Escòcia torna a caminar cap a la plena sobirania
El SNP s’endú 56 dels 59 escons disponibles a Escòcia en les eleccions generals del Regne Unit
Les eleccions al parlament britànic deixen una fotografia que parla per si sola: mentre a Anglaterra conservadors i laboristes s’han repartit gairebé tots els escons, a Escòcia els independentistes han arrasat guanyant 56 dels 59 escons en joc al territori. El país del nord ja camina en una direcció completament diferent que la resta de l’Estat, i cada vegada és més evident que el rumb escocès torna a ser la independència.
Alex Salmond, nou diputat a Westminster
Nicola Sturgeon és una de les grans triomfadores de la nit electoral britànica. Només se li han escapat tres escons per tenir el monopoli dels parlamentaris escocesos, i per sobre dels altres 55 membres del SNP que seran a Westminster, destaca l’exprimer ministre. Alex Salmond es tornarà a fer sentir des de Londres, i entre els qui l’acompanyaran, hi haurà la universitària de 20 anys Mhairi Black. Tot una humiliació per l’il·lustre laborista Douglas Alexander, que portava dues dècades ocupant el seient de la circumscripció de Paisley and Renfrewshire South.
Els laboristes s'enfonsen
De fet, la nit ha estat per oblidar pels laboristes arreu del Regne Unit. No només no han guanyat les eleccions, sinó que no han pogut evitar la més que probable majoria absoluta dels conservadors de David Cameron, a falta del final de l’escrutini. A Escòcia només han guanyat un escó, 40 menys que fa cinc anys, però a Anglaterra i Gal·les també han perdut moltes circumscripcions. Moltes figures laboristes, com Ed Balls, que ja es veía ministre d’Hisenda, s’han quedat sense seient a la Cambra dels Comuns.
David Cameron tornarà a ser primer ministre
Els pèssims resultats laboristes catapulten David Cameron al 10 de Downing Street durant cinc anys més sense haver de pactar amb cap altre partit. Això fa que els 56 diputats del SNP no tinguin la clau de la governabilitat com s’esperava. Tanmateix, la classe política anglesa torna a notar la suor freda dels dies previs al referèndum del 18 de setembre passat i ningú és capaç d’ignorar els resultats a Escòcia.
"Un lleó escocès s'apropa"
L’alcalde de Londres, Boris Johnson, ha dit que “hi ha d’haver una oferta federal”, mentre que el ministre d’Hisenda, George Osborne, ha afirmat: “hem d’escoltar els que ens diu Escòcia, mentre que el laborista Ed Balls ha expressat la seva preocupació sobre la continuïtat del Regne Unit. A l’altre extrem, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha estat clara: “Les plaques tectòniques de la política escocesa s’han mogut”. El seu predecessor, Alex Salmond, ha exclamat: “Un lleó escocès s'apropa”. Els resultats a les eleccions britàniques mostren una realitat, i és que Anglaterra i Escòcia són dos països diferents, com ha dit aquest matí a RAC1 el periodista John Carlin.
El referèndum sobre la UE podria portar la independència
David Cameron no necessitarà cap coalició, perquè els conservadors han arrabassat gairebé tots els escons que fa cinc anys van guanyar els liberals, socis de Cameron en l'última legislatura. Mentrestant, els independentistes gal·lesos del Plaid Cymru han mantingut els tres escons que tenien i els nord-irlandesos del Sinn Féin n'han perdut un i ara en tenen quatre. L'extrema dreta euroescèptica només ha sumat un escó, així que serà gairebé irrellevant, però el líder conservador haurà de fer igualment un referèndum sobre la permanència a la UE, ja que s'hi va comprometre en campanya. Un plebiscit on guanyés el No a la Unió Europea a tot arreu excepte a Escòcia ja podria catapultar definitivament Edimburg a ser la capital d'un nou estat independent.