fills del matrimoni Pujol Ferrusola els fons amagats a Andorra. "No en sabíem res, ni ens ho ensumàvem", ha exclamat en la compareixença a la comissió d'investigació.

Comparteix
   


Etiquetes
Cabana ha assegurat que no hi va haver cap operació corrupta a Banca Catalana i que Jordi Pujol va donar 180 milions de pessetes en accions de Banca Catalana el 1982 a la Fundació Catalana, que eren totes les accions que tenia per desvincular-se d’una vegada d’una campanya de premsa que feia molt mal a l’entitat bancària.

De bon inici, ha explicat que ell va començar a treballar a la borsa amb el seu sogre, Florenci Pujol, "un home bo, honest i extraordinari" que va fer diners, "però no gaires". Sobre els negocis fraudulents de Florenci Pujol els ha emmarcat en els anys del franquisme. Després va entrar a Banca Catalana, on era un alt directiu responsabilitzat de les divises. El banc va anar adquirint bancs catalans i espanyols més petits, alguns de forma irregular, sense la supervisió del Banc d'Espanya. Cabana ha admès també que el banc va donar diners al president de la Generalitat Josep Tarradellas durant el seu exili a França.
 
El maig del 1982, quan ja era president de la Generalitat, i per evitar una "campanya" mediàtica contra l'entitat, Jordi Pujol va "donar" de forma gratuïta totes les accions que tenia a la Fundació Catalana, vinculada al banc. En total eren 188 milions de pessetes.
 
Tot i la crisi bancària de finals dels anys 70 i principis dels 80, Banca Catalana anava bé, segons Cabana, però una operació política i econòmica que va ser una "putada" va fer que una notícia el juny del 1982 sobre una possible suspensió de pagaments acabés amb la retirada de 25.000 milions de pessetes en un mes, cosa que va acabar d'enfonsar l'entitat.
 
Les accions, valorades en unes 500 pessetes cadascuna, van ser depreciades fins a 1 pesseta pel Banc d'Espanya quan va intervenir el banc, i aleshores va ser comprat pel Banc de Biscaia. Els nous amos van oferir als membres del consell d'administració i als accionistes fer una ampliació de capital que va suposar revaloritzar les accions fins a les 300 o 400 pessetes, però Pujol no va cobrar res perquè ja no tenia cap acció.
 
En tot cas, ha afirmat rotund que en cap cas hi va haver maniobres corruptes dins de Banca Catalana, ha recordat que els pèrits i tècnics del Banc d'Espanya no van trobar cap irregularitat i el ple de magistrats de l'Audiència de Barcelona va arxivar la causa. Cabana ha assegurat que no hi havia comptabilitat ni caixa 'B', i cap dels querellats o dels membres del Consell d'Administració van vendre accions de l'entitat durant els mesos previs a la intervenció del Banc d'Espanya. "Tampoc ho necessitaven", ha afirmat, ja que la majoria eren grans burgesos catalans.
 
Dubtes sobre el llegat
 
La incredulitat amb què Cabana i la seva dona van rebre la confessió de l'expresident no s'ha esvaït del tot més de sis mesos després. "De vegades em desperto i penso que no pot ser", ha indicat durant la compareixença. Cabana ha insistit que ni ell ni la seva dona sabien "absolutament res" del suposat llegat i, de fet, en diverses ocasions, ha mostrat dubtes al voltant de l'origen dels diners. "Jo ja li he dit tot el que li havia de dir i ell no m'ha dit res del que m'havia de dir", ha lamentat tot expressant aquests dubtes.
 
Convençut que Artur Mas no en sabia res
 
Francesc Cabana ha fet èmfasi en què tant ell com la seva dona desconeixien completament el llegat de 4 milions d'euros que la família Pujol-Ferrusola mantenia a Andorra. De fet, s'ha mostrat convençut que, a part de Jordi Pujol, Marta Ferrusola i els seus fills ningú més en tenia constància. En resposta al portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, Cabana ha descartat que l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, en sabés res. "Al marge dels fills les persones més properes a Jordi Pujol som la seva germana i jo. Si nosaltres no en sabíem res, ningú més en sabia res, començant pel president Mas i acabant pel porter de casa seva", ha exclamat.
 
"El primer Pujolista del país era jo fins el dia de Sant Jaume"
 
El cunyat de l'expresident ha explicat que ha mantingut i manté una relació cordial amb Jordi Pujol i amb Marta Ferrusola. "No li desitjo cap mal. Espero que se'n surti bé i el mateix dic dels meus nebots", ha dit. Cabana ha explicat que Pujol era sempre molt reservat i, tot i que els hi feia visites sovintejades durant la seva època de president de la Generalitat, mai explicava ni a ell ni la seva dona qüestions rellevants de la seva vida. "Ens vam assabentar que va tenir un besnét a través de terceres persones", ha recordat.
 
Cabana ha explicat als diputats que la primera reacció que va tenir quan Pujol els va comunicar l'existència dels comptes a Andorra -tres dies abans de la confessió pública- va reaccionar amb "incredulitat". Aquesta "incredulitat" es va transformar dies més tard en "indignació" i setmanes més tard en "compassió". "El primer pujolista del país era jo fins el dia de Sant Jaume", ha recalcat en relació al dia que va confessar públicament.
 
Ara, Pujol continua visitant la seva germana i el seu cunyat de manera regular i la relació no és tan tensa com fa uns mesos, tot i que Cabana i la seva esposa continuen reclamant-li la veritat.
 
