El capitalisme d’amiguets espanyol, al descobert
L’empresa del fill d’Aznar factura 39 milions d’euros gestionant els actius tòxics de Bankia, segons Vozpópuli
Bankia ha externalitzat la venda d’actius immobiliaris des de 2013 a Haya Real Estate, una empresa que compta amb el primogènit de José María Aznar com a conseller. Així la companyia del fill de l’expresident espanyol ja ha cobrat 39 milions d’euros que surten del banc rescatat. Uns diners que es podrien haver estalviat comercialitzant els actius tòxics de manera directa a través del SAREB, el banc dolent, creat a aquest efecte.
Aznar jr s'embutxaca 1,8 milions en assessorament
En el primer any d’activitat dels deu que dura el contracte, el benefici d’Haya és de 4 milions. Un fons d’inversió nord-americà, Cerberus, és qui ha posat la pràctica totalitat del capital d’Haya, així que el benefici és per ells. I qui va assessorar Cerberus per aconseguir l’encàrrec de Bankia el 2013? José María Aznar Júnior, que va facturar 1,8 milions d’euros en concepte d’assessorament aquell any, dels quals ha declarat 466.000 com a benefici. A aquesta xifra, s’hi ha de sumar el sou com a conseller a Haya, que Vozpópuli calcula que està entre els 175.000 i els 475.000 euros.
La decisió de Bankia d’encarregar a una organització 100% privada en lloc del SAREB la gestió d’actius tòxics –només gestió, no s’han d’arriscar a comprar-lo- va rebre el vist-i-plau del ministeri d’Hisenda, encapçalat per l’exministre d’Aznar pare Cristóbal Montoro. El banc rescatat preveia gastar-se en l’externalització de 40 a 90 milions d’euros en deu anys, i en només un ja en sumen 39.
Haya Real Estate es crea el maig 2013 i, amb un capital de només 3.000 euros, guanya el concurs per encarregar-se dels actius de Bankia. L’assessorament del fill d’Aznar va ser, en efecte, clau per convèncer l’entitat bancària que havia estat dirigida per l’amic d’infantesa del seu pare, Miguel Blesa, i per l’exministre també d’Aznar sènior, Rodrigo Rato. Quan va aconseguir el projecte per la seva empresa, el fons d’inversió Cerberus va afegir 8,3 milions d’euros als 3.000 de capital, amb la certesa que era un bon negoci. Per cert, com a mínim dos dels dirigents de Cerberus són ex-alts càrrecs de George W. Bush, un altre bon amic de l’expresident espanyol.
La teranyina d'interessos, present també a Espanya
En la comissió sobre el frau del Parlament de Catalunya, el periodista Ernesto Ekaizer va qualificar l’època Pujol de ‘capitalisme d’amiguets’, és a dir, de “teranyina d’interessos entre el poder polític i les empreses”, i va assegurar que “és un experiment que no té precedents a Espanya”, però no va aclarir si estava tenint en compte l’entramat d’empreses, amistats i familiars que envolten José María Aznar. També altres personatges, que han passat o passen ara per La Moncloa, com Felipe González i Mariano Rajoy, estan sota el dubte de vendre influències o de donar feines de tota mena a ‘amiguets’.