El ministre Soria: “Ser independentista es un sentiment”
En una entrevista a Catalunya Ràdio, el ministre d’indústria i turisme ha deixat clar que seran els ciutadans els que es mengin el cas Castor
José Manuel Soria ha donat informació sobre les competències que li pertanyen en matèria energètica i altres temes. També ha volgut deixar clara la seva postura en referència al conflicte Catalunya-Espanya “hi ha decisions que s’han de prendre conjuntament amb la resta de comunitats de l’Estat”.
El conflicte polític
El ministre Soria ha dit que “ser independentista és un sentiment”, i que Catalunya i Espanya s’entenen a nivell institucional de dia a dia molt més del que la gent es pensa. El departament que ell dirigeix, per exemple, té molt bones relacions amb els representants legals de Catalunya. Soria ha defensat que no és just que a causa d’un sentiment independentista respectable, tota Espanya hagi de canviar, i tot plegat ho considera una qüestió política per desviar l’atenció de coses relacionades amb la crisi.
Que els consumidors s’espavilin amb el Castor
Mònica Terribas ha preguntat al ministre, que ha defensat amb un to amable les seves postures, si certament eren els ciutadans els que haurien de pagar les conseqüències del projecte fracassat del Castor. El ministre ha intentat fer algunes giragonses però no ha pogut defugir finalment la pregunta: els ciutadans s’hauran de fer càrrec a través dels rebuts com a consumidors dels 1.350 milions que ja s’ha embutxacat Florentino Pérez com a ACS.
El ministre ha donat la impressió que l’Estat s’està recuperant i hi ha ingressos suficients per fer aquests pagaments tot i que, en canvi, els comptes no surten per a reformar el sistema de finançament, ni pagar el que es deu a Catalunya. Soria ha explicat que el contracte pel Castor va ser contret el 2009 mitjançant un Reial Decret que el govern Rajoy va declarar lesiu i, com que els tribunals van donar la raó a l’empresa, ells s’ho han hagut de menjar sense poder-hi fer més.
El decret de pobresa energètica
El ministre ha dit que el govern català “pot fer el que vulgui” en aquest sentit. Pel ministre, la solució és reduir l’atur, perquè és aquesta la causa real de la situació de pobresa energètica. Soria ha parlat del Bo Social espanyol, que és la única mesura possible segons Espanya: “hi ha un descompte del 25% en la factura de la llum per a les famílies o persones en vulnerabilitat (contractació de potència per sota dels 3kw, dos en atur o jubilats). Aquestes són les eines del govern”.
Soria ha justificat així que el Decret de Pobresa Energètica català hagi estat recorregut al TC: “Si alguna comunitat autònoma vol donar una subvenció finalista, endavant. A Catalunya però ho van fer per instrucció, i negociant amb les companyies. Van fer que ho pagués el sistema elèctric o sigui, els consumidors”. La realitat és que Espanya no ha fet més que bloquejar la mesura catalana i no dóna més alternatives que remetre el consumidor únicament al Bo Social espanyol.
La ‘xuleria’ del TGV
Cap país europeu té les infraestructures que hi ha a Espanya. Soria s’ha expressat així en referència al TGV espanyol, però no ha dit res sobre la deficiència del sistema de rodalies. Per Soria el corredor mediterrani és una estructura fonamental, però ells segueixen defensat el corredor central i no s’inverteix en rodalies. A Catalunya encara hi ha moltes vies úniques que transcorren per llocs importants com ara Vic, i que estan encara en fase de desenvolupament.