directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 14:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Societat Civil Catalana nega l’existència del 129è president de la Generalitat

L’entitat unionista sense base social defensa a través de Joaquim Coll que Artur Mas és el setzè president

Comentaris 43  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Societat Civil Catalana defensava l’altre dia en un article a El Periódico, fent ús de la condició d’historiador del seu portaveu, Joaquim Coll, que Artur Mas és el setzè president de la Generalitat. Coll utilitza la proximitat fonètica del mot setze en català per comparar Mas amb la mosca tse-tse, fent mofa del català a la vegada que estableix una perillosa comparació, car la malaltia de la son que provoca aquest insecte, pot arribar a ser letal si no es tracta a temps.

© @anc

Comparteix
   


Etiquetes
etiqueta SCC

A Societat Civil Catalana no li agrada que la màxima institució de Catalunya, la Generalitat, tingui tanta història al darrera, ni que el seu president, Artur Mas, en sigui el seu 129è representant. Coll ho expressa a partir del darrer viatge oficial de Mas als EUA on va defensar la historicitat del seu càrrec en aquest sentit, comparant-lo amb la no tant longeva història del seu homònim americà. I diu que aquest és un recurs freqüent que s’utilitza per justificar el sobiranisme.

La Generalitat, una institució d’origen medieval

De l’origen de la Generalitat de Catalunya se’n podria escriure una tesi, però el seu origen es troba en la coneguda Diputació del General, una institució sorgida de la voluntat reial de tenir un organisme que recaptés i administrés els diners que ell demanava a les Corts per tal d’emprendre les grans empreses bèl·liques del moment. La Diputació del General neix, efectivament, per aquesta voluntat. Òbviament, Catalunya no era la nació actual que era ara, ni tampoc Espanya existia. Per tant, és lògic que en el naixement de la institució, en el sí d’una confederació de regnes, les atribucions i les denominacions fossin unes altres.

La Diputació del general té uns clars precedents en les Corts de 1289, 1292, 1300 i 1323, que ja havien creat organismes delegats per fer la recaptació impositiva. Aquestes delegacions no van tenir continuïtat fins que arriba la guerra dels dos Peres (1356-1367) que propicia, ara sí, l’organització més consistent. Seran les Corts de Cervera (1359) les que donen lloc a la primera organització dels coneguts braços en què es dividia la institució. I perquè? Perquè a més a més de que a partir d’ara les funcions dels seus diputats es detallen amb precisió, les diputacions d’unes Corts s’enllaçaran amb les següents. La composició dels seus membres, inicialment dotze, va anar variant amb el pas dels temps.

Les funcions de la diputació del general

Coll simplifica les atribucions d’aquest organisme, per mirar de desmereixer-lo i allunyar-lo del que en realitat va ser. La Diputació de General, contemplava, efectivament, com a funció principal la de recollir i administrar el donatiu que es feia al rei, a través dels col·lectors; però l’òrgan també tenia com a funcions la de consentir als cavallers el permís o no per sortir de Catalunya, nomenar el capità d’una flota i assignar-hi un pressupost, tasques de signatures oficials i amb segell, o d’assessorament, sempre amb el consell dels consellers.

Societat Civil Catalana s'inventa una nova numeració

Societat Civil Catalana defensa començar el compte dels presidents de la Generalitat a partir de Francesc Macià. Així, un cop empresonat el president Lluís Companys i el seu govern després dels Fets d’octubre, l’historiador considera que els governadors generals de Catalunya imposats pel govern republicà espanyol haurien de considerar-se també presidents de la Generalitat. Coll no explica que els set governadors no tenien cap legitimitat democràtica, ja que varen ser anomenats a dit pel govern republicà espanyol, després de suspendre l’Estatut d’Autonomia català el gener de 1935. Entre els Fets d’Octubre i el gener de 1935, Francisco Giménez assumia les funcions de president de la Generalitat per designació de l’Autoritat militar governativa de la IV Divisió.

Els governadors generals de Catalunya van actuar com una espècie de comissió gestora, que seria la mateixa fórmula que segurament empraria ara l’Estat espanyol si anul·lés l’autonomia catalana. La victòria del Front Popular de 1936, amb la ràpida restauració de Lluís Companys com a president de la Generalitat, deixa clara la diferenciació de la voluntat popular de Catalunya i els intents d’imposició de règims triats a dit per part d’Espanya.

