directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 15 d'octubre de 2024 20:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Científics reclamen la confiança de la ciutadania amb els aliments transgènics

Un centenar d'experts debaten a Barcelona les modificacions genètiques a l'agricultura que, segons ells, han de permetre augmentar un 70% la producció l'any 2050

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

(ACN).- Un centenar de científics debaten aquests dies a Barcelona diversos mecanismes de modificació genètica dels vegetals, principalment dels aliments humans, buscant nous mètodes que permetin incrementar la producció agrícola un 70% fins l'any 2050 per fer front al creixement de la població mundial. Això s'hauria de fer sense augmentar la superfície conreada, usant la mateixa quantitat d'aigua i tenint en compte els efectes adversos del canvi climàtic. Per això, demanen que la ciutadania confiï en les autoritats sanitàries per provar nous aliments transgènics que s'usarien sobretot en els països en vies de desenvolupament. Al primer món, cada cop s'apostarà més per l'agricultura de proximitat i ecològica.
 
Foto web ecoalimentate.org
Foto web ecoalimentate.org

Comparteix
   


Etiquetes
El CosmoCaixa de Barcelona és l'escenari aquests dimarts i dimecres del B-Debate sobre "L'evolució del fenotip de les plantes. Dels genomes als trets característics". Científics catalans, espanyols, francesos, austríacs, italians, japonesos i sobretot nord-americans debatran sobre l'evolució de les modificacions genètiques dels vegetals, tant salvatges com domesticats, més enllà de la transgènia.
 
El líder científic del debat és Josep Casacuberta, investigador del CSIC, del Centre de Recerca Agrigenòmica i de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, que recorda que des de l'inici de l'agricultura, fa uns 10.000 anys, durant el Neolític, l'home ja fa modificacions genètiques a les plantes, creuant espècies i varietats per crear-ne de més fortes, més saboroses o més perdurables. A més, també recorda que els propis éssers humans són "genomes modificats", ja que l'evolució dels éssers vius comporta canvis constants al seu codi genètic.
 
La modificació genètica va tenir una forta acceleració durant el segle XX amb, per exemple, radiacions de raigs X per provocar mutacions, tot i que els resultats podien ser atzarosos. En els últims 25 anys la ciència ha permès introduir gens específics en altres espècies i varietats. Fins fa poc, la introducció del gen es feia en qualsevol part del genoma. Ara ja es pot introduir el gen en un lloc específic, cosa que suposa controlar més i millor els resultats obtinguts. També es pot variar un gen sense canviar-lo per un altre.
 
L'any 2000 es va seqüenciar el primer genoma complet d'una planta. Ara ja se n'han seqüenciat més de 80, com el meló, la maduixa i més de 3.000 varietats d'arròs. La modificació genètica de vegetals com el cotó, la soja o el blat de moro pot comportar també millores en els teixits, l'alimentació animal, els combustibles o els materials de construcció. "Actualment tenim una diversitat i qualitat d'aliments única en la història", considera Casacuberta.
 
Per a Casacuberta, cal seguir apostant per la investigació, i lamenta que el debat sobre els transgènics a Europa s'hagi polaritzat tant que la polèmica ha fet disminuir els pressupostos de recerca en aquest camp, moltes empreses hagin desistit d'innovar i els laboratoris nord-americans hagin marxat del continent.
 
Per això, demana un esforç de divulgació i la creació d'una cultura de confiança en les autoritats sanitàries i alimentàries que allunyi els temors de la ciutadania. De fet, al Regne Unit i a Holanda ja s'han fet debats parlamentaris sobre la qüestió i es comença a apostar per la transgènia de segona generació, que permet controlar millor els riscos. A Catalunya s'està fent el mateix debat.
 
Els científics recorden que en països africans i del sud-est asiàtic ja s'estan començant a veure millores en la productivitat agroalimentària, i que als Estats Units ja hi ha diversos aliments d'aquest tipus a la venda. A Europa només es conrea blat de moro transgènic i s'admet que la ramaderia consumeixi productes modificats genèticament.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
EL RINCÓN DEL POETA fletxa POEMAS POLÍTICAMENTE INCORRECTOS
25 de març de 2015, 13.16 h



