Podemos s’esberla a Badalona
La formació passa de constituir-se el juny passat a partir-se en dos i provocar ara un enfrontament amb Iniciativa
El fenòmen Podemos se li escapa de les mans a Pablo Iglesias. Construir un partit des d’una tertúlia televisiva, o sigui, des de dalt, és molt i molt complicat. Tant a les altes esferes com a les bases, el líder de la formació espanyola s’ha guanyat moltes enemistats que ara el rebaten. En el cas de Badalona, Podemos es va constituir el juny passat, i en tant poc temps ja ha patit una escissió, i els seus membres s’han integrat finalment en llistes diferents. L’última ha estat la inclusió de la marca ‘En Comú’ a la llista de la CUP. Això ha fet empipar Iniciativa.
Un bluf difícil de gestionar
Quan Pablo Iglesias es va treure cinc eurodiputats fa tot just un any, era difícil preveure què passaria en el moment en què el partit comencés a articular-se al voltant de la cúpula. Les enquestes els eren cada cop més favorables, però a mesura que han anat passant els mesos, Podemos ha perdut la puresa de la novetat. Ciudadanos n’ha pres el relleu, i ara la força està ben situada en el panorama polític, però estancada. El resultat a Andalusia no va ser l’esperat i ningú no sap què passarà a les municipals. Mentrestant, el líder de la formació s’ha creat enemistats a l’Aragó, on Echenique apareix com a líder crític, i a la pròpia Andalusia, l’eurodiputada Teresa Rodríguez ha rebatut les ordres que arriben de la cúpula de Madrid en relació als criteris per pactar o no amb Susana Díaz
Badalona, un polvorí
A nivell municipal, Podemos com a tal no es presenta a les eleccions municipals, però els seus membres s’integraran en coalicions més globals com és el cas de ‘Barcelona en Comú’, o els diversos ‘Guanyem’. Iglesias havia decidit reservar la marca per les autonòmiques i les generals, en previsió que l’invent es desgastés pel camí. És el que ha passat a Badalona on la formació es constituïa el 21 de juny passat, i després de l’elecció del Consell Ciutadà local, començava a mirar de conformar una llista electoral unitària de l’esquerra on s’hi integrarien, com s’ha fet a Barcelona, on no han convençut a la CUP.
A Badalona hi va entrar molta gent de molts sectors i àmbits, com ha anat passant a tot arreu. Hi va entrar gent nova, però també hi va anar a parar gent que ha estat pul·lulant pel complex mapa esquerrà de Badalona, des de fa dècades. Tot aquest procés ha estat seguit per ICV Badalona i la CUP Badalona. Arran de l’aparició en escena d’aquesta formació, les dues formacions han entrat en una espècie de disputa per mirar de fer-se amb la marca ‘Guanyem’, i el suport de Podemos. A principis d’any, hi havia dos fronts conformats: ‘Guanyem Badalona’ amb la gent de la CUP i una proposta independentista, i ‘Per Guanyar Badalona’, amb gent de l’entorn d’ICV –inclòs el darrer cap de llista- al darrera.
La ruptura
La direcció de Podemos Badalona es va esberlar i diversos membres van anar a la candidatura que estava conformant la CUP (els sectors més independentistes), i l’altre sector -el crític- ‘És Possible’ va preferir romandre a l’òrbita ecosocialista. En una assemblea de Podemos Badalona la setmana passada, es va decidir donar finalment suport oficialment a ‘Guanyem Badalona’, la candidatura que prepara la CUP. Així, els integrants de Podemos a ICV no podran identificar-se com a tals, i a Iniciativa de poc li servirà incorporar independents desconeguts que no podran dir que són de Podemos.
Ahir el diari El Punt informava que, a més, el partit d’Ada Colau autoritzava la candidatura de la CUP a afegir la marca ‘En Comú’ a la candidatura resultant final, que liderarà l’activista Dolors Sabater. Així, el nom final de la candidatura serà ‘Guanyem Badalona-Badalona en Comú-Poble Actiu’, i integrarà gent que havia estat també a la formació ecosocialista. Amb ICV i EUiA resignats a fer la coalició electoral tradicional després del naufragi de les converses, aquesta darrera atzagaiada ha caigut com un gerro d’aigua freda tant a la formació local badalonina com a la barcelonina. El convuls procés ha creat certa confusió en l’electorat, que tindrà l’oportunitat de triar el 24 de maig.
Embolica que fa fort
El diari El Punt també revela que l'exregidor ecosocialista Pedro Jesús Fernández havia registrat el passat desembre la marca 'Guanyem', preveient el pacte del seu partit amb Podemos. Amb la ruptura, Fernández demana ara la quantitat que va pagar per registrar la marca a la llista cupaire. 'Guanyem Badalona', però, defensa que ell va registrar la marca comercial i ells n'han registrat l'equivalent al registre de partits del ministeri de l'interior, i que no pensen abonar-li cap xifra. Així, el conflicte segueix servit.