directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

10 de juny: nova reunió del TC per acabar amb l'Estatut

La presidenta del Tribunal, María Emilia Casas, proposarà el seu esborrany de sentència

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La presidenta del Tribunal Constitucional espanyol (TC), María Emilia Casas, ha convocat una nova reunió per debatre sobre la sentència de l'Estatut el proper dijous 10 de juny, en què s'han de resoldre els recursos interposats contra l'Estatut. Casas ha convocat aquesta reunió després que el passat 19 de maig assumís la ponència de la resolució quan el magistrat Guillermo Jiménez va abandonar la ponència en constatar que el text que havia elaborat no reunia els suports suficients. Al seu torn, Jiménez havia assumit el 16 d'abril el comprimís de redactar un esborrany de la sentència quan el ple del Constitucional va rebutjar el cinquè projecte de resolució elaborat per Elisa Pérez Vera. De no aconseguir l'acord dilluns vinent, els magistrats podrien votar la retallada de l'Estatut article per article.
tribunal constitucional TC estatut
Comparteix
   


Etiquetes
El redactor de la darrera ponència de l'Estatut, Guillermo Jiménez, va retirat el seu text sense sotmetre'l a votació en veure que no podia aconseguir els vots necessàries per fer-lo prosperar. Llavors la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, va decidir assumir la redacció d'un nou esborrany de sentència i es va comprometre a presentar un nou text 'en la major brevetat'.

Casas ostenta el vot de qualitat que pot decantar la balança en cas d'empat i a més és l'encarregada del calendari, de manera que pot convocar o no un ple quan ella ho consideri.

Sis fracassos

Casas va decidir prendre les regnes després que el TC fracassés sis vegades en intentar dictar una sentència sobre l'Estatut. L'última vegada, quatre hores de reunió van acabar amb una falta d'acord respecte la ponència del conservador Guillermo Jiménez que no va aconseguir apropar a les seves tesis una majoria suficient de magistrats. La proposta de Jiménez declarava inconstitucional una vintena d'articles del text.

Maria Emilia Casas li va fer l'encàrrec de redactar un nou text el 16 d'abril, però Jiménez no va ser capaç de trobar acords estables i el magistrat, a la vista de la manca de suport, va renunciar a continuar al capdavant de la ponència sense ni tan sols sotmetre'l a votació.

Jiménez no va comptar amb el vistiplau del sector progressista, format per la presidenta Maria Emilia Casas, l'anterior ponent Elisa Pérez Vera, i els magistrats Eugeni Gay i Pascual Sala, ni tampoc va ser capaç de sumar a les seves posicions la totalitat dels magistrats conservadors. L'última solució per donar sortida a la sentència va ser que la presidenta assumís la redacció d'un nou text.

Semblant a Elisa Pérez Vera

Previsiblement els postulats que adoptarà Casa seran similars als de la magistrada progressista Elisa Pérez Vera. La ponència de Pérez, que va ser rebutjada a l'abril per sis vots a quatre, declarava inconstitucionals una quinzena d'articles. La presidenta podria intentar de nou sumar a l'acord el magistrat díscol del sector progressista, Manuel Aragón, que es manté contrari a acceptar preceptes com els símbols nacionals, així com els dos magistrats que conformen amb ell el sector frontissa, el fins ara ponent Guillermo Jiménez i Ramón Rodríguez Arribas.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.