directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Mesa del Parlament demana un informe jurídic abans de pronunciar-se sobre les Iniciatives Populars pel referèndum d'independència

Es preveu que se sotmetin a votació la setmana vinent

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La Mesa del Parlament ha decidit encarregar un informe als serveis jurídics de la cambra per tal de poder avaluar si les dues Iniciatives Populars (IP) presentades per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya compleixen els requisits necessaris fixats a la Llei de Consultes. Fonts del Parlament afirmen que el més probable és que un cop s'elabori l'informe els membres de la Mesa sotmetin a votació les IP en una nova reunió la setmana vinent. En aquest punt de procés la Mesa tan sols ha de verificar que les propostes presentades compleixin amb els requisits que marca la Llei de Consultes deixant al marge criteris ideològics o d'oportunitat política. En aquest sentit la IP presentada per Uriel Bertran i Alfons López Tena inclou una frase introductòria per tal que sigui tècnicament impecable fins al punt d'afirmar que, si la Mesa la tomba, estarà 'prevaricant'. La IP presentada per David Vinyals, en canvi, no inclou aquest text introductori sabent que és refutable tècnicament ja que creuen que la decisió depèn de la voluntat política de la Mesa. Tot i això, aquest dilluns denunciaven un 'pacte' entre CiU i ERC per tombar la seva IP i donar suport a la de Bertran i López Tena.
Políticament, la clau està en Jordi Miralles
La IP presentada per Uriel Bertran i Alfons López Tena tindria a priori el suport d'ERC que, com ja va avançar directe!cat, veu 'amb simpatia' la iniciativa, i també de CiU. Tenint en compte la composició de la Mesa amb dos membres del PSC, Higini Clotas i Lídia Santos; dos de CiU, el convergent Lluís M. Corominas i el democratacristià proper a les tesis sobiranistes Antoni Castellà; un d'ICV-EUiA, el coordinador general d'EUiA Jordi Mirelles; un del PP, Rafael Luna, i presidida pel republicà Ernest Benach, l'abstenció de Jordi Miralles seria clau per tal que la IP prosperés gràcies al vot de qualitat de Benach. EUiA ha declinat avançar quin és el seu capteniment davant d'aquesta qüestió.

Dos informes jurídics, dos criteris
El 23 de març la Coordinadora presentava un informe jurídic (doc) del professor de la Universitat d'Standford Antoni Abad que sostenia que 'la Llei determina que serà la mesa la que decidirà l’admissió a tràmit o no d’una Iniciativa Popular segons criteris d’oportunitat política, més que jurídica' apostant per tramitar la IP amb exactament la mateixa pregunta que s'està fent a les consultes sobre la independència encara que, tècnicament, no s'ajusti a allò que la Mesa del Parlament pot aprovar entenent que l'aprovació o no depèn de la 'voluntat política'. Amb aquesta via s'admetia que un dels objectius era que CiU i ERC 'demostressin' aquesta voluntat.

El 7 de maig, però, la Coordinadora tornava a presentar un nou informe jurídic (pdf), aquest cop a càrrec d'Alfons López Tena que plantejava que la mateixa pregunta que es fa a les consultes precedida de la frase introductòria 'Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿Està d'acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?' permetria abordar amb garanties tècniques el pas de la IP per la Mesa i forçar el seu debat polític, on al capdavall els partits s'hi haurien de posicionar, al ple del Parlament. En els darrers dies el jurista ha anat més enllà i ha afirmat que si la Mesa del Parlament rebutja la IP estarà 'prevaricant' perquè ho farà en base a motius polítics que no hauria de tenir en compte en ser un òrgan tècnic.

La Coordinadora dóna suport a les dues IP que demostre la 'transversalitat ideològica' del moviment
La Coordinadora Nacional dóna suport a les dues propostes. Anna Arqué va explicar a directe!cat que cal veure les dues IP -tant la de David Vinyals com la d'Uriel Bertran i Alfons López Tena- com una mostra de la 'transversalitat ideològica' de la Coordinadora i del propi moviment de les consultes i no com un símbol de 'desunió'. Recorda que el Consell Plenari va aprovar a Girona tirar endavant una IP per fer un referèndum nacional i veu legítima qualsevol de les dues estratègies per tirar-ho endavant. Això sí, admet que s'ha generat una certa confusió i que, si la Mesa del Parlament dóna llum verda a les dues Iniciatives Populars, s'haurà de mirar d'unificar-les i fer 'una única recollida de signatures'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
2 de juny de 2010, 10.46 h

