ERC referma la intenció d’arribar acords amb el Govern
Els republicans proposaran noms concrets i abordaran en breu la negociació amb la Generalitat per la incorporació de nous experts a l’executiu
Barcelona (ACN).- Les incorporacions de dos comissionats en Transparència i Transició Nacional al Govern no seran les últimes segons ha explicat aquest dimarts al migdia el president de la Generalitat i ha confirmat a la tarda ERC. El diputat republicà Oriol Amorós ha indicat que Esquerra manté la intenció de consensuar la incorporació de nous experts al Govern, precisament en els àmbits de la transparència i lluita contra la corrupció i en el de les estructures d'estat i transició nacional. "No és una qüestió de quotes sinó de parlar de les persones més adequades", ha destacat. ERC ja té noms sobre la taula però no els vol fer públics fins que s'abordin les negociacions amb la Generalitat sobre aquesta qüestió.
Aprovació de la designació dels nous comissionatsA ERC li semblen bé les dues persones que Artur Mas ha decidit designar com a comissionats de Transparència (Núria Bassols) i de Transició Nacional (Carles Viver Pi-Sunyer) i creu que s'ha d'ampliar el nombre d'experts que assessorin el Govern en aquestes qüestions. Per això, properament començaran els contactes entre els republicans i l'executiu per consensuar noves incorporacions. "No es tracta d'entrar al Govern sinó d'aportar persones expertes que puguin ajudar", ha aclarit Amorós.
Els republicans ja saben quines seran les persones que proposaran per a cada comissionat, tot i que no les volen fer públiques fins a saber quines d'elles seran finalment les escollides prèvia negociació amb el Govern.
Satisfet amb les línies generals expressades pel president
Amorós també ha explicat que, en línies generals, ERC està satisfeta amb el compromís que ha expressat Mas aquest dimarts amb les estructures d'Estat. Estructures "imprescindibles" per preparar el país per a la independència en cas que així ho decideixin els ciutadans el 27 de setembre en "les eleccions referendàries".
El diputat d'Esquerra ha reclamat al Govern, però, més ambició amb altres qüestions rellevants. Pel que fa a l'atur, reduir 20.000 aturats en un any és un compromís "feble" i també ha trobat a faltar més claredat pel que fa a la formació professional, a la Pobresa energètica i a la renda mínima d'inserció. En tot cas, són qüestions en les què ERC "ajudarà" el Govern a través del seu acord parlamentari. També ha reclamat major contundència contra la corrupció en el cap de l'executiu i ha recordat a Mas que "sense regeneració democràtica no hi ha independència i sense independència no hi ha regeneració democràtica".
Full de Ruta
Pel que fa a la configuració del full de ruta independentista, Amorós ha expressat el seu convenciment que és necessari comptar amb persones de totes les sensibilitats polítiques que defensin el dret a decidir. L'argument del diputat republicà és que, encara que no tothom comparteixi abans del 27 de setembre l'ideari independentista, a patir del 27-S tots els partidaris del dret a decidir acceptaran el resultat i, si això implica un suport majoritari a la independència, participaran en la creació del nou Estat.
Encara que cada partit tingui un full de ruta propi "només s'implementarà una independència", fet que fa imprescindible la negociació política per arribar a amplis consensos. "Volem parlar amb tots aquells demòcrates que el 27-S acceptaran el resultat i treballaran perquè s'implementi", ha indicat.
Comissió del cas Pujol
La comissió d'investigació sobre el frau, l'evasió fiscal i la corrupció ha quedat reduïda bàsicament al cas Pujol i a tres casos més de corrupció, el Pretòria, el Palau i el Mercuri. Una mesura justificada per la majoria de grups -excepte CiU, que volia assumir totes les compareixences previstes- davant la prematura finalització de la legislatura.
El PSC ha criticat ERC per haver fet "pinça" amb CiU i haver deixat fora de les compareixences que s'abordaran aquesta legislatura -la resta s'ha posposat fins a la propera- aquelles relacionades amb els processos de deslocalització d'algunes multinacionals en els que Oriol Pujol podria haver intervingut de manera irregular. A morós ha contestat el portaveu socialista, Maurici Lucena, explicant-li que no s'ha vetat cap nom, sinó que s'han prioritzat les 19 compareixences -a part de les del cas Pujol- que més vots van tenir entre els membres de la comissió. A més, li ha recordat que ell (Lucena) es va absentar de la comissió a mitja tarda, fet que va restar la meitat dels vots al PSC (va passar de 20 a 10 vots en només estar present Jordi Terrades) quan es va votar a les 00.00h.
"L'absència de Lucena va estar a punt d'impedir les compareixences de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta", ha subratllat Amorós. Tot i que tota l'oposició hi va votar a favor, l'absència de la meitat dels vots del PSC va col·locar per poc aquestes compareixences entre les 19 més votades.