A l'entitat unionista ja només li queda la desqualificació

L’historiador de referència de Societat Civil Catalana acaba de la següent manera amb un perillós joc de paraules: “y puestos a ser irreverentes, desde Macià hasta Montilla, Mas sería tan solo el presidente 16º. El setzè, en catalán. O, si me permiten la broma fonética, el 'president' tse-tse. Como la mosca del sueño. Porque nos duerme y aburre a todos con su proceso sobiranista”. No hi ha cap mosca que aparegui en cap somni, més enllà de les mosques que protegien Sant Narcís de Girona dels francesos. El somni al que es refereix Coll i intenta amagar, és la malaltia del somni, la que pot provocar un munt de reaccions adverses a l’organisme, fins al punt de ser letal. És això el que vol o el que pretén l’entitat que acaba de rebre una distinció per part dels col·legues del PP i el PSOE espanyols a Europa?





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#43
Papitu fletxa Pepet
2 de maig de 2015, 17.53 h

#42 IMBECIL


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
2 de maig de 2015, 17.09 h

Presidentes sobre todo elegidos por el pueblo, el pueblo estaba muy contento con el Sr.Feudal de turno que los explotaba y oprimía.
Una mentira mas inventada por el nacionalismo y los borreguitos se lo creen y se sienten orgullosos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
1 de maig de 2015, 20.52 h

#39 a més de pobre historiador -els seus articles esbiaixats i sectaris delaten la manca de qualitat científica- el problema que té és psicològic: una fòbia persecutòria a CDC perquè no el van voler entre les seves files. Una persona amb aquest baix control de les emocions fa por i fàstic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
1 de maig de 2015, 18.50 h

Que un presidente de una comunidad de España sea el 16 o el 129 no veo porque genera tanto revuelo. Lo importante es el rey Felipe VI

España siempre ha sido gobernada por reyes, los presidentes de regiones pequeñas como Cataluña carecen de relevancia histórica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
albert_o fletxa Llivia
1 de maig de 2015, 16.58 h

Ja sabem que el Coll a més de ser un mediocre historiador, és un pobre imbècil que traint el seu país pensa, ingènuament, que ja que guanyaran els seus, ell podrà ser el que per mèrits no li correspon ni de conya. Només espero que si tot va com ha d'anar, a aquest i altres traïdors, se'ls tingui presents a l'hora de posar les coses al seu lloc. Sense violències ni estridències, però deixant clar que els catalans no oblidem. Ja n'hi ha prou de ser mesells; als traïdors, ni aigua.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
1 de maig de 2015, 10.34 h

Ara a més illetrats . Que em fet per mereix aquets personatges.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
fideli fletxa rdnes
1 de maig de 2015, 08.02 h

Tal deia La Trinca dels 18 jutges:aquest Coll es deu fotre un "xute" diari d'aigua del Manzanares


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
menric de tot fletxa Catalunya
1 de maig de 2015, 07.13 h

En català és la malaltia de la son, no del somni. En català tenim dos mots amb significat diferent, son (ganes de dormir) i somni (imatges que veiem mentres dormim), on els espanyols en tenen un: sueño. El mateix passa, per exemple, amb destí (futur) i destinació (punt d'arribada), son mots amb significat diferent que en castellà es diuen amb un sol mot: destino.

Dit això, només a un castellano-parlant se li acudiria relacionar foneticament setze amb tse-tse. Me l'imagino pronunciant ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - Rpública de Catalunya
30 d'abril de 2015, 22.38 h

1.200 empresaris reclamen que s'acceleri la Hisenda pròpia.

Denuncien que l’Estat espanyol "perjudica greument" el teixit industrial de Catalunya amb la seva política centralitzadora.

Més de 1.200 empresaris de petites i mitjanes empreses, que formen part de l'ANC Empresaris, ha demanat a la Generalitat que "s'afanyi en el desenvolupament de la Hisenda pròpia", i que acceleri aquesta estructura d'Estat, una de les més importants i rellevants.

El coordinador de l'ANC Empresaris, France... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
30 d'abril de 2015, 22.24 h



SCC. Vuestros Ministros ¿cuantas mentiras y falsedades han mandado hacia Catalunya? Si teneis dignidad (que lo pongo en duda ). ¿queda justificado?. NO.......


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.