“El gitano català ha estat el gitano invisible”
El grup de rumba catalana “Sabor de Gràcia” reivindica la catalanitat del col•lectiu gitano de Catalunya
En una entrevista a RAC1, amb motiu de la presentació del seu nou disc “Gitanos catalans”, Siscu Carbonell ha denunciat que el gitano català “ha estat el gitano invisible” i ho ha atribuït al fet que des de la seva a arribada a Perpinyà el 1425, quan aquesta ciutat encara formava part del Principat, es van anar establint a diferents pobles i ciutats de l’actual Catalunya situant-se econòmica i socialment bé i mai no han creat conflictes. Carbonell ha insistit que la cultura que ensenyen a casa és la gitana i la catalana i en aquest sentit ha recordat que per Nadal mengen escudella i canelons i veuen cava com “els bons catalans”.
La senyera per bandera i el català com a llenguaCarbonell reivindica la cultura universal del poble gitano i també que el gitano català té una bandera, la senyera, i una llengua, el català que ha incorporat paraules com “jalar, xaval o paio” que venen del caló i ha assegurat que “en el fons molts catalans són gitanos”. A Catalunya s’estima que hi vien aproximadament uns 80.000 gitanos.
Sabor de Gràcia amb el dret a decidir
Tal com fan els gitanos de la Catalunya Nord, els components de Sabor de Gràcia no només han mantingut sempre la llengua catalana ben viva, sinó que canten una part considerable del seu repertori en aquesta llengua. Sabor de Gràcia va participar al Concert per la Llibertat celebrat al Camp Nou de Barcelona el 29 de juny del 2013, amb l'objectiu de reclamar, mitjançant el llenguatge universal de la música, el dret del poble català i de tots els pobles del món a poder decidir lliurement i democràtica el propi futur.