directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L’Església ven Andorra al regne d’Espanya

El copríncep de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives, s’estaria plantejant cedir l’històric càrrec al rei d’Espanya Felip VI.

Comentaris 43  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

El debat sobre l’avortament a Andorra sembla que comença a portar conseqüències. Segons publica Hispanidad, cada vegada serien més els rumors que apunten cap a una possible cessió del coprincipat d’Andorra al rei d’Espanya per part de l’actual bisbe de la Seu d’Urgell. La cessió faria perdre la influència que té Catalunya sobre el territori pirinenc.

l'Església claudicaria i renunciaria a la seva pròpia tradició de segles i segles per no haver de signar una llei a favor de l'abortament. Catalunya surt perdent
l'Església claudicaria i renunciaria a la seva pròpia tradició de segles i segles per no haver de signar una llei a favor de l'abortament. Catalunya surt perdent

Comparteix
   


Etiquetes

Catalunya perdrà Andorra si esdevé independent

Malgrat ser un càrrec merament simbòlic i Andorra ser un Estat independent, el coprincipat de la Seu d’Urgell (l’altre és el del president de la República francesa) suposa una influència i una tradició sobre una terra d’arrels ben catalanes, com és i ha estat des de sempre Andorra. Així, si el bisbe d’Urgell cedeix aquesta influència al rei d’Espanya, en una futura Catalunya independent el Principat d’Andorra tindrà un copríncep francès i un d’espanyol. Cap de català, un fet que resultaria nefast i indignant. L'Església hauria de rectificar la seva actitud, o bé exercir aquesta influència per demanar al cap d'Estat andorrà que posposi el debat sobre l'abortament per després de la independència de Catalunya, o bé cedir aquest coprincipat directament al president de la Generalitat de Catalunya, la institució a la qual li pertocaria assumir aquest rol per tradició, proximitat i justícia.

La llei de l’avortament, clau en el conflicte

L’actual cap d’Estat andorrà, Antoni Martí, ja va deixar clar que si obtenia majoria en les eleccions que el van reescollir recentment, impulsaria la llei mitjançant la qual es pretén legalitzar l’avortament al Principat d’Andorra. Aquesta decisió, d’indubtable respecte cap als drets humans i els de les dones, està fent esperar tant l’ONU com les instàncies europees, però va aixecar una forta polseguera a l’Església quan es va plantejar la possibilitat per part de Martí, per raons òbvies tot i que injustificables.

Les lleis han de ser sancionades pels coprínceps tal i com recull la Constitució d’Andorra que defineix el Principat com un “règim de Coprincipat parlamentari” (tant el bisbe de la Seu, com el president francès). Això obliga a certes atribucions a l’Església, com una de les dues parts implicades, entre aquestes la de sancionar aquesta polèmica llei en representació de l’Església, una llei que situa el bisbe i la institució que representa contra l’espasa i la paret. De fet, ja es van produir declaracions en el sentit que mai acceptarien signar tal cosa. És per això que aquest sobtat desinterès per Andorra, després de segles i segles de tradició de coprincipat (el 1278 trobem la instauració d’aquesta doble figura), en una institució religiosa on la tradició és el seu pa de cada dia, no és gens creïble.

Catalunya ja va perdre el Rosselló

El territori que històricament coneixem com a Catalunya Nord, existeix com a tal un cop va ser annexionat a França el 7 de desembre de 1659, en virtut del famós –per desgràcia- Tractat dels Pirineus, mitjançant el qual el rei de Castella i Aragó, Felip IV, cedia la sobirania dels territoris compresos en les tradicionals comarques catalanes del Rosselló, el Capcir, el Vallespir, el Conflent, la Fenolleda (majoritàriament occitana) i l’Alta Cerdanya. La guerra dels Segadors, que durà 19 anys des de 1640, va propiciar la invasió de Catalunya al nord per França i al sud per la Corona de Castella. Amb el nefast tractat es va resoldre la situació cedint aquesta part del territori per part del rei castellà, que no va consultar les Corts Catalanes a l’hora de prendre aquesta decisió, i la va amagar fins les Corts de 1702. Així doncs, no cal anar a la batalla de Muret per contemplar un altre capítol de la pèrdua d’influència de Catalunya sobre antics territoris propis o propers.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#43
estrijol fletxa encamp
8 de maig de 2015, 17.17 h

#34

Això es una bestiesa tant gran com si jo digués: "València, la Sicilia d'Espanya".
I això que m'en moro de ganes...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Joan fletxa València
8 de maig de 2015, 16.12 h

l'església catalana es l'única església nacional del món que ha anat contra el seu propi poble, des dels temps de la inquisició i encara conspira contra Catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Montse Canes fletxa Barcelona
8 de maig de 2015, 14.22 h

El que més llamento d'aquest article és que separi les dones dels humans tal i com cita "...dels drets humans i de les dones". Sóc humana. A voltes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Joan fletxa València
8 de maig de 2015, 12.49 h

l'església catalana fa 500 anys que ha desaparegut és tot secta espanyola inquisitorial


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
fideli fletxa rdnes
8 de maig de 2015, 08.59 h

per què a España i no al Corte Ingles, per exemple? a qui ha de retornar és als mateixos andorrans...aquest bisbe no té ni p. idea del què té entremans...es deu pensar que això és com una paquet d'hòsties...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
estrijol fletxa Encamp
7 de maig de 2015, 23.46 h

#32
Oblida-ho.
Arribat el cas, que no arribarà, República Andorrana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
estrijol fletxa Encamp
7 de maig de 2015, 23.43 h

#28
Es que no cal ni això.
Precisament per aquests casos la nostra Constitució admet que les lleis que ens donem els andorrans puguin ser sancionades només per un dels nostres Coprinceps.
Es clar que el cas concret de l'avortament es especialment delicat, però no només a Andorra sino a tot arreu.
La posición del bisbe princep? Però, quí es podría pensar alguna cosa diferent que l'oposició radical a labortament???
Que estem parlant de l'Esglesia catòlica, apostòlica i romana, nois!... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
jc.mestres fletxa Libertas est BArcino
7 de maig de 2015, 20.11 h

#32 Si el coprincep deixa el càrrec caldria veure que diu la constitució andorrana i que decidirien els andorran.s Encara que jo no posaria la ma al foc, podria ser que oferissin el títol al president rus o al nordamericà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
7 de maig de 2015, 19.36 h

Carolina Bescansa de PODEMOS és filla d'una rica familia gallega fundadora de "LABORATORIOS BESCANSA", amics íntims de Manuel Fraga i dels Reis d'Espanya.
http://www.abc.es/local-galicia/20150321/abci-carolina-bescansa-dinastia-gallega-201503201936.html

L'oncle de Carolina Bescansa de PODEMOS és el fundador de "TELEVES" multinacional amb 750 treballadors i una facturació de 192 milions d'euros.
http://es.wikipedia.org/wiki/Telev%C3%A9s

Pablo Bustinduy del Consejo Ciudadano de PODEMOS és ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
morro fletxa Valencia
7 de maig de 2015, 19.28 h

Andorra, el gibraltar catalan


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.