Milers de persones reclamen un nou model educatiu per al País Valencià
La 'Crida per l'escola que volem', organitzada per Escola Valenciana, reivindica un canvi en les polítiques educatives amb un canvi de govern
València (ACN).- Milers de persones ha reclamat aquest dissabte un canvi de polítiques educatives al País Valencià en la cercavila reivindicativa amb el lema 'Crida per l'escola que volem' ha organitzat Escola Valenciana. Coincidint amb el Dia internacional de la llengua materna, centres escolars, entitats i col·lectius han participat en una manifestació a València amb l'objectiu de visualitzar la voluntat d'un canvi de govern a la Generalitat Valenciana que impulsi un nou model educatiu. La crida és l'avantsala a la celebració de les Trobades 2015 d'Escola Valenciana, festes lúdiques i reivindicatives que apleguen més de 200.000 alumnes, mares, pares i docents al llarg de les comarques valencianes a la primavera.
Moments abans de la 'Crida per l'escola que volem' el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha expressat a l'ACN la satisfacció per la bona acollida de la proposta amb participació d'arreu del País Valencià. Moreno ha explicat que l'entitat ha donat format de cercavila a la marxa perquè així és com ho fan a les Trobades i ha comparat l'esperit de les muixerangues amb el d'Escola Valenciana, "un col·lectiu de base, que fa pinya i tira amunt el xiquet que puja a dalt".La cercavila ha sortit a les 18:00 hores de la Plaça de Sant Agustí de València. Les encarregades de guiar els participants han estat 10 muixerangues d'arreu del País Valencià: la Nova Muixeranga d'Algemesí, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga de la Safor, la Muixeranga de València, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d'Alacant, la Congolla-Muixeranga de Castelló, la Muixeranga del Camp de Túria i la Muixeranga del Camp de Morvedre.
Seguint les muixerangues, la primera pancarta l'han duta alumnes de centres educatius amb el títol 'Som el futur'. Sobre la presència dels nens, Vicent Moreno ha destacat que són "els que gaudiran d'un canvi de model educatiu amb el canvi de govern a la Generalitat Valenciana".
A continuació es podia veure la pancarta de la junta directiva d'Escola Valenciana, seguida per representants polítics, representants de sindicats i pares i mares, entitats cíviques i les coordinadores comarcals d'Escola Valenciana organitzades de sud a nord.
Les coordinadores han anat acompanyades per colles de música i cultura popular valenciana de les comarques a les quals pertanyen. Nans i gegants, grups de danses, botafocs, campaners, tabals i dolçaines, xarangues i batukades han acompanyat les coordinadores de l'entitat.
L'acte ha finalitzat a la Plaça de la Mare de Déu de València, on el president d'Escola Valenciana ha llegit el manifest de la 'Crida per l'escola que volem' i on les muixerangues han alçat diverses torres humanes en homenatge a l'escola pública, de qualitat i en valencià que desitja la societat valenciana. La Dansà Popular de l'Horta Nord ha posat el punt i final.
A la 'Crida per l'escola que volem' han assistit representants del PSPV- PSOE, Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, Els Verds, Podem, CUP, Comissions Obreres del País Valencià, UGT del País Valencià, Intersindical Valenciana, Confederació Gonçal Anaya, FAPA-València, FAPA- Penyagolosa, FAPA- Enric Valor, Associació de Directors d'Instituts, Associació Valenciana de Directors d'Infantil i Primària, STEPV, Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres, Federació de Treballadors de l'Ensenyament de la UGT, SEPC, BEA, COS, València Laica, Acció Cultural, Ca Revolta, ACICOM, Societat Coral El Micalet, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Salvem el Cabanyal, Xúquer Viu, FOLC, Òmnium Cultural, Amics de la Bressola, Institut d'Estudis Catalans, FAPAC i Enllaçats per la Llengua.