ICV tanca d'entrada la porta a la independència
Els ecosocialistes aposten per un estat lliure en el marc d'un estat plurinacional que veuen difícil "però igual de difícil que la resta"
Volen que Catalunya sigui un "Estat lliure en el marc d'un Estat plurinacional", que pugui tenir "competències exclusives en tots els àmbits" i insten el Parlament a elaborar una Constitució que Madrid no pugui tombar. Amb tot, ha tirat endavant també una transacció que considera que el debat independentista "es pot plantejar si persisteix el tancament per part de l'Estat a modificar la situació actual i a negociar un nou estatus" sota condició de debat democràtic, exercint el dret a decidir i el diàleg, i si hi ha suports internacionals per ser dins la UE.
Una proposta difícil com la restaUn 82,2% dels delegats territorials han aprovat l'informe de gestió política de la direcció dels darrers dos anys i un 87% ha donat el vistiplau al document polític que proposa una Catalunya lliure "en el marc d'un estat plurinacional". Herrera ha reconegut que aquesta proposta és difícil però ha afegit que "igual de difícil que tota la resta" i ha assegurat que per això la defensen. Ha dit que cal defensar els drets socials i nacionals "a la vegada" i ha assegurat que ICV "no defensa a tothom però gairebé a tothom".
Negociar amb l’estat d’igual a igual
El document afirma que la Catalunya autonòmica és un model "esgotat" -"clarament lesiu pels interessos" del país, I que hi ha una crida ciutadana per exercir el dret a decidir. Volen que passi a ser "un subjecte polític sobirà que pot determinar lliurement el seu futur i que ha de negociar un nou pacte amb l'Estat i establir una relació d'igual a igual". Volen per Catalunya "un estat lliure en el marc d'un Estat plurinacional". "Es tracta d'un pacte de sobiranies".
Tornen a la quimera federalista
Els de Joan Herrera i Dolors Camats proposen un procés constituent per elaborar des del Parlament una Constitució "que haurà de ser referendada pel poble de Catalunya i que no pot estar sotmesa a esmena per les Corts Generals ni ser recurrible davant del Tribunal Constitucional". Volen que a la nova carta magna catalana hi hagi recollides estructures d'estat per "superar la crisi econòmica i lluitar contra les desigualtats garantint i eixamplant els drets socials així com contra tota forma de corrupció".
Fiar-ho tot al canvi de correlació e forces a l’Estat espanyol
En el text consensuat finalment, consideren que Catalunya ha de ser un Estat lliure, social i ecològic, de caràcter laic, i que ha de tenir "competències exclusives en tots els àmbits, tret d'aquelles que per raons d'eficiència i solidaritat decideixi exercir de forma compartida o en col•laboració amb l'Estat espanyol". Creuen que podran tirar tot això endavant si hi ha suport majoritari clar, negociació i pacte i una hegemonia de l'esquerra, així com canviar la correlació de forces a l'estat. En el document polític també es recull que el Consell Bilateral hauria de ser el principal òrgan de relació.
Un referèndum de futur incert
A més, ICV vol proposar a les formacions catalanes i espanyoles un Pacte per la democràcia pel qual el nou govern espanyol es comprometria a convocar un referèndum sobre el futur polític català, amb la independència com una de les opcions. A les formacions catalanes els proposa un Compromís pel dret a decidir que condicionaria el suport a una majoria a les Corts a desbloquejar la situació catalana.
Notícies relacionades
- L’esperit del “PSUC” traït per l’actual direcció d’ICV 28.02.2015.
- La direcció d’ICV enterra definitivament el Sí-Sí 26.02.2015.
- ICV torna a suplicar diluir-se amb Podemos 31.01.2015.
- Camats esclata: acusa de “feministes nouvinguts” els que critiquen Tsipras per fomar un govern només d’homes. 27.01.2015.
- ICV, el fracàs d’Herrera i Camats 18.01.2015.
- Rahola dispara contra ICV 15.01.2015.