directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 14:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El documental 'Adéu, Espanya?' ja es pot visualitzar a la xarxa

Dolors Genovès: 'Parlar amb normalitat i sense eufemismes de la independència encara fa por'

Comentaris 33  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 27 vots )
carregant Carregant

Per intentar trencar el mutisme que pateix l'opció independentista als mitjans, TV3 ha emès aquest dijous 'Adéu, Espanya?', un documental que, a partir de les realitats d'Escòcia, Grenlàndia, el Quebec i Catalunya, analitza quatre processos diferents, tots pacífics i democràtics, pels quals aquestes quatre nacions aspiren a esdevenir Estats propis. La realitzadora Dolors Genovès ha explicat a directe!cat que la voluntat d''Adéu, Espanya?' és 'parlar amb normalitat' dels processos d'independència i secessió, 'tal com es fa a la resta del món'. 'Encara hi ha por a parlar sense eufemismes de la independència', reconeix la periodista, que defuig les crítiques que ja li han dedicat certs partits polítics abans de veure el documental. 'No busquem l'equidistància, busquem retratar una realitat', rebla Genovès.
L'emergència dels processos autodeterministes de les nacions sense Estat és el tema d''Adéu, Espanya?', el documental de 90 minuts que compara la realitat de Groenlàndia, Escòcia i el Quebec amb Catalunya, preguntant-se si la secessió és democràtica i si els processos d'independència són jurídics, emparats en clàusules legals, o polítics, és a dir, fruit d'una negociació. El documental de l'equip de Dolors Genovès analitza els recursos econòmics de cada país i la seva viabilitat com a estats sobirans, i examina el posicionament de la Unió Europea, l'oficial i l'extraoficial, davant la possibilitat de la secessió d'una part d'un estat membre i la seva incorporació a la Unió.

La realitzadora ha explicat a directe!cat que quan va començar a gestar el documental, l'estiu de 2008, detectava un 'rau-rau' en la societat i en les classes populars, però que de cap manera esperava que culminaria amb la força actual de l'independentisme, mobilitzat aquests darrers mesos a través de les consultes sobre la independència.

Pel que fa a les quatre nacions analitzades, Genovès ha volgut fugir de països recentment independentitzats arran de conflictes polítics o bèl·lics i ha triat quatre casos de nacions que, per vies pacífiques i democràtiques, intenten construir majories per arribar a l'Estat propi. 'Parlem amb normalitat de la independència i la secessió, per conèixer com s'ho fan a d'altres països del món'.

'L'independentisme és una realitat que segons les enquestes comparteixen el 37% dels catalans', assegura Genovès, 'per tant el nostre documental busca retratar aquesta realitat'. 'Aquest documental parla sobre la independència, no sobre el 'sí' o el 'no' a la independència', aclareix la periodista, que un cop emès estarà disposada a respondre aquelles 'crítiques raonades' que generi 'Adéu, Espanya?', però no aquelles que no estiguin raonades.

Genovès insisteix que, precisament pel fet de tractar-se d'una realitat sòlida, l'elaboració del documental ha estat relativament fàcil. 'A Escòcia, Grenlàndia o el Quebec i a la resta del món civilitzat el debat sobre la independència és un debat democràtic, obert, sense eufemismes, a les universitats, als mitjans, al carrer, i això es nota en la solidesa de les respostes que et donen tant els partidaris del sí com els partidaris del no'.

En contraposició a algunes postures mantingudes a l'Estat espanyol, Genovès defensa que arreu del món 'ningú fa referència a la por ni a la força'. 'A Escòcia, Grenlàndia o el Quebec els qui defensen el 'no' ho fan 'amb arguments racionals', conclou la periodista.

'Adéu, Espanya?' s'emet aquest dijous al vespre a TV3 a les 21:50, i en acabar l'emissió la periodista i realitzadora Dolors Genovès contestarà a través d'un xat les preguntes dels espectadors. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#33
Mengano fletxa Barcelona
4 de juny de 2010, 07.46 h

Vaig veure el documental i em va agradar. No obstant va ser molt "light", correcte però "light". No es va enfocar l' assumpte incloent altres comunitatats com Pais Basc, Balears i València mostrant que el problema no es si Catalunya s' indepnditza o no ;el problema el tenen els castellans que si s' independitzessin totes aquestes nacionaitats perdrien 300.000 funcionaris i el que quedés d' espanya seria un 25% del PIB actual. El problema no es si Catalunya encaixa o no a espanya, el problema ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32 Sílvia Martínez
4 de juny de 2010, 03.15 h

Bon treball per oferir contrast, informació acurada de la situació, i sobretot per a fer net d'una pila de falsedats, pors i amenaces que encara sembla vulguin rondar. Un cop vist, suposo que demà alguns mitjans d'informació i comunicació, així com alguns informadors, intel·lectuals i polítics haurien de començar a demanar unes quantes disculpes als ciutadans.

#29 ostres, com pots plantejar això a la feina feta i en marxa?
Quin poc respecte, per l'aconseguit, i pel que hi ha per fer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Pere fletxa Girona
4 de juny de 2010, 01.37 h

Gràcies ERC per aconseguir que el debat de la independència arribi al prime time de TV3 i sigui un tema central de la política catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Marcel fletxa Girona
4 de juny de 2010, 00.51 h

Un reportatge realment extraordinari en tots els aspectes. Un gran treball. Un reportatge històric. Espaterrant. Felicitats als qui l'han realitzat: això sí que es treballar bé. (Esperem que Jan Laporta s'animi a encapçalar una llista transversal al Parlament de Catalunya).


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
4 de juny de 2010, 00.32 h

uniu-vos!

http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/REFERENDUM-VINCULANT-SOBRE-LA-INDEPENDENCIA-DE-CATALUNYA-PROU-CONSULTES/121123834570004?ref=ts


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
4 de juny de 2010, 00.30 h

Després de veure això s'ha d'estar malalt del cap per no voler la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Francesc fletxa Castelldefels
3 de juny de 2010, 23.48 h

Roger de Gavà-Mar, sóc fruit de la immigració de començament dels 70 i visc a Castelldefels des d'en fa trenta-nou. Pots imaginar-te que conec sociològicament molt bé Castelldefels. Saps per què no es va fer la consulta en aquest poble? perquè és un poble desestructurat, sense cor ni sang, és un poble d'immigració, o de primera generació de immigració, sense integrar en un 80%, ni els de abans ni els d'ara (jo vaig tenir la sort de treballar un temps a la Terra Ferma) Et contaria c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
3 de juny de 2010, 21.56 h

Podem ser lliures? I tant!

Només cal que les persones que volem la llibertat de Catalunya i que siguem estat votem als partits que també vulguin la llibertat de Catalunya i que siguem Estat. Ves si es senzill !!

Visca la Constitució Catalana!
Visca la llibertat!
Visca Catalunya Estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Marcel fletxa Barcelona
3 de juny de 2010, 19.54 h

L'actitud dels espanyolistes a Catalunya la trobo lògica. Hi ha tants arguments i tan potents a favor de la independència de Catalunya que el millor per ells és que ni se'n parli. Mil raons històriques i actuals a favor de la nostra llibertat a: perabonspatricis.blogspot.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Arnau fletxa Manresa
3 de juny de 2010, 18.09 h

#13 Pot tenir el McDonalds milers de botiguers de menjar ràpid a centenars de països del món sense que Estats Units pertanyi a aquests països? :O


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.