Els genocides de la llengua catalana tornen a explicar mentides en un documental
Protagonitzat per Federico Jiménez Losantos, Félix de Azúa, Albert Boadella i Xavier Pericay, plens d’autoodi s'estrena al Festival de Màlaga
Màlaga (ACN).- El documental 'Gente que vive fuera' narra el testimoni de Federico Jiménez Losantos, Félix de Azúa, Albert Boadella i Xavier Pericay que, com ha explicat el seu director Arcadi Espada, van haver d'abandonar Barcelona per "un clima d'incomoditat moral i política i d'insatisfacció cultural". 'Gente que vive fuera' s'ha estrenat aquest dimarts al Festival de cinema de Màlaga que l'ha projectat a la secció 'Documentales. Sesiones Especiales'. En una entrevista a l'ACN, Espada ha manifestat que actualment hi ha molts documentals sobre la independència i ha recalcat que "són tots bastants dolents".
Comparteix
TweetEtiquetes
Documental per fonamentar una mentida contra la llengua catalana
Espada ha dit que del documental ja se n'havia parlat, però encara no s'havia estrenat. "Si s'hagués estrenat no l'hauríem presentat al Festival de cinema de Màlaga perquè només es presenten inèdits", ha apuntat. En aquest context, ha explicat l'anècdota que fa uns mesos es va voler projectar 'Gente que vive fuera' al Cinesa Diagonal, però hi va "haver una falla tècnica que va impedir projectar-lo i ha permès finalment poder presentar-lo a Màlaga".
Van marxar de Catalunya per no suportar la llengua catalana i per pus esnobisme
Ha assegurat que l'única finalitat del documental és "recollir la memòria personal i el testimoniatge polític de quatre persones que per raons diverses, totes vinculades a l'existència d'un determinat clima a Catalunya, van haver d'abandonar la ciutat de Barcelona on hi vivien i hi treballaven des de feia anys i on fins i tot alguns hi havien nascut". Ells són Federico Jiménez Losantos, Félix de Azúa, Albert Boadella i Xavier Pericay.
Van intentar rebentar la societat catalana, la primera Via Ulster, el seu fracàs va comportar la seva marxa de Catalunya
Espada ha declarat que els quatre protagonistes van abandonar Barcelona i Catalunya per "un clima d'incomoditat moral i política i d'insatisfacció cultural". Durant el transcurs del documental, amb imatges de la ciutat de Barcelona, "expliquen perquè van marxar i altres coses vinculades a la seva experiència personal i política". Tots ells, ha dit, "pertanyen a generacions diferents, però van coincidir en una mena de malestar i incomoditat que els va portar a marxar".
L’objectiu dels unionistes "Desacreditar" el procés
Espada ha declarat "Catalunya des de fa uns anys està governada per un partit deslleial a l'estat espanyol, que vol trencar la convivència entre els espanyols i fins ara ha obtingut la majoria política dels ciutadans. Davant d'això, hi ha l'activitat de persones que no estem d'acord amb el procés i fem tot el possible per desacreditar-lo i per explicar la seva veritat profunda, insolidària i xenòfoba".
Fer creure als espanyols que els catalans són dolents i perillosos
Preguntat pel fet d'estrenar el documental al festival, ha recalcat que la gent de Màlaga "són espanyols com els catalans i una de les raons per les quals Libres e Iguales el va promoure és que no hi ha un problema català, sinó espanyol, en el qual tots els espanyols estan implicats". Segons Espada, "qualsevol solució a l'anomenat problema català passa pel consens i l'acord del conjunt dels espanyols".
Odi a L’endema d’Isona Passola
Per altra banda, ha indicat que hi ha molts documentals sobre la independència i ha destacat que "són tots bastants dolents". En aquest sentit, ha titllat el documental 'L'endemà' dirigit per Passola "com una mena de conte dolent de fades".