Edward O. Wilson: "La vida al planeta està desapareixent abans que la coneguem"
El prestigiós científic i humanista rebrà dimarts el XIX Premi Internacional Catalunya
El prestigiós científic i humanista Edward O. Wilson (Birmingham, Alabama, 1929) rebrà dimarts el XIX Premi Internacional Catalunya de mans del president de la Generalitat, José Montilla. Per a Wilson, que acumula una llarga llista de premis, aquest és 'un dels millors' que ha rebut perquè no és una organització qui li dóna 'sinó un país, Catalunya' i perquè li reconeixen les seves contribucions a la cultura. A Edward O. Wilson se'l coneix com el pare de la biodiversitat o el doctor de les formigues. Wilson està molt implicat en la lluita per la conservació de les espècies i l'entorn i, malgrat els perills que amenacen el planeta, és 'optimista' pel que fa al futur de la humanitat. A més, assegura que 'els líders religiosos han entès que ciència i religió han de treballar junts per la conservació del planeta', una proposta que ell mateix fa en el seu últim llibre 'La Creació: Una crida per salvar la vida a la Terra'.
Arran del lliurament del Premi Internacional Catalunya, el creador dels termes 'sociobiologia' o 'biodiversitat' s'ha endinsat en l'estudi de la història de Catalunya i assegura que confia que 'per la història tan excepcional que ha tingut, sigui capaç de mantenir la seva singularitat, la seva cultura i la seva llengua'.En l'assaig 'La Creació', Wilson també alerta sobre els perills de la contaminació i l'escalfament global. És un reconegut activista mediambiental amb solucions. Ell proposa salvar primer el que anomena 'els punts claus', aquelles parts del món que ocupen només el 4% de la superfície de la Terra però que contenen gairebé el 50% de les espècies en perill d'extinció. 'Si la comunitat internacional té voluntat d'invertir 50.000 milions de dòlars per protegir aquests llocs –que són, entre d'altres, boscos tropicals de les Amazones o el Congo- podrem protegir la meitat de tots els animals i plantes del món', diu.
A més de 'La Creació', que s'acaba de publicar a Catalunya, Wilson, premiat amb dos Pulitzer, és també autor de 'The diversity of life' i la seva influent 'Sociobioly: The new synthesis', on estableix les bases biològiques de tota conducta social. Des de ben petit, Wilson, que ara té 78 anys, es va interessar per la natura jugant als camps d'Alabama. De seguida va desenvolupar dots per l'observació dels insectes i especialment per les formigues, el que s'acabaria convertint en la seva professió. Lamenta, però, que els nens d'avui dia no tinguin tantes oportunitats d'experimentar amb la natura i alerta que és necessari 'perquè aprenguin apreciar el món en el que viuen'.
L'Enciclopèdia de la vida, el seu últim projecte
Ara dedica totes les energies a l'Enciclopèdia de la Vida, un ambiciós projecte per catalogar la vida al planeta, que es va engegar aquest any. L'objectiu és inventariar en un termini de deu anys 1,8 milions d'espècies conegudes. Però s'ha de tenir en compte que 'el 90% de les espècies que hi ha al món són encara desconegudes per la ciència i estan desapareixent abans que les coneguem', alerta Wilson. Per això és tan important conèixer la biodiversitat. 'Ens agrada dir que som científics amb data límit. No crec que mai abans s'hagi donat aquest fenomen en la ciència', assenyala. 'Estem en una cursa per obtenir coneixement científic perquè cada any més espècies s’extingeixen i necessitem saber què són per conservar-les', afegeix el naturalista i conservador del departament d'entomologia del Museu de Zoologia de la Universidad de Harvard.
El prestigiós entomòleg explica que vol que l'Enciclopèdia de la Vida sigui el seu 'llegat'. Aquest és un projecte que ja es pot consultar a Internet a www.eol.com i que proporcionarà als científics noves eines per a la investigació però també és consultable per qualsevol persona des de qualsevol part del món.
Edward O. Wilson es considera una persona 'optimista' i creu que, malgrat que els EUA han trigat molt en tenir 'consciència' dels problemes mediambientals, la societat 's'està tornant verda', un fenomen al que ha contribuït l'èxit del documental d'Al Gore, 'Una veritat incòmoda'. En canvi, considera que el govern dels EUA no avança en el mateix sentit perquè 'hi falta lideratge', quelcom que espera que canviï en les properes eleccions presidencials i especialment si surt escollit un president demòcrata.