#14 De gossos amb sarna que borden aquí només hi ets tu. Més a més, ets tan curt de gambals, que només saps dir el mateix cada vegada que escrius, si és que del què fas se'n diu escriure. De fet és normal, ja que el teu intel·lecte no dóna per a més. Més a més, ets tan inculte, que no saps lligar una paraula amb una altra. Ara entenc que tots els que manen siguin com tu. Faig a via d'acabar, perquè fins i tot aquest tros que has escrit, fa tuf de femer podrit on hi pul·lulen aquel... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
2 de juny de 2010, 04.11 h

CIU i PP fa menys de 3 mesos que varen votar en contra de l´aprovació d´aquesta nova llei de referendums presentada per esquerra republicana de catalunya i aprovada al Parlament per la força progresista. Juridicament la proposta de referendum d´independència entra dins la norma com bé diu el Cercle d´Estudis Sobiranistes i molt treball serà necessari per a que d´aqui uns anys, 2 o 3, puguem guanyar el referendum d´autodeterminació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
1 de juny de 2010, 22.44 h

Si els bous no tiren del carro i volem que el carro avanci, només queda una solució: canviar els bous, per uns altres que lluitin pel patriotisme i defensi la dignitat de Catalunya. I a més, si volem ser un país avançat, modern i europeu, només necessitem desenvolupar el nostre potencial de país, però la gàbia constitucional en la que estem ens ho impideix, per tant només ens queda una sortida: la independència! I la independència no es demana, simplement es pren!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
salva fletxa gava
1 de juny de 2010, 22.30 h

Pero quin informe volen demanar, si fa 4 dies van votar la lley . No savan al que voten, galifardeus.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11 Oriol Jordan
1 de juny de 2010, 18.30 h

Pere comtediguisdecognom, em remeto al meu comentari anterior sobre el paper de CiU i ERC i també als motius que et dona més avall en Jordic; doncs no, no en som prous per tenir una majoria còmoda. Ara patiríem si és que hi arribem. No ens precipitem que és el que sempre hem fet i sempre ens ha anat malament. Amb pas ferm.

->Et torno a preguntar: quina "gent nova" hauria de formar aquesta suposada candidatura transversal?
Dels polítics ja se n'ha discutit prou de tot lo bons i dolents q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
1 de juny de 2010, 15.41 h

Als partits polítics que son al Parlament els hi fa molta por la democràcia i això que pugem anar a votar sense el seu permís els fot! Ho volen tenir tot controlat i ser els amos!

Realment ells no pinten rés! Manen els de Madrid i tots, o quasi, llepen el cul del seu amo! Per això els polítics que patim al Parlament son tant covards! Per això no cal votar-los mes! Per això només hauríem de votar qui ens digués que vol la llibertat de Catalunya i que volgués que fóssim Estat! El de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Pere fletxa BARCELONA
1 de juny de 2010, 14.34 h

Un petit detall, si es convoqués el referendum, el més probable es que el 40% de sí aniria a votar, l'altre 60% no està tan clar. I tampoc he dit que l'altre 60% sigui partidari del no, també hi ha els indecisos, els pasotes, etc....
Aquest 40 % a data 1 de juny de 2010 no es pas optimista, és objectiu i rigorós. No em voldria fer pesat però a Catalunya el problema són els partits que es diuen sobiranistes que estan al parlament, que es conformen amb gestionar les engrunes de Madrid!!... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordic fletxa Barcelona
1 de juny de 2010, 14.20 h

#7 Pere, si no em fallen els números del 40% (com a dada més optimista de les publicades) fins al 55% que demana la comunitat internacional, ens falta un 15%, i això no és pas poc. Per tant, no, no és prou.

És cert, que no ens podem adormir gens, perquè estem en un moment històric en què l'independentisme no havia quallat mai tant en la societat, però de la mateixa manera no ens podem precipitar, perquè podem convertir aquest moment en un no-res.

Imagina't que aconseguim muntar el ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Pere fletxa BARCELONA
1 de juny de 2010, 13.46 h

A veure Oriol Jordan. Tu creus que no sóm prous??? El 40% que estan a favor de la independència no es prou!!!! I aquest 40% anirà augmentant després de la Sentència del TC: molts dels inocents que creien en una estat plurinacional i federal veuran que l'única opció és la independència. El problema són els partits polítics actuals :CIU amb 23 anys i ERC amb 7 anys més no se n'han sortit, i inclus el mínim autogovern amb la sentència del TC quedarà reduït al de l'Estatut de 1979. S... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.