XX

LA ENVIDIA, PECADO CAPITAL ESPAÑOL


El pecado capital español,
la envidia cochina,
que hace que el miserable
se cebe con los inocentes,
sólo guiado por su ignominia,
su podredumbre innata,
su asco al ver
que otros
son mejores que ellos
y como no pueden ser como esos seres
tan buenos y nobles,
se vengan llevando y trayendo
chismes, calumnias,
amenazas,
palabras de hiel,
murmuraciones,
y todo un ramillete de injusticias,
para intentar doblegar,
amargar, humillar y hundir
a personas que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
siso fletxa olot
19 de març de 2015, 20.28 h

#14 No és veritat que "la gran majoria de transgènics són per resistir grans quantitats d'herbicides'.
Hi ha el blat de moro BT (l'unic permès per cultivar a la UE) que resisteix la plaga del taladre i no cal utilitzar pesticides.
Hi ha l'arros daurat que té vitamina A i podria evitar milers de morts i cecs a l'Asia on la falta de vitamina A és endèmica i es menja molt arròs.
Hi ha el cotó transgenic resistent a plagues (Menys pesticides ).
Hi ha el blat sense gluten per poder fer p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
19 de març de 2015, 18.24 h

#13 Siso, em temo que no coneixes prou el món dels transgènics. La gran majoria de transgènics són llavors modificades per aguantar grans dosis d'herbicides necessaris per combatre la resistència de les males herbes. Però aquesta resistència es pot combatre amb un senzill control integrat del conreu, justament aconseguint la reducció d'aplicacions plaguicides, quelcom que no convé a les multinacionals químiques. D'aquí la jugada dels transgènics. Tu tens ganes de que els pagesos est... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
siso fletxa olot
19 de març de 2015, 10.45 h

Amb 18 anys vaig votar en un consell nacional de les joventuts d'un partit a favor d'una moció en contra dels transgènic. 10 anys més tard, he d'admetre que no sabia res sobre els transgènics, només la mala premsa que se'n fa.
Avui en dia es permet la sembra i el consum humà de vegetals modificats genèticament de forma aleatòria per radiació: és com s'han creat la gran majoria de varietats de pebrots, tomates, arròs, i altres vegetals que hi ha. Aquestes modificacions són aleatori... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
18 de març de 2015, 13.28 h

España capta 2.511 millones en deuda con intereses en mínimos cercanos a cero
Los intereses de las letras a tres meses se sitúan en el 0,010% y las de nueve meses, en el 0,053%

España ha captado hoy 2.511 millones de euros en letras a 3 y 9 meses de nuevo en intereses en mínimos históricos, al 0,010% a tres meses y al 0,053% a nueve.

LOS PROFETAS DEL PRUSES LA HAN VUELTO A CAGAR, MASS LA VOLUNTAT D´UN POBLE ES QUE TE VAYAS A CASA

http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/espana... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Catalana fletxa Hospitalet de Llob
18 de març de 2015, 13.18 h

FA MALA PINTA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
18 de març de 2015, 08.33 h

Aclarim-nos, els transgènics no són cap oportunitat de millorar les collites, són la oportunitat de les multinacionals del sector per controlar fins al darrer pagès amb contractes draconians sobre les llavors (a més híbrides, no són fèrtils, s'han de comprar cada any), i sobre els plaguicides associats. Perquè la majoria de transgènics el que fan és augmentar la resistència dels conreus a l'aplicació de dosis siderals de plaguicides. Negoci més que rodó, tots en un puny, tota la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Synera fletxa Barcelona
18 de març de 2015, 08.25 h

Barcelona is not Spain.

No deixerem que enmerdin la gran marca de la península ibêrica amb una part d'aquesta que l'anomenen Espanya (hi són també Andorra, Portugal i el UK amb Gibraltar). Prou comèdia.

Al Cèsar al que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Tomppa fletxa Sabadell
18 de març de 2015, 08.01 h

Em sembla bé, fins quan ells deixen també nosaltres a morir amb dignitat si quelcom falla amb els experiments :)


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
18 de març de 2015, 00.33 h

PACTO INTERNACIONAL DE DERECHOS CIVILES Y POLÍTICOS

Artículo 1

1. Todos los pueblos tienen el derecho de libre determinación. En virtud de este derecho establecen libremente su condición política y proveen asimismo a su desarrollo económico, social y cultural.

2. Para el logro de sus fines, todos los pueblos pueden disponer libremente de sus riquezas y recursos naturales, sin perjuicio de las obligaciones que derivan de la cooperación económica internacional basada en el principio ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
12 d’octubre, dia de l’espoli a Amèrica, que continua avui a Catalunya

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.