Pujol i la seva dona eren austers però el seu fill anava en Ferrari
 
L'austeritat que Cabana destaca en Pujol i en la seva dona no és la que recorda en algun dels seus fills. La vida de l'expresident era, segons ell, com la de qualsevol família de classe mitjana amb l'única diferència que tenia escorta dels Mossos i cotxe oficial. Un estil de vida diferent, per exemple, al de Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit del matrimoni que, entre d'altres, disposava d'un Ferrari. "Anar amb un Ferrari pel món és intolerable havent-hi gent que passa gana", ha opinat.
 
Cabana ha indicat que fa vint anys que no veu a Jordi Pujol Ferrusola i que només hi ha coincidir deu minuts en el funeral de la seva sogra. "Que algun nebot fes alguna operació poc clara ja ens ho temíem. Però eren rumors", ha declarat.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
18 de febrer de 2015, 07.19 h

Ara potser es cobraran les preferents de Bankia, i potser ja es hora de presentar una demanda contra la Familia del gangster Lluch, per que torni la pasta als atracats accionistes de Banca Catalana.
Lluch, empleat de Banca Catalana, va actuar com un gangster, passant informació de forma il.legal.
Lluch, vas fer molts punts, oi, miserable Ernestito Lluch el Listo? Sr. Pujol, potser que sigui vosté el que denuncii a aquest miserable?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Andrea. fletxa Viladecans.
17 de febrer de 2015, 19.50 h

#12 Parlo del capital de la Camacho.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
INVICTISSIMUS HISPANICUS fletxa ...~※ ... ...~※ ... ...~※ ... ...~※ ...DONA NOBIS PACE
17 de febrer de 2015, 19.29 h



#11
#12 GENTIL-HOMBRE: Cuando insultas y calumnias a ERC me gusta mucho, y te pongo votos positivos, pero cuando defiendes a los Pujol no me gustas nada y te voy a votar NEGATIFO !!!!



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Gentil fletxa Osona
17 de febrer de 2015, 17.31 h

#5 Ep Andrea, no és un capital fraudokent. Si a tu et toca una herència a Andorra, que hauries fet, portar-ho a Espanya per engreixar els teus enemics_estt espanyol?.
No barregem el capital fraudolen i els corruptes son els que es fan rics amb els diners del poble, el diner públic, o sigui to9ts els que han passatt pel govern d'Espanya, Gonzalez, Zapatero, Aznar, Rajo, etc, aquests s'estan fent rics emb el dinar ddel poble i a costa del poble, doncs fan ratallades de sanitat i moren mes gen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Gentil fletxa Osona
17 de febrer de 2015, 17.25 h

Si serra burro aquest Cabanes cunyat de Jordi Pujol, a mi em toca una herència a Andorra i no ho explico ni al gat, per això que és de confiança. Amb cuinyats com aquest es pot anar a tot arreu.!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
17 de febrer de 2015, 12.20 h

Comunicado de la Resistencia Antiespañola :


En fechas recientes se ha fraguado un acuerdo largamente esperado, entre las formaciones proconsulta CiU- ERC, sobre la convocatoria de Elecciones Plebiscitarias para el 27-S de este año.
Ha sido un proceso laborioso, con tiras y aflojas, con negociaciones que han implicado renuncias a los planes primigenios de ambas formaciones , para conseguir el acercamiento necesario, y limar las diferencias que surgieron tras el 9-N sobre la manera de seguir... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
"BEJOTA" "ARAGONESES" O EL MALSON DELS SERVEIS SOCIALS fletxa ALLÍ ON LA TEVA FERUM DE FRACASSAT ES SENTI
17 de febrer de 2015, 11.39 h

#4 tu si que et desinfles,pobra paròdia d'un trist no-rés,de veritat creus que algú et creu?ets l'acudit barat de taverna que només fa riure als fracassats com tu.
http://accio.gencat.cat/cat/internacionalitzacio/actualitat/2015/exportnovembre.jsp
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/02/brooks_si_voleu_fer_la_independencia_als_eua_ens_semblara_molt_be_106365.php
http://www.ara.cat/politica/think-tank-merkel-proces-independencia_0_1295870630.html
http://www.ascuma.org/wordpress/wp-con... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
SO4H2 fletxa o corren molts despistats pel món. o . . .
17 de febrer de 2015, 11.11 h


. . . o ha vingut la mAlícia Chnches Quinmacho en persona a puntuar negatiu el #5


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
BERTA. fletxa Moltes.
17 de febrer de 2015, 09.51 h

#5 És ben curiós tants vots negatius dels que defensen la Camacho en aquesta resposta i, en canvi, tants de positius en el comentari 1 que l'ataca i al que el 5 respon.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
17 de febrer de 2015, 09.19 h

El que no entenc, es com es que el Pujol i el Sr. Cabana no denuncien al pirata, espia i empleat de Banca Catalana, que va passar informació confidencial a El Pais i als Fiscals espanyols, que es deia Ernest Lluch, que cal qualificar de GANGSTER.
El malvat Lluch, era una persona que els empleats de Banca CAtalana vam acorralar, insultar per que va esser un autentic espia a sou dels fiscals espanyolistes i d'esquerres il.legals.
Ja es hora que el Sr. Pujol canti, i denuncii d'una vegada al malv... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.