Brot d’esquizofrènia a La Vanguardia
En l’edició del diumenge, La Vanguardia va publicar un titular de portada diferent per a l’edició en català i la castellana
El rotatiu del comte de Godó dirigit per Màrius Carol, va oferir la informació del sondeig que havia encarregat sobre les eleccions del 27S titulant diferent en portada l’edició en català respecte la versió en castellà del mateix diumenge tres de maig. En concret, el titular en català deia: “CiU i ERC s’allunyen de la majoria absoluta”. La versió en castellà deia “CiU y ERC no suman y Ciutadans se dispara”.
Els subtitulars també varien
El primer subtitular deia en català que “Ciutadans s’acosta a la segona plaça, la CUP puja i Podem flaqueja”. En castellà la cosa era més personal “La lista de Rivera roza la segunda plaza, sube la CUP y flojea Podemos”.
El segon subtitular canvia de forma molt subtil una paraula: “Fins a vuit grups podrien entrar en un Parlament inestable”. En castellà: “Hasta ocho grupos podrian entrar en un Parlament fragmentado”.
I finalment, el tercer subtitular és el que marca realment tendència: “El bloc sobiranista baixa i tindria el 47% del vot”. En castellà la cosa pinta molt diferent: “El bloque soberanista sigue estable con el 47% de los votos”.
Secessionisme lingüístic
El tercer subtitular deixa en evidència com la manipulació del diari unionista català s’acaba fent trampes al solitari. En català volen transmetre’ns que el procés va de cap a caiguda, que baixa de forma inevitable, mentre que en l’edició en castellà afirmen que es manté estable. Amb això La Vanguardia dóna per entès que la gent que llegeix l’edició en català ha de rebre un tracte i una informació sensiblement diferent a la que llegeix l’edició en castellà i viceversa.
El rotatiu dirigit per Màrius Carol entra en el perillós terreny de la diferenciació per raó de llengua, en un país on precisament aquest és un conflicte que no existeix. Només PP i Ciudadanos, amb l’ajut d’entitats com Convivencia Cívica Catalana, Societat Civil Catalana o d’altres organitzacions ultres es permeten amb total impunitat intentar crear un conflicte lingüístic on no existeix.
Xavier Sala-i-Martín avisa: l’enquesta manipula
L’economista ha dit aquest mateix matí en referència a aquest i d’altres sondejos a RAC1 que el tema de les enquestes funciona a través dels ajustos que fan d’acord amb l’empresa que els paga. És a dir, que les enquestes afavoreixen els interessos en els resultats a l’empresa (o el partit) que els encarrega. Això vol dir que les enquestes, fonamentalment, serveixen per manipular l’opinió pública i intentar-la dirigir cap a un interès concret, com és el cas. Sala-i-Martín també ha desvetllat aquest interès: crear el Podemos de dretes, l’eina que utilitzarà ara l’Estat per desestabilitzar Catalunya i abortar el procés. Aquest és el paper que la oligarquia espanyola i les clavegueres de l’Estat tenen reservat per a Ciudadanos.
El que sigui per aturar el procés
El diari intenta vendre una imatge de fracàs i desencís sobiranista en l’edició catalana, mentre que en la castellana utilitzen el rotatiu per fer propaganda subliminal del partit d’Albert Rivera, que és la força que a partir d’ara farà el paper que l’Estat tenia reservat per a Duran i Lleida i Unió Democràtica, qui ha fracassat en l’objectiu. Al diari ja li està bé el que sigui a canvi que Ciuidadanos aturi, si pot, el procés sobiranista ara que Duran ja està més que amortitzat (aquesta enquesta és la que li ha donat més expectatives de vot que mai a C’s, 26 escons).
El diari comet pràctiques no avalades per la seva Constitució
La Constitució de 1978, a la que tanta referència fan amb les seves consecutives crides al “seny” català, no avala les seves pràctiques. L’article 14 del capítol drets i llibertats diu així: “Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.”